Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Thealter: anyám orra a szegedi Mars téren

A kettős fesztivál, a Thealter és a Szegedi Alternatív Színházi Szemle nyitónapján, ma 21 és 23 órától a Mars téri U pavilonban Pintér Béla és Társulata kétszer is előadja az Anyám orra című produkcióját, amely az idei VI. pécsi országos színházi találkozón elnyerte a legjobb előadás díját.
Pintér Béla és Társulata 1998-ban alakult, azóta számos ősbemutatót tartott a budapesti Szkéné Színházban és a Nemzeti Színházban. Az alkotók célja, hogy a társadalom és saját személyük kritikus-ironikus megfigyelései alapján – a szó egészséges értelmében vett – nemzeti ihletettségű, kortárs színpadi műveket hozzanak létre. A valóság és az álom, az autentikus és a giccs elegyéből, valamint a magyar népi kultúra egyes elemeiből épül fel az a szürreális világ, mely összes korábbi darabjukat jellemzi. Sikereiknek köszönhetően a társulatot ma az egyik legjelentősebb és leginvenciózusabb színházi alkotóműhelyként tartják számon. Tavaly A sütemények királynője című produkciójukkal arattak sikert a szegedi fesztiválon. Ma az Anyám orrát láthatjuk tőlük, amely júniusban, a VI. pécsi országos színházi találkozón az ország legrangosabb színházainak seregszemléjén elnyerte a legjobb előadás díját.

További programok:

17 óra régi zsinagóga: fesztiválmegnyitó
19 órától a régi zsinagógában: Derevo;
Ketzal
23 óra 59-től a JATE-klubban: Sziámi-koncert
23 órától a Grand Caféban: Pig! Child! Fire!(film)

Az Anyám orra című új pintériádában egy kőgazdag embernek veseátültetésre van szüksége. A legmegfelelőbb donor a fia lenne, akit nem ismer, harminc évig tudni sem akart róla, de most fölkutatja. Megígéri, hogy ráíratja a javait. A link fiú rápöccen a vagyonra, az apa meg beviszi az erdőbe, ahol mozgó műtőjében megműti a fölbérelt professzor. Csakhogy összecserélték a vérmintát, nem az elhagyott gyermek veséjét vették ki, a megoperált áldozat pedig műtét közben elhalálozik. Az igazi fiút erőszakkal kell elrabolni, viszont az oxigénpalackban csak egy műtétre elegendő oxigén van... Elég hihető, nem? Mégsem igaz. Pintér, akár a Parasztoperában, csavar egyet a történeten. Nem nagy történet, tulajdonképpen sovány, de megszokhattuk, hogy Pintér történetei soványak, nem irodalmat ír, nem is drámát, hanem életdrámát, azokból a hétköznapi klisékből, sztereotípiákból, banális panelekből – írta a produkcióról a tavaly őszi bemutató után Koltai Tamás az ÉS-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thealter és Szassz tizenhatodszor Szegeden

Ez már a tizenhatodik lesz. Hivatalosan úgy kell mondani, hogy a hazai színházi élet egyik… Tovább olvasom