Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Tervek a belvárosi Tisza-part átalakítására

A Tiszát hoznák közelebb a városlakókhoz kertépítészek és építészek Szegeden. A Stefániától a Roosevelt térig tartó partszakasz egységesítése, illetve a folyópart építészeti átalakítása szerepel azokban a tervekben, melyeket a napokban nyújtott be két tervezőiroda az önkormányzathoz.
A Tér és Forma építésziroda látványterve a Várkert és a Stefánia átépítésével.
A Stefánia sétány, a vár és környéke, a Móra park, valamint a Roosevelt tér arculatának átalakítása, egységesítése volt a feladata annak a két tervezőirodának, melyet a városi főépítész kért fel. Török Péter nem ismeretlen Szegeden, hiszen tervei alapján újították fel néhány éve a Klauzál teret. Terveit röviden úgy jellemezte: „Vissza kell adni a szegedieknek a Tiszát, ezért összeköttetést hoznánk létre a belváros és a folyópart között." Az építész ugyanis „betonbrutál" építménynek nevezte a rakpartot, amely elválasztja a várost a folyótól. Terveit vízre tájolt függőkertekkel színesítette. Ez a rakparton épített teraszokat jelent.

Török másik merész elképzelése az, hogy a Roosevelt téren földbe süllyesztett kerteket hozna létre, a folyóvizet pedig ezekhez a kertekhez vezetné. A múzeum előtti szocreál stílusban épült szökőkutat átalakítaná olyan víziparkká, amelyben a nyári melegben nyugodtan fürdőzhetnének a városlakók, az egykori vár bizonyos részleteit pedig egy 14. századi térkép alapján rekonstruálnák, melyet Török magánemberként vásárolt meg a Berlini Levéltártól a közelmúltban.

A másik tervező, Vesmás Péter elképzelései szerint a középkori gótikus templom maradványait bemutatnák, az egykori kazamatasort újjáépítenék, amely egyben alagút lenne a vár és a Móra Ferenc Múzeum épülete között. Az ő elképzelésében is szerepel a tiszai rakpart teljes átalakítása: teraszokat építenének a támfal mellé, melyeken nyáron akár napozhatnának is a szegediek. A Móra parkot elegáns, mégis egyszerű térré alakítanák, amely nagyobb rendezvények lebonyolítására is alkalmas lenne – tette hozzá az építész.

Vesmás számol azzal, hogy rövidesen megépül a harmadik szegedi híd, így a rakpartot kivonhatják a közúti forgalomból, és sétánnyá alakíthatják a Tisza-partot. A Tér és Forma számos újítást tervez a Roosevelt téren: a híd alatt felállítanák a Keszeg nevű bárka mását, a játszótéren pedig dombos részt alakítanának ki, ahol télen akár szánkózhatnának a gyerekek.

Szabóné Fehér Éva, városi főépítész szerint még korai a tervek megvalósíthatóságáról beszélni, hiszen most számos szakmai elemzés következik, többek között a tervtanácsnak is véleményeznie kell az elképzeléseket. Szabóné hozzátette, az elképzelés szervesen kötődik a Tisza főutca projekthez, amely a teljes városi folyószakasz átalakítását tűzte ki célul.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer nyugdíjas kért távhőtámogatást Szegeden

Szegeden közel háromezer nyugdíjas kért távhődíj-támogatást november 15-éig. A jogosultak… Tovább olvasom