Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Termálvízzel fűtenék a szegedi egyetemet

Szeged - Több millió köbméter gázt spórolna meg a szegedi egyetem, ha megvalósul a belvárosi geotermikus kaszkádrendszer. Két kilométer mélyre fúrnának a meleg vízért, több kilométer csővezeték is épülne.
– A szegedi távfűtő rendszer eddig elég mereven elzárkózott a geotermikus energia használatától, pedig nincs még egy olyan európai város, ahol ilyen adottságok lennének – mondta Kóbor Balázs a Magyar Termálenergia Társaság (MTET) IX. Geotermikus Konferenciáján, amelyet a közelmúltban tartottak Szegeden. Elárulta, 2007 óta javasolják közintézmények fűtésének megújuló energiára átállítását. – A legnagyobb fogyasztó a Szegedi Tudományegyetem, 50-nél is több épülettel. A jó hír, hogy Szegednek a térképére felkerülhet egy belvárosi és egy újszegedi geotermikus kaszkádrendszer – magyarázta. A meleget adó 1995 méter mély kutat a klinikakertbe tervezik, míg két távolabbi ponton visszasajtolják a kitermelt, lehűtött termálvizet.

– Az országban ennyire bonyolult rendszer nincs, kollégiumok, laborok, egyetemi karok és a klinikai épületek fűtését kell megoldani. Benyújtottuk a tervet, nem biztos, hogy megvalósul, ez a támogatástól is függ. A belvárosi geotermikus fűtőkört 4,4 megawatt teljesítményűre terveztük, amivel 55 ezer gigajoule fosszilisenergia-megtakarítást lehet elérni, azaz 1,8 millió köbméter földgázt lehet megspórolni. A beruházás költsége 2,1 milliárd forint, amelynek felét EU-támogatásból szeretnénk megkapni. Hasonló rendszer épülne az újszegedi MTA körül – mondta Kóbor Balázs. Az MTET elnökségi tagja szerint a két belvárosi geotermikus kaszkádrendszer kiépítése, a 25 hőközpont kialakítása, több kilométer hővezeték megépítése mellett a teljes beruházás 3,7 milliárd forintba kerülne.

Mi az a kaszkádrendszer?
A kitermelt termálvíz hője a közintézmények energiaellátását biztosítja lépcsőzetes, úgynevezett kaszkádrendszerben. A kaszkádrendszer lényege, hogy a kitermelt termálvíz felhasználása több lépcsőben történik, vagyis a rendszer elején azon intézmények állnak, amelyeknek a legnagyobb az energiaigénye, a végén pedig azok, amelyeknek viszonylag kevés energiaellátás is elegendő. A rendszer tehát a termálvíz minden csepp energiáját felhasználja.

Olvasóink írták

  • 2. Lucia 2013. április 10. 22:14
    „http://www.geotermika.hu/web/sites/default/files/szeged_rendszer.pdf”
  • 1. Lucia 2013. április 10. 22:10
    „Ez csak rózsaszín köd, ahogy mondani szokták: "parasztvakítás"! 2 km-re lefúrni nem olcsó dolog! A meleg vizet valahogy felhozzák, az még rendben. Na de a lehűtött víz visszasajtolása kerül nagyon sokba! Ezért nem terjedt el az a fűtési mód idáig!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zebrákra, buszvárókra 64 millió Szegeden

Felosztották a zebrák, járdák, jelzőlámpák tervezésére és megépítésére szánt 27,5 milliós szegedi keretet. Nézze meg, hol mi várható! Tovább olvasom