Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Tévés lett a rádiósból

Éveken át tartó kalózkodás után kezdte a szentmihályi, más néven a Bagoly tévé üzemeltetését Hika Imre. A tegnapi adásmenetbe mi is beleszóltunk, de beszéltünk a Szabad Európa tinédzser partijáról is.
Hika Imre rádiógyűjteményével. Fotó: Frank Yvette
„Megszállottság" – indokolja egyetlen szóval hobbiját Hika Imre, amikor ötven régi rádió között állunk a szentmihályi ház garázsában. Pedig nem is a Pajti, Badacsony, Pacsirta készülékek miatt jöttünk, bár a gyűjtemény lenyűgöző. Akad itt Wartburg márkájú csoda – „ha összeadjuk az életkorunkat, akkor is öregebb nálunk" –; kis zöld Orion, amivel annak idején a Kárász utcán sétálva hallgatták a Szabad Európa tinédzser partiját; és legalább húszkilós Vörös Szikra magnó. Ma is szólnak. Tulajdonosuk egy szétszerelt néprádión rögtönzött előadást tart: modulátor, keverő, oszcillátor. Amikor már mindent értünk, bekapcsolja, és kicsit hallgatjuk a ki nyer mát az ósdi készüléken. A szabad idejében csöves keverőt fabrikáló Hika Imréről Szentmihályon mindenki tudja: korábban kalózkodott. Persze nem elvett a Karib-tengeren, hanem adott a szárazföldön. Például 1989-ben egy jugoszláv csatorna „házassági gyakorlati oktató filmjeit", majd videofilmeket sugárzott a környék lakóinak.

Szentmihályi életutak

A Bagoly tévé történetét a Szentmihályi életutak című kötet is feldolgozza. A könyvben szereplő szentmihályi történeteket Kovács Lászlóné Varga Rozália, Fejes Ferenc és Molnárné Szekeres Judit gyűjtötte össze.

– Minden videomagnó mini tv-adó – magyarázza a technikai hátteret. Rádión is adott, középhullámon és URH-n. Az első általa közvetített zeneszám Németh Lehel: Lehet, hogy szép nem vagyok című slágere volt.
A kalózélet 1993-ig tartott. Ma már legálisan szól a Bagoly tévé (a Bagoly Hika Imre beceneve), vagy hivatalosan: a Szentmihályi Kábeltévé Szeged. Tegnap délben éppen a képújság futott, de az egy személyben tulajdonos, operatőr, főszerkesztő Hika kedvünkért megszakította (a képújság nézőitől ezúton kérünk elnézést). Láthattuk dr. Szili Barnabást, a szentmihályi orvost, amint a vizitdíjról beszél, valamint az iskolai farsang egy részletét, az ötödikesek Győzike show-ját. A kábeltévé így szponzorálja az iskolát és az óvodát.

Leesett a bagoly

A Bagoly becenév családi örökség Hikáéknál. Egyik őse bagolyfészket próbált kifosztani a Tisza árterében, de letört alatta az ág. Leesett a bagoly – kiabálták a többiek, és a Hika fiún rajtamaradt a név.

– Ha esemény van, felvesszük – magyarázza Hika Imre. Ekkor már a stúdióban beszélgetünk, van itt lámpa, többféle háttér, az üvegen túl kép- és hangkeverő felszerelés. A mostani generáció a számítógéppel butítja magát, az elektronika már nem érdekli őket – sóhajt a kábeltévés, de azért elárulja: több növendéket is oktatott már a házi stúdióban.
A kábeltévé pénzt ugyan nem hoz tulajdonosának, de szerencsére nem is visz.

– Nonprofit működik – mondja. S hogy akkor mi benne a jó? – Miért? A cukrásznak mi abban a jó, hogy tortát süt? Az a jó, hogy szeretek vele foglalkozni. Erre tettem fel az életem, ez boldogít. Ez okoz örömöt.
Így vannak ezzel a csak helyben fogható csatorna nézői is. Úgy is hívják tévéjüket: szentmihályi HBO.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Délépítő levonult a Vedresről

Bombaként robbant a hír: pénzügyi problémák miatt levonult tegnap a Délépítő Zrt. a Vedres István… Tovább olvasom