Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Tiltakoznak a szegedi operabarátok

Szeged - Az önkormányzathoz fordult a Szegedi Operabarátok Egyesülete, hogy tiltakozzon a város operakultúrájának leépítése ellen. A színház főigazgatója szerint rosszul látják, csupán arról van szó, hogy a mostani: átmeneti évad.
A Szegedi Operabarátok Egyesülete szerint a város operaélete válságban van. A civil szervezet vezérkara a város illetékes vezetőihez írt levelében azt kérte, a közgyűlés és a kulturális bizottság vizsgálja meg, mi az oka az operajátszás leépülésének.

– Már tavasszal, a színházi zenekar megszüntetése is aggodalommal töltött el bennünket. A helyzet pár hónap leforgása alatt drámai módon romlott, a 2007/2008-as színházi évadra meghirdetett bérleti ajánlásokban már nem is találunk operabérletet. Az 1960-as évek óta szezononként tíz operaelőadásra szóló operabérletek, az utóbbi időben szűkülő kínálattal ugyan, de jelen voltak. Most három „zenés" bérletet hirdetett a színház, de Vaszy Viktor és Gregor József emlékéhez méltatlanul eme „zenés" kínálatban csupán egyetlen opera szerepel, Verdi Otellója. Értetlenül állunk a jelenség előtt – mondja Gyémánt Csilla színháztörténész, az egyesület elnöke. Az operabarátok szerint a hajdani gazdag repertoárral rendelkező szegedi tagozat, amelyet évtizedekig az Operaház mellett a másodikként tartottak számon, megszűnőben van. Az előadásszám drasztikusan lecsökkent, fiatal énekesek a város elhagyását fontolgatják, a tagozati gazdálkodást megszüntették, az operajátszás láthatóan a színház mostohagyermekévé vált.

Az évad kínálata

A Szegedi Nemzeti Színház kínálatában egyetlen operabemutató, Verdi Otellója szerepel ebben a szezonban. Továbbjátsszák a két tavalyi sikerprodukciót, A trubadúrt és A windsori víg nőket. Ez a tervek szerint mindössze 25 operaelőadást jelent az évadban. 
Információink szerint a világsztár tenorista, José Cura százezer eurós gázsiért, azaz 26 millió forintért vállalta, hogy a tavasszal két estén elénekli Otello szerepét a nagyszínházban. Az operabarátok úgy gondolják, a 15-20 ezer forintos felemelt helyárak miatt a szerényebb jövedelmű zenerajongók eleve kiszorulnak majd a közönség soraiból. Az Otello 40 millióval terheli meg a színház költségvetését, miközben arra is akadt jó példa, hogy 3-4 millió forintból is sikeres produkciót hoztak létre az elmúlt években. A világjáró énekes-sztárok egy-két estés felléptetése szerintük inkább a nagyobb kapacitású szabadtéri játékok profiljába illeszkedne.

A zenekar álláspontja

– A Szegedi Szimfonikus Zenekar soha, semmire nem mondott nemet, sem további premierekre, sem próbákra. A kapacitásunk lehetővé teszi, hogy annyi szolgálatot teljesítsünk, amennyit kér tőlünk a színház. Az volt az összevonás egyik feltétele, hogy a színházi feladatokat el kell látnunk – mondja Gyüdi Sándor, aki mielőtt 1999-ben a zenekar vezetője lett, a színház karigazgatója volt, tehát jól ismeri mindkét intézmény működését.  
– Opera nincs zenekar nélkül, márpedig a szegedi zenekarokat érintő átalakulási folyamat olyan időszakban fejeződött be, amikorra a színháznak már kész műsortervvel kellett rendelkeznie, hogy az új évadot meghirdethesse. Akkor még nem tudtunk biztosat az összevonás után létrejövő nagyzenekarról. Korábbi sikerdarabjaink és gáláink többségét a színház zenekara szolgáltatta, így házon belül korábban rugalmasabban tudtunk tervezni. A mostani átmeneti évad, nem érdemes temetni az operatagozatot – hangsúlyozza Székhelyi József, a színház főigazgatója, aki azt is állítja: Gyüdi Sándorral, a szimfonikusok igazgató-karnagyával egyeztet a két szolgáltatás „összesimításáról". Az operakínálat azzal is kiegészül, hogy a filharmóniai bérletben Kesselyák Gergely egy teljes Wagner-darabot, A walkürt is bemutatja koncertszerűen a nagyszínházban. Ha lehetőség lesz rá, bérleten kívüli előadásként a Carment és A végzet hatalmát is műsorra tűzik majd.

A színidirektor úgy véli, José Cura felléptetése soha vissza nem térő, világra szóló alkalom, amit nem szabad elszalasztania a városnak, a sztártenor gázsija pedig megfelel a nemzetközi operaéletben szokásosnak. Ha valaki őt szeretné hallani, akkor ezt 40-50 ezer forintos, vagy még drágább jegyért tehetné meg valamelyik hírneves, nagy operaházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagfűszezon – még két hétig

Szeged - Még legalább két hétig tart a parlagfűszezon. Rengeteg az allergén gyom, és már a legkisebb… Tovább olvasom