Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Testvére született az őssejtbeültetésre váró Varga Ádámnak

Szeged - Március 14-én délután fél ötkor Márkus Tímea, az őssejtbeültetésre váró, 11 éves Varga Ádám édesanyja egészséges kisfiúnak adott életet. Megszületett Varga Árpád, a család harmadik fiúgyermeke.
Nincs abban semmi túlzás, amikor azt állítjuk, nagyon sokan várták már, hogy megszülessen a Varga család harmadik gyermeke. Drukkoltunk, izgultunk, hogy ne legyen semmi komplikáció, hiszen számtalanszor leírtuk, elmondtuk, hogy Varga Ádám, aki ma tizenegy éves pont a születésekor szenvedett agykárosodást. Most őssejtbeültetésre vár, érte mozdult meg szinte az egész megye, neki gyűjtöttünk össze olvasóinkkal és a Corával közösen több mint 2 millió 100 ezer forintot aprópénzből.

Árpád a negyedik férfiember a Varga családban. Fotó: Schmidt Andrea

El lehet képzelni, mennyire aggódott az édesanya is, hogy ne legyen semmi probléma, ugyanazt élte át most is, mint amikor második kisfiát, Ákost szülte 2001-ben. De szerencsére minden rendben zajlott.
Pénteken, 14-én reggel még a saját lábán ment be a női klinikára egy vizsgálatra, délután fél négy körül azonban már a taxi vitte, mivel elfolyt a magzatvíz. Azonnal a műtőbe került, és fél ötre, császármetszéssel megszületett a 3080 grammos, 50 centi „magas" Árpád. Szerencsére orvosa, Sikovanyecz János adjunktus, aki Ákos megérkezésénél már közreműködött, éppen ügyeletes volt.

A családapa helytáll

Varga István nyakába szakadt most Ádám ellátása, ami embert próbáló feladat. Igaz, sokat segít már Ákos, valamint a szűkebb család is. Összegyűlt ugyanis a rokonság a nagy eseményre. István nagyon boldog, szinte beszélni sem tudott a meghatottságtól, amikor felhívott bennünket telefonon, hogy gyermeke születését bejelentse.

A boldogság leírhatatlan. Tímea, az édesanya még aznap este megölelhette a kicsit, maga is meggyőződhetett arról, hogy „megvan mindene". Csak azt sajnálta, hogy egy korábbi gerincműtéte miatt nem lehetett ébren.

Árpád nagyon jó kisfiú, alig hallani a hangját, és már próbálkoznak a szoptatással is. A gyermek édesanyja mellett fekszik a kiságyban, mindketten jól érzik magukat, és azt várják, hogy holnap hazamehessenek.

Ádám sajnos még nem láthatta a kisöccsét, mivel tizenkét éven aluli látogatókat nem fogadhatnak az édesanyák. Csak azt a képet tudta az édesapa, Varga István megmutatni neki, amit a mobiltelefonjával készített.

Olvasóink írták

 • 8. ....... 2008. március 17. 16:40
  „Mámor
  Reméljük, neked nem születik gyereked, vagy unokád..............”
 • 7. Mámor 2008. március 17. 11:35
  „Abszolút igazad van!

  De, a közvélemény segítségét kérték és sokan visszásnak ítélik meg azt hogy ha az ember anyagi segítségre szorul akkor miért vállal több "terhet"...
  Tudom nagyon durván hangzik és egy gyermek sosem lehet teher!
  De akárhogy is a mai világban igen nagy lemondásokkal jár (nem csak a szülőnek), pláne ha még sajnálatos módon egy beteg gyermeket is kell ápolni...
  Biztos vagyok benne ha ez nem kerül nyilvánosságra senkinek sem jutott volna eszébe "bírálni" őket...
  És valóban nagyon szomorú, hogy Magyarországon semmilyen segítség nincs egy hátrányos helyzetű gyermek vagy felnőtt ellátásához csak és kizárólag a család önfeláldozása által...”
 • 6. bespin 2008. március 17. 10:51
  „Persze végig gondoltam, de a beteg fiú 11 éves és ennyi idő alatt meg lehet tanulni a betegségével, cselekvő képességével/képtelenségével együtt élni.Ha ők vállalták és eldöntötték, akkor szívük joga több gyermeket vállalni.Nekem kettő egészséges van és le kell mondanom a javukra sok-sok mindenről.Ha nem lennének akkor, messzebbre utazhatnék, mint szoktam, nem családi autót kéne fenntartanom, saját hobbimnak élhetnék, hétvégén délig aludnék stb. stb.
  Ezek is szempontok nem????
  Amúgy, részrehajló vagyok,az apa osztálytársam volt............”
 • 5. Mámor 2008. március 17. 09:46
  „Racionálisan gondold végig!
  Az hogy egy kisember a világra jött egy fantasztikus dolog és ehhez gratulálok!
  De gondolod hogy ugyanolyan figyelmet és erőfeszítéset kap a beteg kisfiú mint eddig?...
  Valamint akárhogy is nézzük az utazásokra és egyéb költségere egyre kevesebb jut...
  Teljesen mindegy hogy kiről van szó, de egy beteg gyermek sokkal nagyobb erőfeszítést és költséget igényel a családjától mint egy vagy több egészséges!
  Vagy minden hónapban gyűjtünk nekik valamire...

  Ha úgy érzed bunkó vagyok, elfogadom!
  Ez a véleményem és tiszteletben tartom a tiédet!”
 • 4. bespin 2008. március 17. 09:08
  „Na egy másik bunkó!
  Az őssejtbeültetés lehetőség a gyermek életkörülményeinek javítására.Arra nem volt pénz, de a gyermek eddig mindent megkapott, ami kellett, hogy a képességeihez mérten jobb legyen az élete.Ez egy lehetőség és ők élnek/élnének vele.
  Jó pár éve a kettesben "nemi identitás-zavaros" embereket operált át Pajor férfiből nővé vagy fordítva.Erre volt pénz, finanszírozta a TB.Az ilyen dolgokat meg nem fizeti....”
 • 3. Mámor 2008. március 17. 08:43
  „Hát, ha bunkó ha nem bunkó ez az igazság!!!”
 • 2. bespin 2008. március 17. 08:36
  „Bunkó!”
 • 1. j.p. 2008. március 17. 07:58
  „Gratulálok, szegény beteg kisgyerek gyógykezelésére sincs pénz, de azért kell még több gyerek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pavlovits Dávid Skype-on is tanít gitározni

Szeged - Tizedik nyelvként az arabbal ismerkedik az egyiptomi koncertjeire készülő Pavlovits Dávid gitárművész, az SZTE ZFK tanára, aki New Yorktól Szentpétervárig bejárta már a világot. Tovább olvasom