Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Tikász Sándor a pszichológus börtönparancsnok

Szeged - 10 napja vezeti a Szegedi Fegyház és Börtönt Tikász Sándor ezredes, aki Kiszely Pál helyét vette át a közel 130 éves intézményben. Az 57 éves börtönparancsnoknak nem ismeretlen Szeged, pedagógia–földrajztanár szakos diplomáját a napfény városában szerezte meg.

Párjával és 19 éves lányával költözik Szegedre Tikász Sándor ezredes, akit június 15-i hatállyal nevezett ki a belügyminiszter a Szegedi Fegyház és Börtön élére. Elődje, Kiszely Pál maga kérte áthelyezését a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe.

– 3 nap gondolkodási időt kértem, miután felkértek a Szegedi Fegyház és Börtön vezetésére. Kikértem a családom véleményét, de ha alkalmasnak tartanak arra, hogy az ország egyik legnevesebb bv-intézetét vezesse, arra az ember nehezen mondhat nemet. Szerencsére a párom és a lányom is támogatták az elképzelésemet, és úgy gondolták: ahol én vagyok, nekik is ott a helyük. Van két nagyfiam is, de ők nem jönnek velem, saját családjukkal élnek, gyerekeik vannak – magyarázta az 57 évesen már többszörösen nagypapa börtönparancsnok. Tikász Sándor az ország egyik legfiatalabb, és legmodernebb bv-intézetéből, a 2007-ben átadott Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből teszi át székhelyét Szegedre, amelynek „Csillaga" hamarosan 130 éves lesz.

Empatikus hozzáállás kell a fogvatartottakhoz – vallja Tikász Sándor. Fotó: Schmidt Andrea
Empatikus hozzáállás kell a fogvatartottakhoz – vallja Tikász Sándor.
Fotó: Schmidt Andrea

– Majdnem 6 évig vezettem ezt az intézményt, de már a kezdetektől részt vettem a létrehozásában. Hogy modern épület-e? A 21. század kívánalmai szerint épült, de ugyanolyan ágyak és szekrények vannak benne, mint a Csillagban. Tiszalökön az elítéltek száma pedig kevesebb a szegedinél: nagyjából 700 fő befogadására tervezték – mondta Tikász Sándor. A parancsnok bő egy hete van Szegeden, hétfőn már albérletet és állandó lakást is nézett a napfény városában, hiszen családjával hosszabb távra tervez. – Ennyi idő elég kevés volt ahhoz, hogy mindent feltérképezzek: Szeged nem ismeretlen számomra, hiszen a pedagógia–földrajz diplomámat a Juhász Gyula tanárképző főiskolán szereztem meg. Jó régen volt már, azóta nagyon sokat változott és szépült Szeged, az ország egyik legszebb városa. A Csillag börtönben már feltérképeztem a helyzetet, találkoztam a munkatársaimmal és több szegedi vezetővel – mondta. A Szegedi Fegyház és Börtönről elmondta: kihívásnak tartja a vezetését, hiszen az egyik legnagyobb presztízsű intézmény az országban.

– A filozófiám nem változott attól, hogy Szegedre kerültem. Empatikus hozzáállás kell a fogvatartottakhoz: hogyan tudunk rajtuk segíteni, mik azok a belső értékeik, amelyeket használhatunk. A kultúra barátja vagyok, múlt héten egy fogvatartottaknak tartott országos drámafesztiválon a tiszalöki színjátszó csapat első helyezést ért el, Shakespeare Szent-
ivánéji álom című darabját mutatták be: szép búcsúajándék volt tőlük. A Csillagban annak hagyományait akarom folytatni. A jó színvonalú büntetés-végrehajtás alapkövetelmény nálam – magyarázta.

Tikász Sándor Debrecenben pszichológusdiplomát is szerzett. – A pszichológiát jól tudom használni a munkámban: egy elítélttel való beszélgetés során hamar rájövök a problémáira. A debreceni egyetemen a diákoknak 25 éven át oktattam a tantárgyat. Ezt, ha alkalom nyílna rá, Szegeden is szívesen folytatnám – mondta az ezredes.

Olvasóink írták

  • 1. M.Aurelius 2013. június 27. 16:16
    „Az sem árt, ha a büntetés végrehajtásra vonatkozó jogszabályokat tartatja be a parancsnok, mert ez az intézmény
    nem leánynevelde, hanem a legkeményebb fiúk helye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Ítélőtábla: bővített illetékesség

Szeged - Jász-Nagykun-Szolnok bíróságait a Szegedi Ítélőtábla illetékességi területébe helyezte át… Tovább olvasom