Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Tiszavirágok szerelemtánca

Szeged - Keserédes érzés a tiszavirágzást szemlélni. Nézni, ahogyan a lárvából az utolsó vedlés alkalmával kibújik a szárnyas rovar, és a levedlett lárvaruha visszahull a vízbe, amely kicsivel később az aprócska kérész koporsója lesz.
A tiszavirág mindössze néhány óráig él, pedig rövidke életére lárvaként akár három évig is készül az iszapban. A folyó sötét medrében számtalan veszélynek vannak kitéve: a környezeti változásoknak, és a halak étvágyának is, akik előszeretettel fogyasztják a kérész nimfákat. Amelyiknek mégis sikerül megkezdenie víz feletti életét, egyetlen vágy hajtja: hogy párra leljen. A szerelemkeresésen kívül mással nem is foglalkozik. Még csak nem is eszik – nem is tudna, hiszen nincs emésztőrendszere, de minek is kéne arra a néhány órára?

A kérészeknek csak néhány órájuk van megtalálni az igazit – képünkön a víz felett cikázva keresgélnek. Fotó: MTI/Németh György
A kérészeknek csak néhány órájuk van megtalálni az igazit – képünkön a víz
felett cikázva keresgélnek. Fotó: MTI/Németh György

Aki a napokban hajóra száll, a Tiszán közvetlen közelről gyönyörködhet a milliónyi kérész násztáncában. A sok kis lény egyetlen hatalmas rajjá fonódva repül a folyó felett, míg rátalálnak az igazira, s beteljesedik sorsuk: életük első és egyetlen légyottja után búcsút intenek a földi létnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét indul lapunk Szín 5-ös játéka

Szeged - Immáron hatodik éve, hogy ilyentájt képzeletbeli iskolai táblánkon mi is megkezdjük a… Tovább olvasom