Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Tesztelik a schengeni információs rendszert Röszkén

Röszke - Tesztelik a schengeni információs rendszert a röszkei határátkelőhelyen. A próbaüzem idején kisebb technikai problémák adódtak. A rendszert január elsején „élesítik", amikor a schengeni övezet része lesz hazánk.
Már a magyar határőrség is használja a schengeni információs rendszert. Az unió adatbázisához a határállomásokon máris hozzáférnek a határőrök, a hónap közepére pedig a mobil ellenőrzőeszközök is képesek lesznek kapcsolódni a rendszerhez. Németh Zoltántól, a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság sajtóreferensétől megtudtuk: Röszkére egyelőre két munkaállomást telepítettek, és ezeken tesztelik a rendszert.

– A próbaüzem idején kisebb technikai hibák merültek fel. Ezek kijavítása folyamatban van – mondta a sajtóreferens. Hozzátette: jelenleg a nemzeti és az uniós adatbázist egyszerre használják az átkelőkön, ezért a hiba elhárítása idején sincs fennakadás.

Ha valaki szerepel a schengeni adatbázisban, mert kitiltották Ausztriából, de a magyar rendszerben nincs benne, akkor beléphet Magyarországra. Ez csak január elsejéig lesz így. Jövő év elejétől hozzánk se léphet be az ilyen utas, hiszen a schengeni övezet része lesz hazánk.

Magyarország 3,5 milliárd forintot költött a határőrizet fejlesztésére. A pénzt a Schengeni Alap biztosította. Az Európai Unió határőrizeti rendszeréhez 15 ország csatlakozott. A régi tagállamok közül Nagy-Britannia és Írország nem tagja a rendszernek, a nem EU-s Norvégia és Izland viszont igen. A 2004-ben az uniós tagságot elnyert tíz ország közül egyedül Ciprus nem csatlakozik idén év végén a schengeni rendszerhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buci és a féltve őrzött 29 éves Daily Mail

Szeged - Féltett kincsként őrzi a londoni metrón talált Daily Mail – amelyhez a… Tovább olvasom