Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Tinédzserálom, felnőtt valóság

Szeged - Egy országos felmérés szerint a magyar tinikből hiányzik a reális jövőkép. Ehhez képest az általunk megkérdezett fiatalok többsége tudta a választ a szokványos kérdésre: "Mi leszel, ha nagy leszel?" Jelentős részük fontosnak találta a gazdagságot is.
Hiányzik a reális jövőkép a magyar fiatalokból: jobb életre vágynak, mint amit a szüleiknél látnak, úgy érzik, joguk van a sok pénzhez és gazdagsághoz, ám terveik között már a jobb életmódhoz vezető, önállóságot igénylő lépések nem szerepelnek – a GFK-csoport felmérése szerint. A magyar tinik közel 60 százaléka egyszerűen nagyon gazdag szeretne lenni.

Kíváncsiak voltunk, a szegedi fiatalok is hasonlóképpen vélekednek-e, ezért középiskolásokat kérdeztünk jövőképükről.

Meglepetésünkre a tizennégy-tizenhat éves tinik közül legtöbben tudták, mivel szeretnének foglalkozni. Az elképzelt szakmák között szerepelt orvos, pedagógus, szülésznő, régész, sőt patológus is. Huszonnyolc megkérdezett közül heten tartották fontosnak az anyagi jólétet, ezt a többiek meg sem említették ábrándos mondataik között. A fiatalok közül huszonheten az egészséget és a boldog családot jelölték meg legfontosabb helyen egy ötös skálán, és csak egyetlen lány tartotta a legfontosabbnak azt, hogy gazdag legyen felnőtt korában.

A szegedi Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola tanulói közül sokan már határozott jövőképpel rendelkeznek. Fotó: Karnok Csaba

– A jelenlegi tinik értékvilága változáson ment keresztül: az egyik legfontosabb eleme a saját karrier, az önérvényesítés. Ennek természetes velejárói az anyagi javak. Nem bűn, ha a fiatalok gazdagok szeretnének lenni, ha boldogulni akarnak az életben – mondta Gábor Kálmán szociológus, aki a Szigetre járó fiatalokkal készített felmérést. Kiderült: a megkérdezettek nyugodt, középosztálybeli életet képzelnek el maguknak. Érdekességként azt is megemlítette, hogy a mai fiatalok céltudatosan figyelnek arra, milyen kompetenciákra van szükségük. Tisztában vannak azzal, hogy a nyelvtudás és a számítógép ismerete elengedhetetlen a boldoguláshoz.

Az elszánt, és céltudatos fiatalok közé tartozik a tizenhat éves Pipicz Angéla is. A Kossuth Zsuzsanna Gimnázium, Egészségügyi és Könnyűipari Szakképző Iskola elsőse már most tudja, hogy barátaival később saját vállalkozásba kezdene: éttermet nyitna.

Osztálytársának, Molnár Klaudiának már nincsenek ilyen határozott elképzelései. – Még nem tudom pontosan, hogy mivel szeretnék majd foglalkozni, csak az a biztos, hogy továbbtanulnék. Nem hiszem, hogy el vagyok késve a pályaválasztással, hiszen az unokatesóm, aki most érettségizik, még mindig nem tudja, mit kezdjen magával – fejtette ki véleményét a tizenhat éves lány. Lengyel Jolán pedig arra világított rá, hogy egy tini korántsem ragaszkodik legelső elképzeléséhez, ő ugyanis énekesnő, csecsemő, és szociális gondozó is szeretett volna már lenni.

Gábor Kálmán szociológus mindenesetre azzal nyugtatja a szülőket, nem kell elkeseredniük, ha a gyerek nem tud pontosan megjelölni egy szakmát, ami érdekelné. Ezt egyrészt az ifjúsági életszakasz kitolódásával magyarázza, másrészt pedig azzal, hogy a szakmák úgy változnak, hogy nem lehet évekkel előre meghatározni, mivel lesz érdemes foglalkozni az iskola befejezése után.

Olvasóink írták

 • 10. El Nyomottka 2008. január 24. 18:57
  „A szülésznők képzése KÖLTSÉGTÉRÍTÉSES, tehát - az esetlegesen
  leszavazott tandíjtól függetlenül - a jövőben is fizetni kell érte.”
 • 9. eccpecc 2008. január 24. 15:44
  „Tünde, remélem mégy szavazni a tandíj ellen.”
 • 8. Tünde 2008. január 24. 15:26
  „Reális jövőkép? Elég nehéz ilyen körülmények között reálisan gondolkozni és látni a jövőt. Tisztelet a kivételnek!
  Én most vagyok elsőéves egyetemista történelem szakon és kijelenthetem, hogy szeretem azt, amit tanulok és szeretnék az iskola elvégzése után tanár lenni. Igen szeretnék, mert szeretem a történelmet, mindig is tudtam, hogy bármilyen iskolát, szakot is választok majd, a történelem áll majd a középpontjában. Szeretem amit tanulok, nem vagyok rossz tanuló sem, és szeretnék ezzel foglalkozni, csak éppen nem sok esélyt látok rá. És sajnos sokan így gondolják ezt a környezetemben is, főleg úgy, hogy hiába vettek fel államilag finanszírozott nappali képzésre, lehet, hogy mégis tandíjat kell majd fizetnem, ahogy sok más társamnak is. Persze én is nagyon szeretnék családot, de ahhoz munkát is kellene majd, hogy kapjak - ahhoz pedig először tanulnom kell - , hacsak nem akarok életem végéig a szüleim nyakán lógni.
  És még így legyen a fiataloknak reális jövőképe?”
 • 7. Anita 2008. január 24. 14:59
  „Én is a Kossuthba jártam, jó szellemű iskola.
  Sok jó tanárom volt, törődtek a lelkünkkel is. Sokan tanultunk tovább az egészségügyben.”
 • 6. tesco gazdaságos 2008. január 24. 14:34
  „El Nyomottka
  Az a szép,hogy léteznek olyan fiatalok, akik hivatást szeretnének (szülésznő), nem arra hajtanak, hogy majd minimális munkával sokat keressenek.
  A tandíjat március 9-én fogjuk leszavazni, remélem, minden szavazóképes fiatal ott lesz, én biztosan...”
 • 5. zsoltee0716 2008. január 24. 11:55
  „El Nyomottka
  Ez idáig szép és jó csak meló hely nem biztos hogy lesz, ha lesz akkor meg jó keveset fognak fizetni, és sokat kell dolgozni.
  Nem?”
 • 4. El Nyomottka 2008. január 24. 11:25
  „Szülésznő akarsz lenni? 3 év alatt csak a képzésért több mint másfélmillát fogsz kifizetni, és utána még diplomát sem kapsz...

  Szülészn? fels?fokú szakképzés, nappali tagozat: 260 ezer Ft/félév
  http://href.hu/x/4hq1 (Ctrl+F: szülésznő)

  Na bogárkáim, ez a "felnőtt valóság" vár rátok!”
 • 3. mária 2008. január 24. 09:36
  „Örüljünk neki, hogy vannak még fiatalok, akiknek van jövőképük,nem süppednek a semmittevésbe 15 -16 évesen.
  Dícséretes, hogy a család ott szerepel a terveik között, hiszen a háttér nagyon fontos lesz a munkájukban is.”
 • 2. nyugdíjas 2008. január 24. 09:20
  „"Mi leszel, ha nagy leszel?" ... A szakközépiskola tanulói közül sokan már határozott jövőképpel rendelkeznek, de hogyan fog változni ez a jövőkép, amikor kikerülnek a nagy-büdös valóságos életbe? Egyik csalódás a másik után éri majd a fiatalokat. Jövőkép? Kinek van itt ´jövőképe´? Azoknak a fiataloknak, akik szülei ehhez megfelelő anyagiakkal, egzisztenciával, pozíciókkal és ismeretségi körrel rendelkeznek. A többi fiatalpedig azt is megbánja, hogy ´ideszületett´...”
 • 1. lencsi 2008. január 24. 08:47
  „Az lehet, hogy a gyerekek rögtön tudnak válaszolni a "mi leszel, ha nagy leszel?" kérdésre, nem is ez itt a gond!
  A probléma abból van, hogy nem tudják felmérni saját képességeiket!! Súlyos önértékelési problémáik vannak, illetve kijelentéseik mögött tettek, vagyis tudatos tanulás, még véletlenül sincs!! Egy közepeske tanuló is nagy önbizalommal hangoztatja, hogy ő a közgázra megy tovább. Milyen alapon??
  Természetesen tisztelet a kivételnek, de tapasztalatom szerint manapság nem ők vannak többségben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyik megszabadult zaklatójától, a másik vele él

Szeged - Megkerestük azokat a szegedieket, akik néhány évvel ezelőtt elmondták nekünk: zaklatják őket. Másvalaki mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozni január óta bűncselekménynek számít. Tovább olvasom