Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Tévhitek miatt sokan félnek a védőoltásoktól

Tévhitek miatt sokan félnek a védőoltásoktól Bokány Lajos.
A Nebáncsvirág Egyesület szerint nem jó, hogy vannak ma kötelező oltások Magyarországon, a szegedi biológusprofesszor szerint viszont az oltástagadók olyan információkra hivatkoznak, amelyek tudományosan már megdőltek. A szatymazi tbc-ügy kapcsán ütköztettük az érveket és ellenérveket.
Az iskolába járó 260-ból hét szatymazi diák szülei nem engedték meg hétfőn, hogy gyermeküknél egy ellenőrző teszttel, az úgynevezett „nyusziszemmel" kiderítsék, megfertőződtek-e esetleg tbc-vel. Mint arról beszámoltunk, egy takarítónő halt meg néhány hete ebben a betegségben. Mivel a tbc cseppfertőzéssel terjed, az előírások alapján az egész iskolát szűrni kellett. A tesztnek vannak már részeredményei, de információt nem adnak ki róla. A hét gyerekkel kapcsolatosan megtudtuk: többnyire olyan családokról van szó, amelyek ellenzői a védőoltásoknak.
A 260 szatymazi diákból 7-nek a szülei nem egyeztek bele, hogy nyusziszemet kapjon gyermekük.

A Nebáncsvirág Egyesület már évek óta azért harcol, hogy a jelenleg kötelező gyermekkori védőoltások legyenek választhatók, vagyis a szülőnek, orvosnak joga legyen döntést hozni, szükséges-e az adott oltás, vagy sem. Bokány Lajos, az egyesület elnöke úgy fogalmazott, minden oltás egy mesterséges immunológiai beavatkozás, ami megzavarhatja a gyermekek érzékeny, fejlődésben lévő szervezetét.
 
Boldogkői Zsolt.
Boldogkői Zsolt.

– Ma már minden betegség ellen igyekszünk védőoltásokkal küzdeni, arra vonatkozóan azonban nincsenek vizsgálatok, milyen hosszú távú élettani hatása lehet annak, ha a természetes és a legtöbb esetben életre szóló immunizációt felcseréljük a tudomány által mesterségesen előállítottra – kiváltképp a tipikus gyermekbetegségek esetében. Minél többször piszkáljuk az immunrendszerünket, annál nagyobb eséllyel idézünk elő benne zavarokat. Az egyre szaporodó oltások ezt a folyamatot erősítik – érvelt Bokány Lajos.

– Aki oltásellenes, olyan érveket hoz, amelyek a tudomány tájáról terjedtek el – fogalmazott Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezető professzora. – A legismertebb Andrew Wakefield MMR-oltással kapcsolatos nézete.

Azt állította, hogy autizmust okoz, de kiderült, hogy ez nem igaz, mégis tartja még magát ez a tévhit. Hasonlóan sokan érvelnek a higanyatomot tartalmazó thiomerzállal, miközben a higany vegyület formában nem ártalmas, ráadásul – a tiltakozások hatására – már ki is vonták az oltóanyagokból. És bár mellékhatást valóban okozhatnak a vakcinák, a betegségek, amelyek ellen védenek, nagyságrendekkel veszélyesebbek.

Mindkét pert megnyerte az ÁNTSZ

Sok szülőnek már az is elég, ha az interneten elolvassa, milyen mellékhatások fordulhatnak elő egy-egy oltás kapcsán. Csongrád megyében több családról is megírtuk már, hogyan küzdenek az injekciók ellen a lehetséges veszélyek miatt. Az ópusztaszeri Magyar Emil Roland és felesége pert is indítottak ez ügyben, mert nem akarták, hogy a gyereket hátrányos megkülönböztetés érje amiatt, hogy egyetlen kötelező védőoltást sem kap meg. A család végül 2014-ben Írországba költözött.

Hasonló pert kezdeményeztek korábban a szentesi Csizmadia Hajnalka és férje is – ők négy gyermeküket nem oltatták be. Mindkét pert megnyerte az ÁNTSZ, ennek ellenére a mai napig nem történt meg a gyerekek oltása. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt embercsempész ellen emeltek vádat Szegeden

Tíz szír és tizenegy afgán migránst próbált Mórahalom közeléből Nyugat-Európába juttatni tavaly nyáron az a négy román és egy magyar állampolgárságú férfi. Tovább olvasom