Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Tiltott tanórai reklám az iskolában

Szeged - Olvasónk felháborodott, amikor gyerekeinek egy szegedi általános iskolában a tanórán egy kiadó képviselői 2400 forintos foglalkoztató csomagot kínáltak. A törvény szerint is tiltott az iskolai reklám.
– A gyerekeim még a téli szünet előtt azzal jöttek haza a suliból, hogy óra közben idegenek mentek be a tanterembe. A tanárral közölték, engedéllyel jöttek, és 5 perc alatt végeznek. Minden gyereknek kiosztottak egy reklámcsomagot, termékismertetőt, azzal a megjegyzéssel, hogy azt vigyék haza. Az ajánlat szerint korlátozott ideig vehettük volna meg a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának rendeletével összhangban lévő CD-t és teszteket tartalmazó tanítási segédeszközt. A csomagot kínáló kiadó képviselői hozzátették, ha a gyerekek holnapra nem viszik vissza a csomagot, vagy véletlenül megsérülnek a lapok, akkor is ki kell fizetni a 2400 forintos fejlesztő csomagot – panaszolta olvasónk. A felháborodott szülő kérte, nevét ne írjuk meg. Attól tart, hogy gyermekeit hátrányosan megkülönböztetik a panasza miatt.

– A gyerekek szerint a pedagógus döbbenten figyelte a kiadó képviselőit. Vajon az óra megzavarását, a csomagtukmálást az intézményfenntartó Klik engedélyezte? – kérdezte olvasónk.

A reklámokról szóló törvényt 2008-ban szigorították, ebből kiderül, „általános iskolában és általános iskolai tanulókat fogadó kollégiumban tilos a reklámtevékenység". Ugyanakkor megengedi, hogy az iskolai rendezvényeket, kulturális programokat támogató vállalkozások logóját az intézmények megjelenítsék, ez azonban nem egyenlő a tanórai csomagosztogatással. A Magyar Reklámetikai Kódex is kiemeli: az iskolai reklám nem zavarhatja az oktató-, nevelőmunkát, különös tekintettel az iskolaidőre, a tanítás rendjére, valamint a tanórákra.

Az esettel először a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) fordultunk, ahol közölték, a témával kapcsolatban nyilatkozattételre az intézmény vezetője jogosult.

„Jóhiszeműen jártam el, és a gyerekek érdekét tartottam szem előtt, amikor lehetőséget adtam a szülő által kifogásolt kiadvány bemutatására" – reagált megkeresésünkre Pécskai Gabriella. A Szegedi Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola megbízott igazgatója hozzátette, a foglalkoztató csomag alsó tagozatosoknak készült, és anyanyelvi, matematikai, természetismereti feladatsorokat tartalmazott, amelyhez interaktív CD és Európa-falitérkép is tartozott. – A szakmaimunkaközösség-vezető előzetes véleménye alapján megszerveztük a csomag bemutatását az alsós osztályokban. Semmilyen reklám- és üzleti tevékenységet nem kívántunk folytatni, a tanulók szülei önkéntes alapon élhettek esetleges vásárlási szándékukkal. Az intézménynek anyagi haszna nem származott belőle. Tanítványainknak csupán csak egy újabb lehetőséget szerettünk volna kínálni készségfejlesztésre, a szabadidő hasznos eltöltésére – mondta az intézményvezető. Pécskai Gabriella hozzátette, a jövőben szigorúan betartják a törvényi előírásokat.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bozsó Miklós az év ingatlanosa

2013 végén volt 30 éves a Vállalkozók Országos Szövetsége, a VOSZ. Tovább olvasom