Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Thealter: tobzódás táncban, fiatalokban és ősbölényekben

Szeged - Július 19-én kezdődik a 21. Thealter fesztivál. Sűrű hat napot ígér Balog József művészeti vezető. Idén először Thealter plusz is lesz, ősszel.
Az U21-et választotta mottóul a július 19-én induló XXI. Thealter. A szegedi színházi fesztivált idén 21. alkalommal rendezi a MASZK Egyesület, amelyen ezúttal a fiatalok kerülnek középpontba – rájuk utal a sportban használatos kategória. Balog József, a Thealter művészeti vezetője, a MASZK Egyesület elnöke szerint a rendezvényt a horvát Montažstroj & Zágrábi Ifjúsági Színház Vatrotehna 2.0 című előadása foglalja össze leginkább, amelyet július 20-án lehet majd látni a Kisszínházban. A produkció az 1990 szeptemberében, a régi Badel szeszfőzde területén készült Vatrotehna című előadás rekonstrukciója.

– 20 éves fiatalok idéznek fel egy több, mint 20 évvel ezelőtti előadást. Nagyon meredek, intenzív és provokatív. Kíváncsi vagyok, ez Szegeden mennyire jön be – fogalmazott Balog. Az előadás reakció arra a (nem csak) horvátországi helyzetre, hogy eltűnni látszik a művészeti ág progresszivitását befogadó közeg.

A művészeti vezető felhívta a figyelmet a Nóra Reloaded című darabra is, amelyet a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Akadémiai Műhelye ad elő július 20-án a Régi Zsinagógában.

Kvartett. Fotó: Révész Róbert
Kvartett.
Fotó: Révész Róbert

– A darabot a saját személyiségükhöz igazítják, teljesen mai viszonyokat mutatnak meg a férfi–nő kapcsolatban. Élő, eleven, szuggesztív előadás.

A Thealterre készült a Szegedi Focus Műhely horrormusical-je, a Good Bye, Sweet Naivety!, amelynek középpontjában Freddy Kruger, a Rémálom az Elm utcában című horrorsorozat gyilkosa áll. Szintén a fesztiválra született a GoBe Társulat VaDULva című táncprodukciója, amelyről a főszervező azt mondta, az „erotika, szex, szerelem tematikájú előadás döngetni fog az éjféli sávban".

Itt lesz idén is Pintér Béla és Társulata, ők a fesztivál egyik állandó, nagyon népszerű előadói. Darabjuk címe: A soha vissza nem térő.

A soha vissza nem térő. Fotó: Dusa Gábor
A soha vissza nem térő.
Fotó: Dusa Gábor

A fesztivál ezúttal a korábbiaknál több utcai produkciót kínál, a Széchenyi téren, a Klauzál téren is lesznek előadások. Ahogy mindig, fellépnek a szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákjai, a szerbiai Kosztolányi Dezső Színház Éljen a szerelem! című előadásában pedig az 1925-ös születésű Heck Paulát is láthatja a közönség. Az U21 tematika – mondta Balog – tehát mindkét oldalról támadva van.

– Sűrű hat nap lesz. Táncban, fiatalokban és ősbölényekben fogunk tobzódni. Üzenünk a finnyás nincs pénz-van pénz szervezőknek is. Azt üzenjük, hogy megszorítottan is lehet fesztivált csinálni – fogalmazott Balog József. Arra a kérdésre, hogy olyan lesz-e 2011-es Thealter, amilyennek szerette volna, azt válaszolta: ideálisabb lett volna Magyarországról tovább erősíteni a fiatal vonalat, viszont izgalmas dolgok történnek a műfajban Romániában – ezt igazolja az Aradi Kamaraszínház és a MASZK közös produkciója, a Heiner Müller: Kvartett is.

A 21. Thealter június 19-én 19 órakor a PanoDráma társulat Szóról szóra című előadásával indul a Régi Zsinagógában. A darab a 2008-2009-es, romák elleni támadássorozat tényeire reflektál. A fesztivál záródarabja július 24-én a Béres Márta One Girl Show (Urbán András Társulata).

Idén először a színházi fesztivál ősszel folytatódik, a Thealter plusz az U21-es vonalat viszi tovább magyar és külföldi fellépőkkel.

Olvasóink írták

  • 1. Dema 2011. július 13. 16:14
    „Gaszmann Klaudia a Magyar bajnokságon idén kis ARANYAT szerzett. Az EB-n 4 helyezett lett Baranyai Krisztiánnal!
    :D Erről nem ír a cikk! Azért megkérdezhették volna erről is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai kapcsolat

Két sanghaji delegáció is járt Szegeden az év első felében. Mi az élénkülő kínai kapcsolat oka? Tovább olvasom