Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Tesztüzemben a kijelzők

Szeged - Összesen 107 szegedi megállóhelyen szerelnek fel utastájékoztató kijelzőket, amelyek tavasztól informálnak a járatokról. A fejlesztés az SZKT diszpécserközpontját és minden járművét is érinti.
Intelligens diszpécserrendszer kialakítására, utastájékoztatási és utasinformációs rendszer fejlesztésére, kiépítésére és beüzemelésére írt alá szerződést Szeged a tendernyertes Delta Systems Kft.-vel 2012 októberében. A nettó 391 millió forint összegű fejlesztés egyik látványos része, hogy 107 megállóban utastájékoztató kijelzőket szerelnek fel. Ezenkívül hardver- és szoftverfejlesztés valósul meg az SZKT diszpécserközpontjában, 119 fedélzeti kommunikációs egységet építenek be a járműveken, az SZKT összes járművét ellátják kijelzőkkel – 196 új kijelző beépítésével és a meglévők rendszerbe építésével. Két érintőképernyős webterminál segítségével útvonalat lehet majd tervezni, 21 csomópontban pedig jelzőlámpa-programozást végeznek a tömegközlekedés előnyben részesítése érdekében.

Tavasztól működnek majd a kijelzők. Fotó: Karnok Csaba
Tavasztól működnek majd a kijelzők.
Fotó: Karnok Csaba

– Az utastájékoztató rendszer kiépítése az előzetesen meghatározott ütemterv szerint halad. Októberben a kivitelező leszállította a diszpécserrendszer működéséhez szükséges összes eszközt és szoftvert. Október végén megkezdődött azoftverek tesztelése. Ezen munka 90 százaléka a Szegedi Közlekedési Kft. falain belül zajlik, egyedül a megállóhelyi kijelzők és a diszpécserszoftver kapcsolatának tesztelése látható az utasok számára is – mondta Csanádi Zoltán projektigazgató a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft.-től.

A kijelzőkön járműre vagy járatra vonatkozó információ csak a teljes rendszer tesztelését követően jelenik majd meg. A szerződés szerint 2014 tavaszán kell a kivitelezőnek átadnia a kész rendszert. A fejlesztés célja, hogy növeljék a közösségi közlekedés megbízhatóságát, kiszámíthatóságát, továbbá az utasok tájékoztatása és a járatok menetidejének csökkentése.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három választás lesz idén Magyarországon

Idén országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választást is tartanak Magyarországon. Tovább olvasom