Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Termálvízzel fűtenek Kisteleken

A termálvíz hőjét használják fűtésre a következő télen a kisteleki önkormányzat intézményeiben. A használati meleg vizet már most a termálenergia segítségével állítják elő. A város polgármestere szerint hatvan-hetven százalékkal kevesebb lesz a gázszámlájuk.
A termálenergiát hasznosítják Kisteleken az önkormányzat intézményeiben: a fürdőben, a bölcsődében, a két óvodában, a két iskolában, a városi szociális otthonban, a sportcsarnokban és a közösségi házban, valamint a megyei idősek otthonában. Ez azt jelenti, hogy télen a termálvíz segítségével fűtenek majd és a használati meleg vizet is termálenergiával állítják elő.

A radiátorokban nem termálvíz, hanem a megszokott víz kering, ami hőcserélő közvetítésével melegszik fel – mutatja Malmos Ferenc, a Csongrád megyei önkormányzat Napsugár Otthonának karbantartója. A használati meleg víz előállításához szükséges hőcserélő egy kétkilós vekninél nem nagyobb. A hőveszteség minimális, könnyedén felfűtik majd az ezer légköbmétert az otthonban, ahol száznégy idős ember él. A kazánházban – ami háromszáz méterre van a termálkúttól és a hőközponttól – leolvassuk a bejövő termálvíz hőmérsékletét: 75 fok. A visszatérő ágban negyvenfokos meleg víz folyik a visszasajtoló kúthoz.

Kicsi a támogatás

A kistelekiek házaiba egyelőre nem jut el a termálvíz, mert az emberek nem tudják megfizetni a kiépítés költségeit. Száz jelentkező ugyan volt a pályázatra, de amikor megtudták, hogy a kormány csak 15 százalékos támogatást ad, 98-an visszaléptek.

A termálvíz hőmérséklete a Kisteleki Általános Iskolában is 75 fokos, a két kilométeres úton sincs hőveszteség. Ehhez olyan speciális szigetelésű vezetékrendszer kell, amelynek métere 28 ezer forint. A hétszáz fős általános iskolában nemcsak radiátorokkal fűtenek, hanem padlófűtést is alkalmaznak, ehhez elegendő a negyvenfokos víz is. Az iskola igazgatója, Csányi József szerint a fűtésszámlájuk ötven százalékkal csökken.

Kistelek önkormányzata öt éve döntötte el, hogy hasznosítják az Alföld alatt elterülő kimeríthetetlen termálvizet. Már 2002-ben megfúrták a 2095 méteres kutat, amely hatalmas teljesítményű, percenkét 1550 liter 85 fokos vizet képes a felszínre hozni. A város tavaly összesen 429 millió forintot nyert uniós és hazai pályázaton, amihez 71 millió forintot tett hozzá önerőként, hogy megvalósíthassa a termálenergia hasznosítási projektjét. Az utóbbi összeg négy év alatt térül meg. A beruházás során két és fél kilométeres termálvezetéket építettek meg, ezáltal ellátták az önkormányzati intézményeket termálvízzel és elkészült a visszasajtoló kút is, amit a héten adtak át.

– A visszasajtoló kútnak a csodájára járnak az európai szakemberek, hiszen homokkőbe eddig gazdaságosan nem lehetett visszasajtolni a használt termálvizet. Ezt Kisteleken egy új technológia segítségével megoldották a szakemberek – magyarázza Nagy Sándor polgármester. A város intézményeinek a gázszámlája eddig 40-50 millió forint volt. A termálrendszer kiépítésével 60-70 százalékos lesz a megtakarítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor-emlékkoncert a zsinagógában

Gregor Józsefre emlékeznek utolsó közéleti kávéházi fellépésének egyéves évfordulóján a szegedi… Tovább olvasom