Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Természetvédelem

Egyre több cég, szervezet foglalkozik környezet- és természetvédelemmel. Köztük olyanok is, amelyeknek ez nem közvetlen feladatuk – és olyanok is, melyek eleve ilyen profillal jöttek létre.
A hódmezővásárhelyi központú Tisza–Maros szögi Vízgazdálkodási Társulatnak eddig is számos olyan projektje volt, amely jóval „zöldebb" a szokványos vízgazdálkodási célkitűzéseknél – mondja Balla Iván igazgató. Vízgazdálkodni minden környezet- és természetvédelmi szempont nélkül is lehetne, a Tisza–Maros társulat viszont részt vett olyan, számára egy fillér hasznot nem hozó, ám a környezet számára nagyon is hasznos tevékenységben, mint a Makó környéki füves puszták vízháztartásának rendezése. A földeáki és a csanádpalotai többcélú tó – önkormányzati beruházások – létrehozásban való szakmai segítségnyújtás szintén elsősorban a környezet iránti elkötelezettséget mutatja. Most egy tápai-réti vizesélőhely-rekonstrukción dolgozik a társulat, a Csemete természetvédelmi egyesülettel együttműködve.

A fenntartható világért

A Tisza–Maros szögi Vízgazdálkodási Társulat és a Pasinszki-laboratórium is részt vett a közelmúltban Budapesten tartott, Cégek a fenntartható világért című országos környezetvédelmi rendezvényen. A régióból a szegedi Biopetrol Környezettechnikai Kft. éppúgy képviseltette ott magát, mint a szentesi Váczi Munkaruházat és Munkavédelmi Kis- és Nagykereskedés, a MÁV Zrt. területi szervezete, a Dél-alföldi Feltalálók és Újítók Regionális Egyesülete, s az Ételallergia Regionális Közhasznú Egyesület – és mások.  
– Víz eddig is hol túl sok volt, hol túl kevés, és e szélsőségek a klímaváltozás kapcsán máris fokozódnak. A vízgazdálkodás mind nagyobb jelentőségre tesz szert e hektikus viszonyok rendezésében. Egyébként pedig nemsokára a vízhez való hozzájutás lesz a legkomolyabb tényező bármely gazdasági területen – hívja föl a figyelmet az igazgató.

A szegedi Pasinszki-laboratórium eleve környezet- és természetvédelmi gondok orvoslására jött létre, más cégek környezetvédelmi jellegű kötelezettségeit segítve megoldani. Az alapító, Pasinszki József egyébként igazságügyi környezetvédelmi szakértő; utóbbi minőségében is sok környezetszennyezési üggyel kerül kapcsolatba. – Akad köztük kis ügyektől egészen jelentősekig minden; az egyik ügyön három hónapig dolgoztam – mondja a vállalkozás vezetője. Egyébként a cég készítette a Magyarcsanádot és a határ túloldalán lévő Csanádot összekötő, leendő híd környezetvédelmi hatástanulmányának egy részét is. Pasinszki József, Koszta József és Dávid Tamás kidolgozott egy új fáradtolaj-tisztítási találmányt is, melyet Városföldön valósítanak meg. S hogy a cég ügyfélkörébe tartozó vállalkozások hogyan tekintenek a környezetvédelemre, mint letudandó kötelezettségre, vagy tényleg igyekeznek minél kevesebb kárt okozni? – Tudatosan senki nem akarja a környezetét szennyezni – halljuk a környezetvédelmi cégalapítójától. Főleg arról van szó, hogy a szükséges technológiai módosításokat mennyire van pénze az adott cégnek minél hamarabb bevezetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A százesztendős Ilona néni, a focirajongó

95 éves koráig rendszeresen maga kapálta kertjét Huszár Józsefné, Ilona néni, mivel azt tartotta:… Tovább olvasom