Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Tervezhetőséget remél a balett

Szeged - A Szegedi Kortárs Balett direktora szerint a finanszírozás kiszámíthatatlansága, bonyolultsága miatt előre kell menekülnie társulatának, amely ma és holnap este 7 órától újra előadja az Unisono című kétrészes Beethoven-estjét a nagyszínházban.
Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas művészeti vezetője a YouTube-on táncfelvételeket nézegetve bukkant rá a római Spellbound Dance Company videóira. Interneten felvette a kapcsolatot az olasz társulat művészeti vezetőjével, Mauro Astolfival, akit az előző évadban meghívott Szegedre, hogy Unisono címmel közösen koreografáljanak Beethoven-zenékre kétrészes balettestet – egy hangon, egyszólamúan. A bemutatót március végén tartották – ma és holnap két előadás erejéig felújítják a nagyszínházban a kamarazenei művekre és a IX. szimfóniára épülő estet.

– Szeptember 15-én december 31-éig meghosszabbítottuk társulatunk szerződését a Szegedi Nemzeti Színházzal. Amíg nem módosítják az előadó-művészeti törvényt, az önkormányzattal nem tudunk hosszú távra szóló közszolgáltatási megállapodást kötni. Bízom benne, hogy a következő regisztrációig, azaz 2011. március 31-éig megváltozik a törvény, így nem lesz már akadálya a megállapodásnak a várossal – mondja Pataki András, a balett- együttes igazgatója. A színház a 2010-es naptári évben 106 millió forinttal járul hozzá a balett működéséhez; ezért cserébe több mint ötven előadást tart Szegeden a társulat. A 106 milliós támogatás második félévre eső részét a nemrégiben megkötött szerződésben csökkentették azzal a 20 millió forinttal, amit a VI. kategóriába sorolt, alapítványi működtetésű, önálló balettegyüttesnek sikerült állami támogatásként elnyernie.

Jelenet az Unisono című előadásból. Fotó: Veréb Simon
Jelenet az Unisono című előadásból.
Fotó: Veréb Simon

– Bonyolult helyzet alakult ki a központilag zárolt pénzek és a kompenzációk miatt. Szerencsére sem a színház, sem pedig a város nem akarja, hogy a társulatunk rosszabbul járjon. Folyamatosan figyelnünk kell a változásokat, és ezekhez kell igazítanunk a szerződéseinket, amelyeket így csak rövid távra tudunk megkötni. A balettegyüttes művészi életének kiszámíthatósága szempontjából roppant bizonytalan ez a helyzet, hiszen legalább egy évre előre kellene terveznünk a bemutatóinkat, szerződéseinket. Három év lenne az ideális, amitől még messze vagyunk, de bízom benne, hogy a szakmai szervezetek javaslatainak figyelembevételével hamarosan számunkra kedvezően változhat az előadó-művészeti törvény – reménykedik a balettigazgató, aki büszke arra, hogy együttese Szegeden kívül rendszeresen fellép a Művészetek Palotájában és a Nemzeti Táncszínházban is.
Vendégszerepelnek más vidéki teátrumokban, valamint külföldi meghívásokat is kapnak. Januárban Kairóba készülnek, brüsszeli fellépésről is tárgyalnak.

Tervezik az évad két új bemutatóját is: a Testek filozó-
fiáját december 10-én mutatják be a kisszínházban, tavasszal pedig a nemzetközi Liszt-évhez kapcsolódva a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködve Juronics Tamás Roberto Galvannal koreografál közös Liszt-estet.

Táncfesztivál, tapsvihar

Elbűvölték a közönséget a Szegedi Kortárs Balett táncművészei a múlt héten Csehországban, az Olomouc (Olmütz) Táncfesztiválon. A társulat legnépszerűbb darabját, a Carl Orff muzsikájára alkotott Juronics-koreográfiát, a Carmina Buranát adta elő. A látványos produkciót tapsviharral, állva ünnepelték a csehek.

Olvasóink írták

 • 3. lidi 2010. október 20. 11:52
  „ja, írva vagyon, hatályos is, az adódat is befizetted rá - csak épp mindezt figyelmen kívül hagyva idén zárolták a tv-ben meghatározott támogatási összegek egyharmadát, a kétharmadát meg még mindig nem fizették ki azoknak, akiknek a működését elméletileg a törvény alapján január óta támogatják...

  szóval ennyit a mai Mo-ról, meg a törvényeiről - úgyhogy ennek fényében (is) nyugodtan átszámolhatod még egyszer az állami támogatás egy látogatóra jutó összegét... (legalábbis azokban a szektorokban, ahol nem tudnak kézivezérelni, mert nem a kormány vagy az önkormányzat nevezi ki az intézmény vagy társulat vezetőjét)”
 • 2. szilléri 2010. október 19. 18:56
  „Írva vagyon és pénzbe ( adófizetői ) kerül !
  ,,2008. évi XCIX. törvény
  az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól
  A törvény azt a felismerést fogalmazza meg, hogy az élő, jelen idejű előadó-művészeti alkotás olyan, semmi mással nem helyettesíthető társadalmi tevékenység, amely ápolja és fejleszti a társadalom kulturális, szellemi állapotát, az anyanyelvi kultúrát, a társadalmi önismeretet és szolidaritást, elősegíti az európai és ezen belül különösen a magyar kulturális emlékezet fenntartását. A törvény szándéka, hogy az igényes magyarországi előadó-művészetek, a színház-, tánc- és zeneművészet művelését és fejlesztését támogassa.
  A színház-, tánc- és zeneművészet sokszínűségének és értékeinek gyarapítása, az előadásoknak, koncerteknek a közönség széles rétegeihez való eljuttatása, a gyermek- és ifjúsági korosztály előadó-művészetekre fogékony nézővé nevelésének előmozdítása, a hazai előadó-művészet nemzetközi jelenlétének elősegítése, a határon túli magyar kultúra ápolása, a hazai nemzeti és etnikai kisebbségek művészeti életének támogatása, az előadó-művészeti intézményrendszer fejlesztése, a közpénzek hatékony felhasználását elősegítő támogatási rendszer megteremtése, valamint az Alkotmányban megfogalmazott állampolgári kulturális jogok érvényesülése érdekében a Magyar Köztársaság Országgyűlése a következő törvényt alkotja:"

  Az egy látogatói jegyre eső támogatás több mint tíz ezer forint !”
 • 1. lidi 2010. október 19. 13:13
  „Az előadásonként több int kétmillió forint soknak tűnik, ha onnan nézzük, kikkel, milyen körülmények és feltételek mellett dolgozókkal versengett az állami 20 millióért a balett - és kevésnek, ha az átlag magyarországi kőszínházi előadások bekerüléséhez viszonyítunk... szóval tényleg elég faramuci, köztes helyzet.
  Viszont ha a Balett külön köt szerződést a várossal, akkor lesz egy háromtagozatú színház (állami és önkormányzati támogatással), meg egy balett-társulat (amely egyben a színház egyik tagozata is) külön állami és önkormányzati támogatással? Ez is elég érdekes...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert és adomány a károsultakért

Szeged - Szeged önkormányzata és a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. október 24-én, vasárnap este… Tovább olvasom