Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Tetszett az RTL Klubon bemutatott István, a király?

Ön szerint is megosztotta az országot az István, a király új feldolgozása? Írja meg véleményét, szavazzon, tetszett vagy nem!
Harminc évvel az első bemutató után, Alföldi Róbert rendezésében újra „Felkelt a napunk", vagyis a legendás rockopera dallamaitól volt hangos a szegedi Dóm tér. Ide nagyon kevesen jutottak el, a zártkörű próbák után csupán 3 előadást tartottak, természetesen telt házzal. Kedd este az RTL Klubon közvetített István, a királyt viszont nagyon sokan látták.

Jubileumi István, a király a szabadtérin. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

A Nemzeti Színház egykori igazgatójának rendezése igencsak megosztotta az országot, mint ahogy a darab is egy megosztott Magyarországról szól – annak minden aktualitásával együtt… A rendező egyébként ezt maga is így gondolja, hiszen szerinte a darab minden eddiginél aktuálisabb és nem bánja, ha vitákat generál vele.

Portálunk kritikát jelentetett meg a szegedi előadásról, ehhez szerda délig 140 hozzászólás érkezett - természetesen itt is erősen megoszlottak a vélemények. Ha Ön az RTL Klubon látta kedd este, kommentben írja meg, mit gondol az előadásról. Vagy egyszerűen szavazzon.

Olvasóink írták

161 hozzászólás
 • 161. ötös 2013. augusztus 25. 23:18
  „Nagyon el volt találva! Ezért fáj az igazság! Úgy látszik az emberi gyarlóság nem változott. Sajnos. Pedig ma már talán lehetne tudatosabban, szeretetben élni. De ahogy a hozzászólásokat olvasom.... Ez a darab attól nagyszerű, hogy tud tükröt tartani az emberek elé! Ébresztő! A jóért tenni kell és nem gyűlölködni!”
 • 160. dit 2013. augusztus 24. 23:32
  „kifelejtetted a héber/filiszteus/Saul/Dávid/Izrael/Júdea vonalat”
 • 159. tuzaiisti 2013. augusztus 23. 00:09
  „Csak, hogy érezzétek a súlyát:
  ugyanilyen nácizós, luxusruhás, stb feldolgozásban képzeljétek el:
  Brittanniában zsarnok Hitlerként bemutatni a királynőt,
  Svédországban mondjuk főszerepben Erik a viking, vagy Alfred ínobel lenne
  USA-ban Abraham Lincolnból készítettek volna bohócot
  oroszoknál Putyinból
  szlovákoknál szvatoplukból
  osztrákoknál Ferenc Jóskából
  stb. stb.

  Akkora lázadások lennének, hogy ahhoz képest az egyiptomi események osztálykirándulásnak minősülnének.

  Ilyet is csak nálunk lehet megtenni, hogy a magyarok egyetlen pozitív, még máig is megbecsült ünnepén önkormánzati pénzből megaláznak, kinevetnek, teljesen elbagatelizálnak.

  Hogy lehet egy igazán büszke és akaraterős népet tönkre tenni, csak úgy mint egy egészséges erős szervezetet, emberi testet: belülről bomlasztani, bejuttatni egy élősködő szövetet.

  Még két dolog:
  szegedi önkormányzatnál meg lehet tudni, hogy mely képviselő adott rá ámen, és mely nem?
  A másik meg, hogy szánt-szándékkal szerették volna megint megosztani kedves kis népünket, ezzel megint elérték a szándékukat, hogy oszd meg és uralkodj.
  Azzal tennénk a legjobbat számunkra, ha egyáltalán nem beszélnénk róla, meg sem említenénk a botrányt. Nekik az szar lenne, mert újfent keresztül nézünk rajtuk, meg az ármánykodásukon.
  Ha valaki piszkálódik, incselkedik, azzal tesszük a legjobbat, ha észre sem vesszük.”
 • 158. pachakuti 2013. augusztus 22. 17:36
  „Ne feledjétek: Alföldi egy engedelme, fizetett báb a liberálisok kezében, <moderálva>!”
 • 157. CID 2013. augusztus 22. 17:07
  „Lehet <moderálva> az Alföldit, te tény, hogy durva tükröt nyomott a sok nagymagyar arcába. Gratula neki!!!
  Persze, ami a legszomorúbb, nem is tévedett, és hát, az igazság, mindig fáj.”
 • 156. dit 2013. augusztus 22. 16:17
  „Amit kimoderáltatok, abban csak a valóságot festettem le, amit művel Alföldi a színpadon.

  Szörényi meg éppen csak háromszor vakarja meg az arcát a 3 perces videójában (amit még 20.-án lehetett látni), aki ért a testbeszédhez, az tudja, miről beszélek”
 • 155. dit 2013. augusztus 22. 15:44
  „alapvetően nincs semmi baj Alföldi "művészi szabadságával", megnézi a dagonyáit, aki pont őt akarja látni, mondjuk valaki adhatna már neki egy félreeső istálló/színházat, ahol <moderálva> ....... csak azt nem értem, miért pont az István, a király, miért pont augusztus 20.-án, miért a szegedi nagyszínpad, és miért az RTL ünnepi főműsoridőben? ... pont most, pont ezzel a siránkozó anyámasszony katonája Istvánnal kellett ennek az amúgy is identitást és talajt vesztett magyar népnek a történelmét még jobban meggyalázni ... gratula a nagyívű elgondoláshoz, no meg az asszisztenciához”
 • 154. nobody13 2013. augusztus 22. 14:58
  „Jozkó, az Alkotmánnyal elkésett. Azt már előtte "újraértelmezték".

  Andlui, én határozottan biztos vagyok benne, hogy engem nem gúnyolt ki, pedig emberből vagyok. Vagy nem? Ha azt mondom, nem vagyok emberből, kicsit magasabból vagyok, mert nekem tetszett, akkor mások szerint meg sznob leszek. A kormány szerint 2/3 vagyok, pedig nem. A kórházban az a bajom, amit ők mondanak, nem baj, ha beledöglöm, hogy mégsem, de azért is. (Húzós, mi? Elmagyarázom, ha nehéz...) Basszus, itt már senki nem dönthet arról, mi legyen, mindig mások döntik el, kicsoda, aszerint, kinek éppen mi az érdeke. Na, röviden erről szól az István a király, mindenféle feldolgozásban, csak most kicsit nagyobbat csapott, pedig erről szólt legelőször is. Mindez csak azt mutatja, hogy akik most fikázzák, vagy nem értik, azok soha nem is értették...”
 • 153. jozkó 2013. augusztus 22. 12:34
  „"Alföldi Róbert újra értelmezte a Himnuszt"
  /Idézet Bódy János nyilatkozatából/

  Most a Szózat következik , vagy egyenesen az Alkotmány?
  Ámbár lehet -ahogyan tengelyt akasztott a katolikus egyházzal- meg sem áll a Bibliáig :)
  Toradelmesen újra fogja értelmezni ?!”
 • 152. andlui49 2013. augusztus 22. 12:25
  „Legalább azt éreznétek, felfognátok mennyire semmibe veszi -lealázza-kigúnyolja az embereket ez az alak.
  Ehhez állva tapsoltak sokan.
  Ez az előadás egyenlő egy sorscsapással.
  Íme az évek óta tartó gagyiözön megtette a hatását./lásd : vélemények/
  Köszönjük RTL stb,”
 • 151. macs 2013. augusztus 22. 11:28
  „100. cselac,
  sajnálom, ha így értetted, amit mondtam. :-(”
 • 150. oslakos 2013. augusztus 22. 08:16
  „30 éve az akkor tini lányaim révén 4x hallgattam végig az István, a királyt-t egymás után. Majdnem minden feldolgozást részben, vagy egészében láttam. Gyűjtöm azokat a filmeket, melyek szerintem érdemesek arra, hogy az unokáimnak felhívjam a figyelmét rájuk. Ha ez az előadás tényleg megjelenik DVD-n ott lesz az "A" (azaz "A kötelező megnézni") betűsök között.
  Szörényi-Bródy.Két fantasztikus ember, akik megmutatták, hogy nem az "üléspont határozza meg az álláspontot".
  148. Mákonyaáfonya beírta a két szerző véleményét a rendezésről és ez a lényeg.”
 • 149. gabriel 2013. augusztus 22. 07:05
  „Ennek a darabnak egy a lényege,1000 év alatt sem változtunk semmit,széthúzás ,gyülölködés,egymás mocskolása,tönkretétele még ha mai eszközökkel is megsemmisítése a másként gondolkodóknak. Ezt Alföldi tökéletesen megmutatta és ezen kellene egy kicsit elgondolkozni.”
 • 148. Mákonyaáfonya 2013. augusztus 22. 06:44
  „A véleményükre azért kíváncsi voltam:

  ,,Nagyon kíváncsi voltam Alföldi megoldására. Munkája nem egy ablakot nyitott rá a darab értelmezésére, hanem egy egész kaput - mondja lapunknak Szörényi Levente. - Új fejezet kezdődött ezzel a rendezéssel, s ha valaki később ezt a darabot újrarendezi, akkor ez az előadás lesz számára az origó. Az elmúlt harminc évben a rendezések szándékosan vagy szándék nélkül, de elsiklottak bizonyos részletek felett. Most viszont még azok is felkapták a fejüket a belső értelmezésekre, akik eddig ezt nem tették. A zárás is rendben van. A korona motívum megjelent már Iglódi István rendezésében is, de nála csak István szorul alá, itt pedig egy egész ország minden bújával-bánatával."

  ,,Elfelejtettem, hogy szerzője vagyok a darabnak, mert nézője lettem egy csodálatos színházi élménynek - nyilatkozta az előadás után a Heti Válasznak Bródy János. - 1983-ban playbackről ment az előadás, tehát a néző egy kiváló zenei élményben részesült, amelyhez látott képeket is, most pedig az előadás szólt, és felhasználta azt a zenét és szöveget, amit annak idején írtunk - úgy, hogy felmutatta, mi van a mélyén. A darab zárása pedig nagyon találó: Alföldi Róbert újraértelmezte a Himnuszt."”
 • 147. ZúzÓ 2013. augusztus 22. 06:05
  „Az egész egy nagy rakás <moderálva> volt, a magyarok megcsúfolása, és a hab a tortán hogy Stholnak annyi énekhangja sincs mint nekem.”
 • 146. kiskacsa 2013. augusztus 22. 03:15
  „Komisz ember gúnyos pimaszkodása.
  Lehet a legyet üldözni, átkozni, vagy akár a röptét csodálni. Lehet. Némi higiéniai célú erőfeszítést azonban mindenképpen megérne, hogy legalább fontosnak hitt értékeinket ne lehessen összepiszkítani.
  Alföldi úr ékesen demonstrálja, a birkák és a marhák milyen szépen tűrnek.”
 • 145. szi201247 2013. augusztus 22. 03:00
  „Ezt a változatot az eredeti kicsúfolásának tartom. A művészeti vonatkozását illetően nem vagyok eléggé otthon a témában a vitához. Azt gondolom ha sokaknak tetszik, ám legyen. Minden esetre én örülök, hogy nem vettem rá jegyet, csak a tévében néztem meg.”
 • 144. Ányez 2013. augusztus 22. 00:15
  „Megnéztem. Elolvastam a kritikák és a hozzászólások egy részét. Mosolyogtam. Rajtuk. Rajtunk.
  Sírtam. Megértettem. Most értettem meg. Köszönöm. Tök jó volt. A darab, a rendezés.
  Igen, a hangok nem mindig. Nem baj. Nem ez a baj.”
 • 143. benzol 2013. augusztus 21. 23:44
  „Azon lehet vitatkozni hogy egy darab jó vagy sem, de az nem vitás hogy Stohlnak szar volt a hangja itt ebben a darabban. Jó színész ide vagy oda.”
 • 142. Rubicon 2013. augusztus 21. 23:24
  „Kamba! Te valóban nem vagy sznob. Te MÁS vagy.”
161 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradt tűzijáték Szegeden: Botka jelentést kér

A rossz időjárás, a várható vihar miatt Szegeden is lefújták a tűzijátékot, a város vezetését, az… Tovább olvasom