Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Tetőt és kéményt rongált a villámcsapás Szegeden

Újszentiváni házba csapott bele a villám csütörtökön éjszaka. A háztető egy negyede megsemmisült, a kémény ledőlt. Szegeden pénteken délig folyamatosan dolgoztak a tűzoltók: általában kidőlt fákat takarítottak el. A pusztító szél 85 kilométer/órás sebességgel söpört végig a városon. Viharra a következő napokban is számítani lehet.
Károkat okozott a vihar csütörtökön éjszaka Szegeden és környékén. A legsiralmasabb volt a helyzet Újszentivánon, a Rákóczi utcában. Az egyik házba éjfél előtt nem sokkal becsapott a villám. Péli Józsefné még tegnap délelőtt is remegő hangon mesélte el, hogy mit élt át.

– Feküdtem a szobában, egyszer csak hatalmas fény tört át a redőnyön, fullasztó forróság csapott meg, majd a fénycsóva a kamrán keresztül a tetőn át távozott – mutatta a villám útját az újszentiváni asszony. Az épületben és környékén tíz percig tartott a villám okozta hangrobbanás.

Az égi csapás rombolt is: Péliék házának kéményét ledöntötte és a tető egy negyedét megrongálta. Az udvaron mindenfelé cseréptörmelék hevert a vihar után. Bár Ilike még este áramtalanított, a villámlás a televíziót, a videót és a DVD-lejátszót is tönkretette, mert az antennát nem húzta ki a csatlakozóból. A ház elektromos rendszere is meghibásodott, tegnap éppen csak pislákoltak a lámpák.

Vihar és lehűlés

A hőmérők tegnap ismét 34 fokot mutattak. Vasárnapig egy-egy fokot csökken a hőmérséklet, ami szinte észrevehetetlen lesz. Hétfőn és kedden ismét kánikulai meleg várható, majd szerdától nyolc fokot esik a hőmérséklet – tájékoztatta lapunkat Dénes László, a szegedi meteorológiai állomás munkatársa. Megtudtuk: vihar a továbbiakban is várható, mivel csütörtökön csak a közeledő hidegfront első hulláma érte el hazánkat.

A vihar Szegeden is 85 kilométer/órás sebességgel söpört végig. A tűzoltókat huszonkétszer riasztották, általában fakidőlés miatt kellett kivonulniuk. Karancsi Sándor híradó ügyeletes elmondta: mind a harmincegy szolgálatot teljesítő tűzoltó megfeszített erővel dolgozott. A fák épületekre, kerítésekre, utakra dőltek rá. A viharos erejű szél többek között kárt tett a Fekete Sas utca Nagy Jenő utca sarki épületben. A háztetőről cserepek hullottak az utcára.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkásai is azzal töltötték a hajnalt, hogy eltakarították a letört faágakat. Két fát is eltávolítottak a Gogol utcából és a Napos úti orvosi rendelő elől. Kovács Jánostól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. közterület-fenntartási igazgatóhelyettesétől megtudtuk: összesen két teherautónyi fahulladékot szedtek össze és a szállítottak el.

Mivel a vihar idején átlagban tíz milliméter csapadék hullott, ezért a laposabb területeken és a pincékben nem kellett szivattyúzni, a víz nem okozott kárt az épületekben és az utakon. A gyümölcsösök azonban megsínylették. A lehullott termés reggelre beterítette a fák alját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pályakezdők közül sokan elvándorolnak Szegedről

A szegedi fiatalok jelentős része nem találja a neki megfelelő állást a városban, ezért más hazai… Tovább olvasom