Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Tisza-kutató intézetet szeretnének a szegediek

Bár tartják a kapcsolatot, mégis egymástól többé-kevésbé függetlenül működnek a Tisza-kutatással foglalkozó tudományos műhelyek. A négy országban zajló Tisza-kutatások összehangolására lenne szükség egy, kezdetben akár néhány fővel is működhető, Szegeden is létrehozható Tisza-kutató intézmény révén.
A Tisza védelme a tét – a kutatók és a döntéshozók közötti láncszem hiányzik. Fotó: Gyenes Kálmán
Tisza-kutatás van, legalább négy országra kiterjedően – Tisza-kutató intézet azonban nincs. – A 2000-es cianidszennyezést követően többször is fölmerült létrehozásának terve, de akárhányszor fölmerült, annyiszor el is aludt – mondja Gallé László professzor, az SZTE ökológia tanszékének vezetője. Holott a tisztázandó problémák máig megvannak, és ráadásul oly mérvűek, hogy egységessé szervezett, együttes munkát igényelnének. Példa a Tisza nehézfém-szennyezettségének kérdése. A különböző intézmények által ez ügyben végzett, egymással gyakran párhuzamosan folytatott kutatásainak eredményei egymáshoz képest mindig egy kicsit mások – mert más-más helyen, más-más időpontban, más módszerrel történnek. Így elsősorban csak figyelemfölhívásnak jók, rögzítéséül annak, hogy baj van a Tiszával. Összehangolásukat egységes intézmény végezhetné legeredményesebben.

A Tisza-kutatásban részt vevők – a szegedi, a debreceni, a kolozsvári, az újvidéki egyetem, és a többi műhely – bár tartják a kapcsolatot, az azonban olykor csak egymásnak az egymástól függetlenül végzett kutatásai, elért eredményei megismerésére szorítkozik, s ez a mintegy „virtuális intézmény" nem pótolhatja teljesen az igazit. Egy létrejövő – akár csak néhány fős – konkrét intézmény vagy egység egyszersmind összekötő láncszemként is működhetne kutatás és a döntéshozók között, a minisztérium háttérintézményeként. Szolgáltató jelleggel ajánlásokat dolgozhatna ki az általa összehangolt kutatások alapján rendelkezésre álló tudományos eredmények figyelembevételével a környezet- és természetvédelmi intézkedéseket meghozóknak.

Attól nem kellene tartani, hogy az intézet munka nélkül maradna: a Tisza és vízgyűjtő területe vízminőségének javítása és speciális, csak rá jellemző, Európa-szerte egyedülálló élőhelyrendszerének védelme nagyon is aktuális, regionális, nemzetközi feladat. Országon belül is lenne mit tenni az intézménynek – a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése kapcsán máig nem teljesen eldöntött, hogy mennyire tartják majd szem előtt az ökológiai szempontokat. Az pedig magától értetődő – bár korábbi javaslatok Szolnok, illetve Debrecen mellett szóltak –, hogy Szeged lenne a legmegfelelőbb helyszín létrehozni az intézetet vagy egységet. Itt már ötven éve tart a Tisza-kutatás, itt halmozódott föl a legtöbb eredmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék a Kerekes családnak

Nyolc héten át tartó Telekosár-játékunk utolsó nyertesét a múlt héten sorsoltuk ki. Az újszentiváni… Tovább olvasom