Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Tesz-Vesz Tavasz másokért

Szeged - Másodszor rendezik meg a Tesz-Vesz Tavasz elnevezésű programot. Ezen a hétvégén négy katolikus szervezet várja az önkéntes segítőket – például templomkert és focipálya rendbetételére, öregek és hajléktalanok segítésére.
Négy katolikus szervezet akciója a Tesz-Vesz Tavasz elnevezésű program, amellyel azt akarják elérni, hogy az emberek nézzenek szét környezetükben, találják meg, hol van szükség önzetlen segítségre, jó szóra. A segítőkész csoportok második összehangolt akcióija az idei. Tavaly csak Szegeden, idén a szeged–csanádi egyházmegye egész területén – Békés és Csongrád megyében, valamint Kunszentmártonban – hirdették meg a kezdeményezést, amelynek lényege az önkéntes segítségnyújtás, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül.

– Osztrák kezdeményezést vettünk át, csak kicsit alakítottunk rajta – mondta Pótári Mihály, a Katolikus Ifjúsági Alapítvány munkatársa, a résztvevő csoportok koordinátora.

– Ausztriában az ottani karitász hirdette meg a „72 óra kompromisszumok nélkül" programot. A szervezet határozta meg, milyen segítő, humanitárius cselekedetet kell végrehajtaniuk az önként jelentkezőknek. Mi meghagytuk a csoportoknak a szabadságot. Csak az időpontot határozzuk meg, elvégezzük a koordinációt, a többi az önként vállalkozó közösségek feladata. Az a legjobb, ha ők maguk találják meg a problémát, reagálnak rá.

Kondé Lajos, a Szegedi Belvárosi Plébánia plébánosa szeretné ha ez a hétvége arra ösztönözné a közösségeket, hogy végezzenek önkéntes munkát a környezetükben.

– A tavalyi rendezvényünknek jó visszhangja volt. Aki hallott róla, elgondolkodott azon, ő mit segíthetne. Jó lenne, ha a szolidaritás nem veszne ki az emberekből.

Idén körülbelül 250 ember 24 csapatban tesz-vesz megyeszerte. Például Szegeden, a Bajai úti hajléktalanszállón szombaton 9 órától civilek, szociális munkások és hajléktalanok találkoznak: míg a bográcsban elkészül a krumplipaprikás, addig csocsózhatnak, pingpongozhatnak, focizhatnak, vagyis sportolhatnak és beszélgethetnek – tudtuk meg Joó Magdolnától. Az intézmény vezetője örül a lehetőségnek: a szálló visszatérő vendégeiről könnyen ítélkező, de most velük megismerkedő civilek is meggyőződhetnek arról, hogy a hajléktalanok nehéz sorsú emberek. Ezenkívül – többek között – templomkert és focipálya rendbetétele, öregek segítése, véradás is szerepel az akcióhoz kötődő önkéntes vállalások között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós különbség a megyei politikusi jövedelmek között

Szeged - Parlamenti képviselőink közül havi jövedelem tekintetében Nagy Sándor áll az első helyen, Vincze László az utolsón a HVG számításai szerint. Tovább olvasom