Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Természet és agresszió

Szeged - Szeptember 11. és a környezetvédelem problémája is tükröződik a modern magyar képzőművészetben, amelyből a szegedi vár új tárlatán nyújt keresztmetszetet a szobrásztársaság.
42 hazai szobrász 60 alkotásából nyílt tegnap kiállítás a szegedi vármúzeumban. A Magyar Szobrászat 2010 című tárlat a rendszerváltozás utáni magyar szobrászművészetről igyekszik átfogó képet adni. Az utóbbi öt év terméséből a 250 tagú Magyar Szobrász Társaság válogatott összeállítást, és néhány külsőst is meghívott. Ibos Éva szegedi művészettörténész elmondta, a társaság nyit annak érdekében, hogy a modern szobrászatról ha nem is összképet, de legalább egy miniatűr merítést adjon. Annyira különbözők az irányzatok organikus és geometrikus formái, hogy a műtárgyak feltétlenül alkalmasak a szobrászat jelenlegi állásának és jövőbeli törekvéseinek bemutatására.

Az alkotók között olyan szegedieket találni, mint Popovics Lőrinc, Sejben Lajos és Darázs József. Barabás Mártont a Kass Galéria tárlatán ismerhette meg a közönség. – A fiatal generáció és az érett művészek is képviseltetik magukat, ők példaképei lehetnek a pályakezdőknek – fogalmazott a művészettörténész. – A társaság célja is az, hogy a megmerevedett szakmai szervezetekből kitörve magának szervezzen ideológiáktól mentes, esztétikai minőségre, szakmai értékekre odafigyelő fórumot.

Keresztmetszet a modern magyar szobrászatról a várban. Fotó: Karnok Csaba
Keresztmetszet a modern magyar szobrászatról a várban.
Fotó: Karnok Csaba

Fontosnak tartják, hogy a közönséggel is minél szélesebb körben találkozzanak, ezért új kezdeményezés, hogy nemcsak a fővárosban és a Dunántúlon mutatkoznak be: december 19-éig Szegeden és Miskolcon rendeznek kiállítást.

Hol áll ma a szobrászat? Ibos Éva úgy látja, a kisplasztika a szobrász szabadságának terepe, ahol saját felelősségre, kötöttségek nélkül ábrázolhat, a másik nagy terület, a köztéri alkotásoké pedig gúzsba köti a fantáziát. Amúgy az organikus, geometrikus és epikus szobrászat aktuális kérdésekre reagál, olyan élethelyzeteket dolgoz fel, mint például az agresszió és a terror az egyik, szeptember 11-ét megörökítő szobron. Ugyanakkor olyan társadalmi problémákra is reflektálnak az alkotók, mint a fogyatkozó természet és a benne élő ember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szocialista képviselők a vörösiszap károsultjaiért

Szeged - A képviselő-testület szocialista tagjai is csatlakoznak a város és az ifjúsági ház… Tovább olvasom