Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Tévhitek a mérgezésekről

Szeged - Nem újdonság: a kicsi gyerekek meglepően találékonyak, ha testi épségük veszélyeztetéséről van szó. Mindig kiszúrják, hogy mi az, amit szabad és mi az, amit nem. Ez utóbbi pedig hatalmas vonzerővel bír. Különösen igaz ez az otthon tárolt vegyszerekre.
A gyerekkori mérgezés általában a szülők felelőssége, hiszen egy 5–10 éves kisgyerek viszonylag ritkán akar önmagának szándékosan ártani. Mégis minden évben hallani olyan esetekről, amikor a figyelmetlenségből tragédia lett. Zacher Gábor toxikológus szerint ez is egyfajta magyar vonás.

– Nálunk az emberek előszeretettel öntik át a hipót és a vegyszereket üdítős flakonba, amit aztán a gyerek nyugodt szívvel meghúz. Ezeket olyan helyen kell tárolni, hogy a gyerek még akkor se tudja elérni, ha célja – az üdítő – érdekében átrendezi a székeket, a lakást. Meg kell tanítani nekik, hogy mi való a szájukba: cumi és étel – jelentette ki a szakorvos. Tapasztalatai szerint a másik tipikus eset a gyógyszermérgezés, amiről már nagyon sokan és nagyon sokszor beszéltek, ám úgy tűnik, hiába. Pedig a gyerekek ezzel is a felnőtteket utánozzák.

Zacher Gábor toxikológus szerint magyar szokás a vegyszereket üdítős flakonokba önteni. Fotó: DM/DV
Zacher Gábor toxikológus szerint magyar szokás a vegyszereket üdítős flakonokba önteni.
Fotó: DM/DV

– A szociális mintát követik: anya, apa, nagyi beveszi a színes bogyókat, vizet iszik hozzá, és utána jobban lesz. Egy pár tíz kilós gyereket azonban ezek a gyógyszeradagok pillanatokon belül „kiütnek". Ilyen esetekben is felértékelődik az idő, és az, hogy a felnőtt ismeri-e az elsősegélynyújtás, a lélegeztetés alapjait – hangsúlyozta. Az orvos szerint ez azért is fontos, mert a megfelelő ismeretek hiányában a szülők is képesek nagyobb bajt okozni. Gyakori tévhit, hogy ilyenkor tejet kell adni a mérget nyelt gyereknek, ez azonban nem semlegesíti a mérget. Meghánytatni sem szabad a kicsit, mert egyrészt az első pánikban maguktól is kihányják a mérget, másrészt a gyomorból ilyenkor visszafolyik a maró anyag, és újra végighalad az egyébként is felsértett nyelőcsövön.

– Ugyanilyen félreértés, hogy alkoholt kell fogyasztani, hiszen ez sem semlegesíti a méreganyagokat. Nagyon sok ilyen téveszme kering a köztudatban. Az egyik legnagyobb butaság, amit hallottam, hogy ha a csiga megrágta a gombát, akkor az biztosan ehető. Butaság ez, hiszen más az ember és más a csiga biokémiája. A másik „kedvencem": a gombát ezüstkanállal együtt kell főzni, és ha a kanál fekete lesz, akkor a gomba mérgező. A kanál az oxidációtól mindenképpen fekete lesz – oszlatott el egy újabb legendát Zacher Gábor. Szerinte a megelőzés a legfontosabb, hogy a gyerek semmiképp se érhesse el azt, ami nem neki való. Ha pedig mégis megtörtént a baj, azonnal szakemberhez kell fordulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két életműdíj a szegedi kontaktológusnak

Két hét alatt két életműdíjjal is kitüntették dr. Végh Mihályt, a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának egyetemii docensét. Tovább olvasom