Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Till Attila: Mindannyian punkok voltunk - interjú

Szeged - Harapdálja a felesége vállát és gyerekkorában punk volt – árulta el Pánik című filmje szegedi bemutatóján a Belvárosi Moziban Till Attila műsorvezető, aki újabban rendez is. Párkányi Éva és a televízió felelőssége is szóba jött.
– Fel sem merült, hogy szerepeljen a filmjében?
– A Garfieldnak megcsináltam ugyan a magyarhangját, de nem vagyok színész. Van egy Till Attila nevű színész, de az másik család. Azért feltűnök a filmben, a világ legnagyobb kaparós sorsjegyét mutatjuk be és én vagyok a műsorvezető. Magyarországon az esetek többségében ugyanis csak úgy lehet összehozni egy mozit, ha a különböző szponzorok megjelennek benne. Nem szeretem, ha ez nagyon direkt és semmi nincs hozzá kitalálva. Szokták szeretni a nézők ezt a jelenetet, azt mondják, hogy jó, hogy hajlandó vagyok kifigurázni önmagam. Ez nem esik nehezemre.

– Azért is kérdeztem a szereplésről, mert nem látom mostanában a képernyőn.
– Tavaszi szüneten vagyok. Decemberben volt utoljára az "Okosabb vagy, mint egy ötödikes?", de levették a műsorról, mert nem volt elég nézett. A kereskedelmi televízióban ez nagyon kegyetlenül történik, ha bizonyos nézőszámot tartósan nem érsz el, akkor lapát. Az ott dolgozók számára ez természetes, de furcsa érzés, hogy mire megszeretsz valamit, megszűnik. Most nincs semmi, majd ősszel jövök, addig kisebb dolgok vannak, például egy főzőműsor, amelyben Bangó Margit, Fekete László, Bíró Ica, Erdőhegyi Brigitta a partnereim.

– Marad tehát a kereskedelmi tévés, bulváros vonalon?
– 1994-ben kezdtem a televíziózást, 2002-ig csak kulturális műsorokat csináltam. Nem is nagyon érdekelt a kommersz műfaj, csak egy idő után nehezen mentek a dolgaim, nehezen tudtam megélni. Untam is az életem, vágytam rá, hogy mást csináljak és jött egy ötlet, hogy lehet, hogy a kommersz nem is olyan szörnyű? Akkor indult a Big Brother aztán itt ragadtam "főműsoridőmben" és szeretem. A filmem, a Pánik is közönségfilm, de nem alkalmazott műfajú dolog, nagyon szubjektív, benne van a lényem, én írtam, én rendeztem. Nem kommersz, de közönségfilm, azzal az igénnyel, hogy megnézzék - ami nem baj egy mozinál.

Tilla gyerekkorában punk volt - nem lepődtünk meg.
Fotó: Schmidt Andrea

– Ha már a BB-t említette, az első rész győztese, Párkányi Éva kisiklott élete címlaptéma. Éreznek a műsor készítői felelősséget ezzel kapcsolatban?
– Mindenféleképpen, ezen én is szoktam gondolkodni. Nagyon nehéz a téma. Egyszerű lenne azt mondani, hogy a televízió tönkretette egy ember életét, de ez nem igaz, mert mi van a másik véglettel? Majkával, akinek megoldódott az élete, vagy a BB2 győztesével, Zsófival, aki befektette a nyereményét, lakást vett. Annyira nehéz itt józan ítéletet hozni, de nyilván hibás a televízió, ha egy lányt berántott egy olyan szituációba, ami elkapta, mint a gépszíj. Mindenkinek megvannak a privát betegségei - depresszió, rossz családi háttér, alkoholizmius... A Pánikban egy gondolat megy végig: muszáj önmagadon is segíteni. Évikével ez rémálom. Olyan lenyűgöző, szenvedélyes személyiség volt. Nem tud normálisan élni és ezt jó értelemben mondom: felfokozottan történik meg nála minden. Nem egyszerű rajta segíteni sem, sokan megpróbálták a tévében is. Úgy látszik ez neki nem kellett volna, de nem tudjuk hol tartana, ha nincs a műsor, lehet, hogy ugyanitt. A televízió mindig azzal takarózik, hogy mi nem kényszerítettük. Ő jelentkezett, aláírta a szerződést, kapott majdnem 16 millió forintot - voltak ennek pozitív hozadékai is, csak minden átfordult. Nekem itt megáll az eszem, nem tudok megoldást.

– Akkor váltsunk könnyedebbre: szombaton nőnap.
– Ááááá! Nagyon rossz vagyok az ünnepekben, a saját születésnapomat is el szoktam felejteni. Egyetlen egy mentségem van, hogy nagyon szeretem a feleségemet és nagyon jól élünk együtt. Foglalkozom vele, szoktam harapdálni a vállát, mindig megdicsérem, hogy milyen jó a haja. Azt szokták mondani és tényleg így van, hogy a nődet szeretni kell, rajongani érte és akkor nem veszíti el a nő a lendületét, mert kap háttér energiákat a pasitól. Ezt az én feleségem megkapja.

– Éveken át rendületlenül?
– Van amikor azt mondja, hogy rémes alak vagyok, de csak napokra vagy órákra. Tizenegy éve vagyunk együtt, néha veszekszünk, de ez lényegtelen.

– Honnan kap háttér energiát a féri?
– Ugyanonnan. Nekem nagyon nagy biztonság a feleségem. A Pánikban Kolovratnik Krisztián olyan férfit alakít, aki a főszereplő lányt elhagyja. Attól ijed meg, hogy két éve vannak együtt és felmerül a gyanú, hogy így maradnak örökre. Inkább szerelmes akar maradni egész életében, mint hogy egy emberrel a szerelem különböző fázisait átélje. Vannak, akik mindig a szerelem első csodálatos lángoló egy hónapját akarják érezni. Van igazságuk, csak ez nagyon szomorú tud lenni a másik fél számára.

– Friss hír, hogy jön a Sex Pistols a Szigetre.

– Óóóó, nagyon jó, nem tudtam! Kamaszkorom meghatározó zenekara! Végülis mindannyian punkok voltunk, ki így, ki úgy. Én csak szalonváltozatban, meg mentem a bátyám után, aki 1981-ben vette meg az első Sex Pistols lemezét. Jó nagy makimajom ez a Johnny Rotten... Marhajó a másik együttese, a PIL is, hallgassa meg azt is.

Olvasóink írták

 • 6. seleron 2008. március 08. 13:18
  „Szánalmas hogy a fiatal tényleg tehetséges filmrendezők meg elesnek a pénzektől. Remélem nem fog több filmet csinálni. Inkább menjen vissza a kereskedelmi médiákba ripacskodni”
 • 5. radenkó 2008. március 07. 19:38
  „Önmagában a megfogalmazás egy kicsit sánta lehet Tilla punk volt, de ne általánosítson. Mindannyian értemezés a mondat környezetbe
  nem helyezhető el helytelen és rossz.”
 • 4. FossiL 2008. március 07. 16:34
  „Az, hogy az ember ismer egy a cikkben emlegetett "kommersz műfaj" "képviselőjét" még ugyanúgy nem minősíti, mint az, hogy nem ismeri. Attól, hogy nem ismered nem vagy több, mint aki ismeri, csak mert általad esetlegesen sokra nem tartott a státusza. Én például ismerem az arcot, de nem szeretem a műsorvezetői stílusát, meg általában a műsorait, mert mint ahogy Ő maga is elmondta: kommersz.
  A lényeg a tájékozottság, mert elég szűklátókörű hozzáállás, ha csak abban vagy tájékozott ami érdekel.
  Ha így van, ez a hozzászólásod Castro teljesen felesleges volt...”
 • 3. nem Castro 2008. március 07. 16:11
  „Hát, Castro, ez téged minősít....”
 • 2. Castro 2008. március 07. 15:33
  „Aztaaaa,micsoda sztárok vannak itt,habár őt nem ismerem 1-általán,miről hires,vagy ki ő? Utcán simán elmennék mellette,na tökminegy!”
 • 1. FossiL 2008. március 07. 14:44
  „Till Attila a képernyőn nem szimpatikus (persze nem is feltétlenül ez a cél), de az interjú ettől eltérő embert enged "megismerni". Ilyenkor jövök rá, hogy ne alkossak véleményt TV-s személyiségekről. Till Attila tabula rasa. Nincs előítélet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozott közúti ellenőrzést tartottak a Hármas-határon

Szeged - Ötödik alkalommal került sor csütörtökön a Hármas- határ nemzetközi fokozott közúti ellenőrzésre a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén. Tovább olvasom