Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Tilalom a koporsós temetésekre

Két holttestet három éve nem helyezett örök nyugalomra a családja Szegeden a talajvíz miatt. Ettől a héttől ismét tilalmat kellett elrendelni a városi temetők felében. A megyeszékhelyen a temetések 70 százaléka már urnával zajlik.
Az idei télen csak elvétve okozott gondot a talajvíz magas szintje a szegedi temetőkben. Annak ellenére problémát jelentett, hogy száraz és enyhe hetek állnak mögöttünk. Nem kizárólag a csapadék mennyiségével függ össze ugyanis a talajban felgyülemlő nedvesség, hanem a Tisza vízállása is befolyásolja. A folyó pedig áradt, ezáltal megteltek a szegedi csatornák is.

Hódi Lajos, a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a Bajai úti sírkert területének ettől a héttől a felében nem végezhetnek koporsós temetést. Az elhunytakat a törvény alapján legalább 160 centiméter mélyen helyezik örök nyugalomra, ám a temető nagy részén most fél-egy méteren áll a talajvíz. Ezért minden egyes temetés előtt próbafúrást végeznek. A napokban két testtemetésre nem adtak engedélyt, a hozzátartozók a hamvasztást választották. Az urnákat is kifejezett kérésre helyezik el a talajvíz sújtotta sírban, helyette másik terület kiválasztását és megváltását javasolják.

Nagy úr a kényszer

A kényszer, vagyis a temetési költség és a talajvíz nagy úr, de idővel változnak a temetkezési szokások is. Míg a megye kisebb városaiban, Mórahalmon, Kisteleken és Sándorfalván egyelőre túlnyomó többségében ragaszkodnak a megrendelők a koporsós végtisztességhez – igaz, jelenleg mindenhol temetnek is koporsókat –, Szegeden már megfordult az arány: a temetések 70 százaléka urnával zajlik.

Azoknak a családoknak, akik mégis ragaszkodnak a koporsós temetéshez és a régi sírjukhoz, a tilalom idejére – átmeneti megoldásként – a bérkriptát ajánlják fel. Az átmenetiség sem jelent biztosan rövid időt. A bérkriptákban jelenleg is fekszik két elhunyt, akiket három éve nem tudnak eltemetni. Ráadásul nem lenne elég az esetükben az a bizonyos minimális 160 centiméter, mert a családi sírnak az a szintje már foglalt. A végső nyugalomra helyezésükhöz mélyíteni kellene a sírgödröt, azaz a most benne levő családtag alá temetnék el őket.

A családok kilétéről természetesen a személyiségi okok miatt nem kaptunk felvilágosítást, de úgy tudjuk, lelkiismereti okokra hivatkozva ragaszkodnak erősen a szeretteik koporsós végtisztességhez a régi családi sírban, ha egyszer azon a területen megszűnik a tiltás. A sírbolt bérletéért havidíjat kell fizetni, 2-3 ezer forintot. Három év alatt ez megközelítőleg eléri a százezer forintot, vagyis akár egy temetés áránál is többe kerül. Meddig tárolható egy koporsó például egy dorozsmai bérelt sírboltban? Az ügyvezető igazgató elmondása szerint elméletileg az idők végezetéig.

Szegeden a Belvárosi temető VII-es parcellája a legmélyebben fekvő, legvizesebb rész. Más önkormányzati temetőkben, így Dorozsmán és Tápén is gondot okoz a talajvíz. Mi lehet a megoldás erre az áldatlan állapotra Szegeden? A sírkerteknek is helyet adó városrészek csatornázása, amely több száz millió forintos beruházás. Megoldás az urnás temetés lehet, a koporsós végtisztességhez pedig a lapunkban már bemutatott, júniusra megépülő Bajai úti szarkofágos sírkert. Ott a föld fölötti fülkékbe helyezhetők el a koporsók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh László: Soha sehol sem féltem

Balogh László több mint húsz éve fotózza itthon és külföldön a különböző demonstrációkat,… Tovább olvasom