Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Tetőzés közelében a Tisza Szegednél

Hamarosan tetőzik az Alsó-Tisza, Szegednél a folyó vízállása szombaton délelőtt néhány centiméterrel haladta meg a nyolc métert, ami két méterrel alatta marad a 2006-os rekordvízszintnek.
A Tisza lassan csökkenő és a Maros emelkedő vízhozama a következő napokban várhatóan kiegyenlíti egymást, így az Alsó-Tiszán a vízállás a jövő hét elejéig alig-alig változik, legfeljebb egy-három centiméteres emelkedés várható.

A folyón lassú tetőzés és elhúzódó apadás várható, a magas vízállás ellenére azonban nem történt olyan árvízi esemény, amely komolyabb beavatkozást igényelt volna.

Az Alsó-Tiszán a Hármas-Körös torkolata és az Algyői híd között harmad-, a híd és az országhatár között másodfokú készültség mellett védekeznek. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös torkolati szakaszánál harmad-, a Maros-torkolatnál másodfokú készültség van érvényben. A Tisza alsó szakaszán az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert.

Olvasóink írták

 • 3. ifj. Nagy Gábor 2010. június 19. 18:32
  „Lugas6,

  biztos ezen múlna? a Boszorkány-sziget felső végénél is csak 350 széles a hullámtér (mert erről van szó, nem az ártérről).”
 • 2. Lugas6 2010. június 19. 13:49
  „Hamarabb is levonulhatna az áradás Szegednél, ha nem rövidítették volna meg anno 100 méterrel az amúgy 400m-es árteret 300méterre, az új télikikötő jelenlegi formájában való megépítésével. A télikikötőnek ugyanis a Tiszára merőleges helyzetben építették meg partfalait, a Tisza gáttal egy magasságban, mélyen bevezetve az ártérbe. Ha a téli kikötőt csak a gáton kívülre építették volna meg, akkor az ártér megmaradhatott volna az eredeti szélességben. Igaz, így jó néhány kiskertet fel kellett volna számolni, és minden áradás után a bejáratot újra kellett volna kotortatni, de ezzel Szeged város és a körzete lakosságának a biztonsága vette volna hasznát. Kinek állt vajon érdekében, hogy ez ne így legyen?”
 • 1. daveedbrown 2010. június 19. 13:21
  „Ilyen esők után, mint ami tegnap volt, ki tudja...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

242-féle bort kóstoltak Pusztamérgesen

Pusztamérges - 242-féle bort, köztük 38 Csongrád megyei bort mért össze tegnap Pusztamérgesen a… Tovább olvasom