Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Terhet jelent a zöld arany - csak a tizedét tudják felhasználni

Terhet jelent a zöld arany - csak a tizedét tudják felhasználni A jó az avartermésből arra lehet következtetni, besokall a környezetgazdálkodás komposztból is. Fotó: Kuklis István
Szeged - Több ezer tonna zöldhulladékot gyűjt össze a környezetgazdálkodási cég évente, amelyből komposztot gyárt. A remek talajjavító anyagnak viszont csak tizedét tudják felhasználni saját célra. A többitől olcsón próbálnak megszabadulni.
Tudta?

Komposztnak nevezzük azt a morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag-tartalmú anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokból, elsősorban mikroorganizmusok, valamint a talajlakó élőlények tevékenységének hatására jön létre, megfelelő hatások (oxigén, megfelelő nedvességtartalom) mellett – írja a Wikipédia. A komposztba nemcsak zöldhulladék, de biológiailag lebomló konyhai és háztartási hulladékok is belekerülhetnek.
Nagyjából hatezer tonna zöldhulladékot gyűjt össze évente október és március között a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. Ebben a hatalmas mennyiségben benne van a cég kezelésében lévő közterületről összeszedett fű, lomb és fanyesedék, és az a kerti zöldhulladék is, amit a környezettudatos lakosok adnak le a hulladékudvarokban.

Ennek a mennyisége folyamatosan növekszik, miután a lakossági zöldhulladék szervezett begyűjtése nagyjából két éve megszűnt. Egy tavaly januártól hatályos jogszabály szerint ugyanis nem lehet összeszedni a lakossági zöldhulladékot, ha nincs kialakult gyűjtő- és feldolgozórendszere. Makrai László cégvezető hangsúlyozta, egész Magyarországon nincs olyan technológia, amellyel a műanyag zsákokból megfelelően ki tudnák bontani a zöldhulladékot.

A környezetgazdálkodás az összeszedett fanyesedéket, lombot és füvet komposztálja, hogy a lehető legjobban hasznosítsa – és így kevesebb helyet is foglal. A városi cégnél a házilag akár egy évig is eltartó folyamatot 8-10 hét alatt elvégzik a felhasznált technológia segítségével. Az így előállított évi több mint ezer tonna komposztnak azonban csak tizedét tudják felhasználni a kezelésükben lévő zöldterületeken, a többit igyekeznek eladni.

– Kertészetek és magánszemélyek is vásárolnak tőlünk komposztot, kisebb tételben is. Nincs ugyan csomagolva, viszont a kiskereskedelmi árak tizedéért adjuk – mondta el az igazgató, aki szerint a zöldhulladék feldolgozása így is komoly ráfizetéssel jár. A komposztálóban működő gépek üzemeltetése ugyanis jelentős kiadással jár – ehhez képest csak olcsón tudnak megszabadulni a zöld trágyától. A befolyó összegből csak az előállítás költségének töredékét tudják fedezni – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madárinfluenzás hattyút találtak Csongrád megyében

Madárinfluenzás hattyút találtak Csongrád megyében
Egy Csongrád megyében elhullott hattyúban mutatta ki a madárinfluenza jelenlétét a NÉBIH. Felhívják… Tovább olvasom