Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Tévedésből vezették elő az exrendőrt

Ópusztaszer - Huszár Zoltánért egy szeptemberi hajnalban mentek a rendőrök, hogy az adóhatóság utasítására Kecskemétre szállítsák. Az adóazonosító szám ellenőrzése után derült csak ki, mégsem az idős Huszár Zoltánt keresték. A férfi kártérítést kér az inzultusért.
Huszár Zoltán ópusztaszeri tanyájánál egy szeptemberi hajnalon megjelentek a rendőrök: a Bács-Kiskun megyei adóhivatal utasítására akarták előállítani. Mint kiderült, adminisztrációs hiba történt, az exrendőr gazdálkodót tévesen szállították Kecskemétre.

– Szeptember 3-án hajnalban éppen az állatokat etettem, amikor egy rendőrautóra lettem figyelmes. Hosszan dudált, mindenkit felvert a környéken, engem kerestek. Kiderült: a kecskeméti adóhivatal elrendelte elővezetésemet – emlékezett vissza ópusztaszeri otthonában Huszár Zoltán.

– Felszólítottak, hogy öltözzek, mert visznek Kecskemétre. Mondtam nekik, hogy ez félreértés lehet, hiszen semmilyen kapcsolatom nincs a Bács-Kiskun megyei adóhatóssággal. A rendőrök ragaszkodtak az induláshoz, ezért kértem őket, hogy mivel két kiskorú alszik a házban, engedjék meg, hogy elrendezzem őket. Amikor bementem a házba, a kislányom azt kérdezte: „Apa, elvisznek a rendőrök?" – mondta Huszár Zoltán.

Huszár Zoltán úgy érzi, a becsületébe gázoltak. Fotó: Segesvári Csaba
Huszár Zoltán úgy érzi, a becsületébe gázoltak.
Fotó: Segesvári Csaba

A hajnali rendőri ébresztést a kapitányság fogdája követte. – A rendőrökkel egyórányi telefonálás és rádiózás után megegyeztünk: reggel 8-ra bemegyek a Kisteleki Rendőrkapitányságra. Persze nem azért, hogy elvigyenek Kecskemétre, hanem hogy tisztázzuk, tévedésről van szól. A kapitányságon beraktak a fogdába, miközben megtudtam, hogy 11 órára kell Kecskemétre érni. Panaszkodtam, hogy a marhákat meg kellene etetni, otthon meg „indult a bakterház" – folytatta.

– Aláíratták velem a rendőrök, hogy az elővezetés 25 ezer forintos díját ki kell fizetnem, majd bekísértek az adóhivatalba. Egy nagyon kedves revizor fogadott és leültetett. Az adatok egyeztetése után egy kft.-ről kérdezgetett, amelyről semmit sem tudtam. Amikor a hölgy az aktát lapozgatta, láttam a papíron lévő cégvezető adóazonosító jelét, amely még véletlenül sem hasonlított az enyémre. Rákérdeztem, és kiderült: tévesen vezetettek elő. Ezt azonnal beismerték.

Huszár Zoltán megpróbáltatásai a kecskeméti kényszerkirándulással még nem értek véget. – Elengedtek, mivel az adókártyámmal bebizonyítottam a tévedést, ugyanis a kft.-t az azonos nevű 24 éves fiam alapította. Miután hazaértem, levelezni kezdtem az adóhatóssággal egy esetleges kártérítésről.

„Az önnel azonos nevű, azonos címen élő fia nem működött együtt, így elővezetését elrendeltük. Adminisztrációs hiba miatt a kolléga nem vette észre az adóazonosító eltérést. Bízom benne, hogy az intézkedés rövid időtartama miatt sem önt, sem gyermekeit nem érte pszichés sérülés" – ezt a levelet kaptam a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságától. Telefonáltak is, hogy az elővezetés költségét nem kell kifizetnem, viszont kártérítést nem akarnak fizetni. Én viszont perelni fogok, ugyanis a becsületembe gázoltak. Ügyvédhez is fordultam a jogtalan kényszerintézkedés miatt – magyarázta Huszár Zoltán.

A férfi azért fordult a nyilvánossághoz, mert mint fogalmazott, „úgy tűnik, senki nem azonosít senkit. Ennyi erővel el is ítélhettek volna, az is adminisztrációs hiba".

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Smerdis 2012. november 20. 18:01
  „37. zoolii 2012.11.19. 20:59

  simán.”
 • 41. karaly 2012. november 20. 16:46
  „40. csonakos 2012.11.20. 09:49
  Idézet a 2004. évi CXL .törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól:

  "48. § (1) Az idézett személy köteles az idézésnek eleget tenni.
  (2)259 Ha az idézett személy az idézésnek nem tesz eleget, vagy meghallgatása előtt az eljárás helyéről engedély nélkül eltávozik, és távolmaradását előzetesen alapos okkal nem menti ki vagy nyolc napon belül megfelelően nem igazolja, továbbá ha az idézésre meghallgatásra nem alkalmas állapotban jelenik meg, és ezt a körülményt nem menti ki, eljárási bírsággal sújtható. Nem sújtható bírsággal az idézett személy, ha az idézés nem volt szabályszerű.
  (3)260 Ha az idézett személy ismételt idézésre sem jelenik meg, és távolmaradását nem menti ki, a rendőrség útján elővezettethető. Az elővezetés foganatosításához - ha jogszabály másként nem rendelkezik - az ügyésznek a hatóság vezetője által kért jóváhagyása szükséges."

  Tehát nem a NAV utasítja a rendőrséget, hanem törvény szabja meg, hogy a rendőrségnek kell végrehajtani az elrendelt elővezetést.”
 • 40. csonakos 2012. november 20. 09:49
  „Végig nézve a hszeket csak egy valaki vette még észre a kommentjében jelezve a NAV utasítja a rendőrséget! Erre mikortól van lehetősége?
  A 12-esben szatyi!”
 • 39. Szurkoló 2012. november 20. 09:38
  „Én egyetértek az Úrral, nekem is kifejezetten rosszul esett volna és én is értetlenül állnék a dolog előtt.
  És nem értem a többi hozzászólót: miért van az, hogy a nagy halnak jogai vannak és bármit megtehet, a kis hal meg fogja be a száját?
  Pl. ha akár csak 1-2 napos késéssel fizeted be a tv+internet csomagot a szolgáltatónál, kikapcsolják, és plusz díjakat számolnak fel a visszakapcsolásért. De ha az ő hibájukból napokig nem működik az általad pontosan fizetett szolgáltatás, akkor be kell érned egy elnézéssel. Ha pedig relkamálsz és kéred a havi díj arányos csökkentését, elhajtanak. És persze te telefonáltál, fizetheted még azt is, a te időd ment, és a te hajad őszült.
  Ez korrekt? Rendben van így? ...”
 • 38. Horthyszobor 2012. november 19. 21:05
  „Akkor hamarosan a szomszédhoz is jönnek. Ott viszont apa és fia közösen fog menni:) Nagy hóhányók!”
 • 37. zoolii 2012. november 19. 20:59
  „34. Smerdis
  Nem tudom, hogy akkor is elintéznéd-e ennyivel, ha téget vezettek volna elő...”
 • 36. nekromonger 2012. november 19. 19:38
  „Hihetetlen mennyi értelmetlen ember van, ezért tart itt az ország! NEM a rendőrség, hanem a NAV HIBÁZOTT!!!!!!!”
 • 35. vélemény 2012. november 19. 19:29
  „Tévedésből vezették elő az exrendőrt
  - Nem mindegy, hogy postás, kőműves vagy tetőfedő volt korábban???”
 • 34. Smerdis 2012. november 19. 18:46
  „jaj, nem kéne ezen ennyire duzzogni. tévedni emberi dolog, hibáztak, alismerték, elnézést kértek. sz..rd már le öreg.”
 • 33. szatyi 2012. november 19. 16:37
  „"28. papika56 2012.11.19. 13:39 "
  Csak egyetérteni tudok >uborka< megállapításával!
  Azért, mert fiatal gyermekei vannak, még lehet "exrendőr"! Le is lehet szerelni a szolgálatból még fiatalon is!
  Az apák pedig ne feleljenek felnőtt/nagykorú fiaik bűneiért, ha már a XXI. században élünk, Európában!”
 • 32. zérótolerancia 2012. november 19. 16:30
  „Még örülhet is, hogy nem kommandózta ki 3 tucat TEK-es majom hajnalok hajnalán alsónadrágban az ágyából miután rárobbantották az ajtót.
  Este megnézhettük volna az RTL Klubon.”
 • 31. uborka 2012. november 19. 15:37
  „Szóval ,mondtam,hogy a Kistelek nagy kapitánya jól seper, de beiktatásakor,már a netrológját olvasták, írták le, miért???? Mert gondolták, hogy hamarosan a bakikért valakinek felelnie kell??? Vagy neki nem ??????? Az elő állításról neki nem kell olvastmányt tennie??? PAPRIKA 56- tE FIAM EGY ANNYIRA TUSKÓ VAGY,ÉS MODORTALAN,HOGY A HÁTADON LEHETNE A FÁT APRÍTANI....”
 • 30. info 2012. november 19. 14:53
  „Lehet menni regisztrálni!!”
 • 29. tucat 2012. november 19. 14:38
  „Sok minden olvasható itt, alább a tévedések vígjátékairól és tragédiáiról - sok esetben ez valóban nézőpont és hozzáállás, esetleg humorérzék kérdése még érintettként is, vagy tán épp úgy múlik ezeken az élmény jellege a leginkább.
  De nekem főként két dolog jut eszembe a történetről.
  Az egyik, hogy a néhány tanyaszomszédon kívül nem sokan tudhattak Huszár úr elővezetéséről - és a nevét viselő fia, esetleg törvénykerülő dolgairól - egészen addig, míg ő a nyilvánossághoz nem fordult sértettségében (lásd a cikket). Így hát a becsületbeli veszteségeit elsősorban magának tartozik megbosszulni.
  A másik pedig, hogy nem világos, miért nem derült ki a rendőri intézkedés helyszínén a tévedés, legyen az akárkié, ez esetben vélhetően a NAV ügyintézőjéé. Mert:
  - neve: ...;
  - születési helye: ..., ideje: ...;
  - anyja neve: ... (alig hihető, hogy ez megegyezik a gyermeke anyja lánykori nevével);
  - állandó lakcím, stb., stb.,
  tehát nemcsak a magasságos NAV alkalmazottja volt trehány, amikor a célszemély címére esetleg pontatlanul (adószám!) ugrasztotta az erőszakszervezet embereit, hanem úgy fest, hogy utóbbiak sem jártak el kellő alapossággal, már a személyazonosság helyszíni megállapítása során sem, és később sem javítottak a helyzeten, amikor a kapitányság előállítójában újra tisztázniuk kellett volna az előállított kilétét (szolgálati szabályzat). Az ilyen hiba akár súlyos következményekkel járhat a közbiztonságra nézvést is (ártatlan tartok fogva, míg a veszélyes bűnelkövető szabadon jár-kel...).

  Csúszó, az amúgy is felingerelt társadalom indulatait szító mese, tündérek nélkül, csupa gonosz és hanyag, no, meg egy vérig sértett kis manóval. A közéletünk más fertályairól is ismerős, ugye? ;) Huszár úr helyében én jobban őriztem volna a becsületemet (a fiamé révén az enyém is közagyarra akadhat, ha szellőztetem az engem ért sérelmeket), és csendben intéztem volna az ügyet. Akkor a NAV által üldözőbe vett fiacskám viselt dolgainak a sejtésével sem foglalkozna senki idegen, egyetlen gondolat erejéig sem... De hát én se vitéz, se huszár nem voltam soha. Úgy látszik, ez a váll-lapon látható aranyzsinórokon, a mellkason ragyogó becsületrendeken túl is nagy különbségek okozója lehet.

  Amúgy meg tévedni emberi dolog, s ha valakinek, mondjuk a közkívánatra cselekvő (!) törvény nevében, kioltom az életét, akkor majd elegánsan ennyit mondok: bocs! Vagy éppen: sorry, oszt´ jó napot...
  Szóval, van azért tanulság a kerítés mindkét oldaláról nézve, nekem legalábbis innen (honnan is?) úgy tűnik. :)

  Oszt´ szép napot! :)”
 • 28. papika56 2012. november 19. 13:39
  „Az apák fizetnek a fiaik bűneiért ! Családban marad . v. nem ???
  Ez a hapi..az ex rendőr.a kollegái nem nézték meg az iratait ?? szül.idő, hely, anyja neve , mi kell az elővezetéshez ? nem kell magát igazolni ??Csak a címet mézik --oszt kész. Bárki lakhat ott v, vendégségbe van ..akkor azt viszik el ??
  exrendőr --hány éves ??hogy fiatalkorú gyerekei vannak ??”
 • 27. uborka 2012. november 19. 13:28
  „Elmondanám, nálunk ugyan ez a dolog történt, anyámra aki 80-n éves rá törték a társasház ajtaját, sőt a NAV-os rendőrt is hívott,de az látta,hogy neki itt nincs dolga el is ment, már mint a rendőr, a be tört ajtó után senki sem fizetett, anyám fizette a saját nyugdíjából, itt is félre értés történt.Hát nem pofátlan ez a társadalom??? Nem is akarunk sehova fordulni, mert nem ér annyit ez a dolog, tudomásul kell venni,hogy most ilyen idők járják, Rákosi rendszer, most nem a padlást söprik,ha nem pénzt keresnek a 80 éves anyámtól, Rohadt egy világ.....”
 • 26. szatyi 2012. november 19. 12:35
  „"..a Bács-Kiskun megyei adóhivatal utasítására akarták előállítani..."

  Még mindig él a kérdésem:
  Mi alapján utasíthatja az adóhivatal a rendőrséget?
  Valaki idézni tudná a jogszabályt?”
 • 25. jozko 2012. november 19. 12:21
  „"Tévedésből vezették elő az ex rendőrt" -így áll a címben.

  A tévedés a címben van.
  Az elővezetést végrehajtó rendőröknek nincs mérlegelési joga - parancsot teljesítenek - ha szükséges, kényszerítő intézkedésekkel is.
  A parancsot végre lell hajtani, legyen az járőr vagy kommandós.

  Tévedésből vezettették elő - ez lenne a helyes fogalmazás!
  Feltételezem, hogy itt ismét csak nem a parancsot kiadó rendőrtiszt hibázott- annak az elővezetésére adott parancsot akit az illetékes ?? "szerv" megjelölt.
  Ott viszont bakot lőttek, kapitálisat!

  Nem osztom azok véleményét, akik "kárhoztatják" az apát a fia -esetleges - bűneiért.
  Pontosan ismerem a nem kézbesített idéző vagy adattévesztés miatt hajnalban idokolatlanul előállíttatott
  szenvedő alanyok érzéseit.
  Egy ilyen adattévesztés áldozata én is voltam már!
  Hajnali felcsengetés, rendőrautó, kíváncsiskodó szomszédok, határozott rendőri felszólítás az "együttműködésre"-
  semmi érzelgős elköszönés, sebtében felkapott ruha, fogmosás, borotválkozás nélkül zsupsz a meseautóba - onnan a fogdába, "megfelelő" társaságba.
  Amikorra /pár óra elteltével/ a delikvens sorra kerül a kihallgatáson - ahol érdemben hozakodhat elő az esetleges tévedésen alapuló meghurcoltatására panaszkodva - addigra a reggel érkező rendőrségi alkalmazottak és a többi előállított már alaposan végignézi - a fogdáknak csak rács a fala...
  Egészen biztosan csak a kihallgatáson tudhatja meg az előállítás okát - addig semmi bizonyos, szóval van pszichoterror rendesen! /Már akin ez fog - de az ártatlanság igencsak fogékonnyá tesz rá!/
  Ha kiderül a tévedés - lehet hazamenni!
  "Mosott sz@r" megjelenéssel, valószínűleg mobiltelefon és pénz nincs a zsebben -esetleg papírok se...-
  az sem biztos, hogy az évszaknak megfelelő ruhát sikerült sebtében felkapni - egyszóval nem leányálom a hazasunnyogás...
  Meg a magyarázkodás ...hogy csak tévedés volt...hát persze, a szomszédok alig várják ezt a kimagyarázkodást!

  No ezért bőven jár/na/ a kártérítés!
  Csakhogy ez nem film, nem az USA - ez a magyar valóság!
  Aki tévedett az adatszolgáltatásban csak akkor érzi/érezné át ennek a súlyát, ha egyszer vele történne meg!”
 • 24. info 2012. november 19. 11:17
  „4. csonakos 2012.11.19. 07:12 -igen! a hírverés megvolt, aki nem bűnös sétáljon haza! szépen csendben és a szomszédnak mesélje el, hogy nem ő kell az intézkedőknek.De azért ő is tévedhetett a munkája során...Ha nem a fiát hát az apját elővezessük.”
 • 23. DMagóg 2012. november 19. 10:49
  „Nem vitatom, tévedhetnek. Ám, ha én tévedek, annak nagy ára van! Bírságolnak orrba-szájba!
  A tévedő(ke)t megbírságolni és kirúgni!
  Anyagi és nem anyagi kárt okoztak, tévedésből "elrabolták", előállították, szabadságában korlátozták!”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Disznóságok a panelban

Paneldisznóvágást rendezett néhány hagyományszerető fiatal a Vedres utcában. Vér is folyt. Tovább olvasom