Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Tesztek és feladatok a szegedi Maximtól

Szemléletváltást vár el tanártól és diáktól egyaránt az új érettségivizsga-rendszer. Az új követelményrendszerhez igazodó, Készüljünk az új, kétszintű érettségire! című kiadványsorozatával elsőként jelent meg a piacon a szegedi Maxim könyvkiadó.
– Már nem használhatók hatékonyan az évekkel, évtizedekkel ezelőtt kiadott gyakorlókönyvek, hiszen tavaly óta egészen más típusú feladatokkal találkozik a maturáló, mint elődei – mondja Bádonyiné Nagy Ilona. A szegedi Tömörkény gimnázium történelem szakos pedagógusa tanártársaival – Rákos Magdolnával és Varga Magdolnával – együtt jegyzi a Készüljünk az új, kétszintű érettségire! fölszólítású sorozat 12 próbaérettségi történelemből, középszint – írásbeli című kötetét. Az általuk a gyakorlatban is kipróbált, 12 középszintű, történelmi feladatsorhoz megoldókulcs is tartozik, így a diák önálló fölkészülését támogatja. De az órai munka változatosságát is növelheti egy-egy feladat dolgozatba emelése.

– Rengeteg kiadvány látott napvilágot az új érettségivel kapcsolatban, de kevés olyan létezik, amely pontosan megfelel annak a célnak, amelyet az érettségi reform megalkotói is kitűztek maguk elé: nem a lexikális tudás „kikérdezése", hanem az egyes tárgyakhoz kapcsolódó készségek fejlesztése az elsődleges feladat – hangsúlyozza a szegedi székhelyű, de országos terjesztési hálózatú Maxim Könyvkiadó és Oktatási Kft. vezetője. Puskás Norbert elmondta: az első érettségi vizsga tapasztalatait felhasználva az új rendszerben, a megváltozott vizsgakövetelményekben jártas középiskolai tanárok, multiplikátorok állították össze és ellenőrizték a feladatlapokat. Szerzői 95 százaléka szegedi, illetve Csongrád megyei pedagógus.

A kötelező érettségi tantárgyak mindegyike megtalálható a kiadó palettáján: magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, valamint az idegen nyelvek közül a német és az angol. A választható tantárgyak igen széles skálájáról a fizika, a biológia és az informatika jelenik meg. A feladatsorokkal modellezni lehet az érettségi vizsgát, hiszen azokban minden pontosan úgy szerepel, ahogyan majd a „nagy napon".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitler-bajusszal csúfított Gyurcsány

Megrongálták a Gyurcsány Ferencet ábrázoló óriásplakátokat Szegeden. Az MSZP nem függeszt ki új… Tovább olvasom