Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Tévéadót fizetnek a vendéglátóhelyek

Szeged - Másfél éve kellene fizetniük a vendéglátóhelyeknek, szállodáknak a tévékészülék üzembentartási díjat. Az APEH szerint azonban ezt sokan „elfelejtik", ezért szigorítják az ellenőrzéseket.
Sok szegedi étterem és kávézó azzal csalogatja a vendégeket, hogy televízión közvetíti a futball Európa-bajnokság meccseit. A képernyőre tapadva csak úgy repülnek az órák, s a vendég észre sem veszi, hogy már az ötödik korsó sört rendeli meg.

A vendéglátóhelyeknek azonban nem csak egyszeri kiadást jelent a tévé. A médiatörvény alapján tavaly április óta üzembentartási díjat kell fizetnie annak, aki vendéglátóhelyen, szállodában vagy más kereskedelmi egységben nyilvános területen televíziókészüléket üzemeltet.

A készülékek után 1740 forintot kell fizetni. Fotó: Miskolczi Róbert
A készülékek után 1740 forintot kell fizetni. Fotó: Miskolczi Róbert

Az APEH-hoz érkező adatok alapján azonban úgy tűnik, hogy sokan „elfelejtik" teljesíteni ezt a kötelezettségüket. Erről egyeztetett a hét elején Szikora János, az APEH, és Majtényi László, az ORTT elnöke. Megállapították: szigorítani kell az ellenőrzéseket.

– Ez év január elsejétől június 18-áig mindössze 370 nyomtatvány érkezett hozzánk Csongrád megyéből. Ez alapján 12 millió 400 forintot fizettek az üzemeltetők – tudtuk meg Varga Zsuzsannától, az APEH sajtóreferensétől. A nyomtatványon fel kell tüntetni a televíziókészülékek számát, és azt is, mennyi ideig használják. (Lehet akár csak a foci Eb alatt is.) Egy tévé után 1740 forintot kell fizetni havonta.

– A televízió üzemeltetése nem igazán jelent pluszbevételt. Az étteremben három működik, az ezek után fizetett néhány ezer forint nem olyan megterhelő – hallottuk Bende Andrástól, a Matusalem étterem üzletvezetőjétől. Szerinte a díj azoknak a szállodáknak jelent hatalmas kiadást, ahol minden szobában van egy tévé.

A Novotel Hotelben például 136 szoba van, és ugyanennyi tévé. Szabó Mihály igazgató elmondta, a díjfizetési kötelezettséget ugyanúgy fizetik, mint bármely más adót.

Olvasóink írták

 • 2. Ukuku 2008. június 21. 23:33
  „Jaj-jaj, ne adj nekik kérlek ötleteket, mert még a végén fizetni kell ilyeneket. Az ilyen intézkedések miatt ilyen halott ez az ország. Erre büszkék lehetünk. Elmondhatjuk, hogy LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG!
  (Főleg, ha a szakadék felé lendül, akkor aztán tényleg igaz ez.)”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. június 21. 07:50
  „Es mi az adoztatas alapja? Az, hogy tobb vendeg jon be, igy tobbet fogyaszt es igy egyben eleve tobb adot is fizet (elvileg) a kocsmaros? Ez buntetendo es adoztatando? Esetleg nem kene nappal napsugarzasi, ejjel meg sotetadot fizetni? Mar csak ugy, mert valamibol potolni kell az ellopott penzeket es az elqrasokat.

  Persze nem akarok otleteket adni, de ha valamit felhasznalnak, akkor 3havi teljes kepviseloi koltsegteritest kerek erte.

  De semmikeppen sem egy APEH-vizsgalatot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyát lehet repülőre vinni, parfümöt nem

Szeged - Ha a repülő utasai előre bejelentik, és rendelkeznek a megfelelő okmányokkal,
a házi… Tovább olvasom