Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Testvérváros és vetélytárs: Temesvár

Autópálya nincs, nemzetközi repülőtér van. A képviselő-testület kisebb létszámmal működik, a lakosok száma kétszerese a szegedinek. A taxi a tömegközlekedés része, a magyar éttermet úgy hívják: Pink Panther. Temesvár testvérvárosunk, egyben vetélytársunk a régióközponti címért.
Eklektikus – ezt a jelzőt használják legtöbben a szegedi látogatók közül Temesvárra. Szép a város, de mostani lakóinál jobbat érdemel. Olyanokat, akik vigyáznak rá – hangzik egy ott élő véleménye. Szeged esélyesebb vetélytársa a régióközpont címért folytatott küzdelemben – ezt pedig azok mondják, akik látták a fejlesztéseket, például a város nemzetközi repülőterét.

Megújuló utak, méteres tankcsapdák

A Temesi megyeszékhely peremén a Coca Cola, a Solectron, az SCA telepei, Volvo, Peugeot, Seat, Suzuki, Dacia márkakereskedések állnak. A Dacia az uralkodó autótípus Temesváron, még a taxik között is ez a leggyakoribb. A város útjain egyébként rengeteg taxi jár, a kocsik egységesen sárgák. A társaságok tarifája – az ár a sofőr ajtaján, kívül is fel van tüntetve – összehangolt. A helyiek azt mondják: a taxizás a tömegközlekedés ága. Nem kimondottan olcsó, mégis sokan használják. A többi tömegközlekedési eszköz hagyományos: villamos, troli, autóbusz. A legmodernebb járműparkkal az utóbbi dicsekedhet, bár a Mercedes-Benz típusú busz műanyag ülése nem a legkényelmesebb.

35-40 eurós bérleti díj

A Iulius Mallban az üzletek bérleti díja nem fix, kiszámításakor három szempontot – mekkora a bolt, hol van, mit árul – vesznek figyelembe. A 35-40 eurós négyzetméterenkénti havi díj átlagosnak számít.

A belváros képe sokféle: a téglavár falának maradványa mellett felújításra szoruló panel áll, aztán egy bank üvegpalotája csillog, 18. századi épület következik, majd egy – az előzőtől teljesen különböző – panel. A külső kerületekben sok a félbehagyott ház, látszik: palotának indultak, de elfogyott a pénz. Hasonló sorsra jutott az Új Ezredév Református Központ, vagyis a Makovecz-templom is. Az épület tizenkét éve készül.

Az utakat felújítják, ezért néhol két-három méteres tankcsapdákon át közlekednek a járókelők. Az életüket az autósok is megnehezítik, a zebrán csak a határozott gyalogos jut át. A kocsisok nem tisztelik a kerékpárutat sem, amiből egyébként a helyiek szerint túl kevés van. Sok viszont a park és a liget, a kutyások reggel és este sétálnak a fák között.

Mammon szentélyében imádkozni is lehet

A Győzelem tér (Piata Victorieri), vagy ahogy az itteniek hívják, az Opera tér környéke éttermekkel, kávézókkal tele – van patinás és gyorsétterem, divatos, kockafoteles kávézó és kiskocsma. A graffiti kevesebb, mint Szegeden, bár tag-eket itt is láttunk. Az opera és a nemzeti színház épületében „lakik" a német színház és Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is. Utóbbi műsorán a Bolondóra című zenés gyerekműsor szerepelt, a békéscsabai Tücsök Peti és Hangya Levi vendégelőadása. Az opera és a nemzeti színház hatalmas molinói a Buena Vista Social Club fellépését és az Aidát hirdették.

A Bega csak az egyik forrás

A temesváriak az ivóvizet 60 százalékban a Bega vizéből, 40 százalékban mélységi forrásokból nyerik. A napi vízfogyasztás fejenként 130 liter, a vízórák felszerelése előtt 300 liter volt.


 

A 83 ezer négyzetméteres Iulius Mall több mint bevásárlóközpont. Itt van a városi házasságkötő terem, de itt intézik az útlevéllel és személygépkocsival kapcsolatos ügyeket is. Mango, Columbia, Champion, Nike, The Body Shop – néhány a 239 üzlet közül. Mammon szentélyében egyébként imádkozni is lehet, a Iulius Mall-ban még kápolna is van.

A Pink Panther a magyar étterem

A Traian Vuiáról elnevezett nemzetközi repülőtér tavaly 750 ezres utasforgalmat bonyolított, erre az évre egymilliót terveznek. A felszállópálya 3500 méter hosszú, 45 méter széles – bármilyen gép landolhat Temesváron. Az ország második legnagyobb repülőterét részben katonai reptérből alakították ki, a kiszuperált MIG–23-asok még ma is láthatók a felszállópálya mellett. Közvetlen járatok Párizsba, Athénba, külön terem az üzletembereknek, drogkereső kutya... A fejlesztési tervek a logisztikáról szólnak. A városnak egyelőre nincs autópályája. Az Aradot és Temesvárt összekötő sztráda a tervek szerint 2011-re épül meg.

A temesvári magyarok nem nagyon vesznek tudomást egymásról – állítja egyikük. Szerinte magyar étterem is csak egy van a városban, úgy hívják: Pink Panther.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloszlatott részönkormányzatok

Megszűnt az a két lakótelepi részönkormányzat Szegeden, amelyet még a tavalyi országgyűlési… Tovább olvasom