Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Tiszta Tisza-partot!

Szeged - Eddig közel százan jelentkeztek a szeptember elsejei Tiszta Tisza-partot elnevezésű nagyszabású takarítási akcióra. A résztvevők vállalták, hogy rendbe teszik a Tisza szegedi oldalán lévő partszakaszát.
A Tiszta Tisza-partot elnevezésű takarítási akció szeptember 1-én (esőnap szeptember 2.), reggel 8 órakor kezdődik. Eddig közel százan jelezték, hogy szívesen részt vennének a munkálatokban, de a szervezők még további jelentkezőket várnak. Az önkéntesek a szegedi oldalon lévő Vízibástyánál találkoznak. A szükséges eszközöket, zsákokat, konténereket az ATIKÖVIZIG, illetve a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. biztosítja.

– A Délmagyarország cikke adta az ötletet, hogy az egymásra mutogatás helyett cselekedjünk, mert az nagyon elkeserítő, hogy éppen a mi városunkban a legrondább a Tisza. Nem csukhatjuk be a szemünket, hiszen mi, városlakók szemeteltük be a folyó partszakaszát, ezért nekünk is kell eltakarítani a csúfságot - mondta el Illés Tibor ötletgazda.

A megtisztított partszakaszt a szegedi Halászlé Fesztivál idején adják át Szeged polgárainak és a város vezetőinek. Jelentkezni a tisztatiszapart@gmail.com e-mail címen illetve a 30/383-03-74-es telefonszámon lehet.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. SZEMOKA 2009. augusztus 31. 00:11
  „Tisztatiszapart!
  Kár, hogy nem lett módosítva az időponton, de ha lehet ott leszünk.
  5-ös pontodhoz pedig csak annyit, hogy nagy többségben azok sétálnak, akik nem fognak segíteni a Tisza megszépülésében, sajnos.
  Értem Csillagvirág, köszi!”
 • 28. Csillagvirág01 2009. augusztus 28. 11:29
  „25. Szemoka
  Egyetértettem veled, mégha más szavakkal is. A gyerek azt látja, amit mi mutatunk neki. Ha elvisszük takarítani, akkor azt. Bocs, ha félreérthető volt.”
 • 27. Tisztatiszapart 2009. augusztus 28. 10:27
  „Néhány pontosítást szükségesnek érzek az üggyel kapcsolatban:
  1. NEM Frank úr "rendelte" meg, és nem neki történik a takarítás, hanem értetek, a városért.
  2. A halfesztivál kiemelt érdeklődéssel kísért esemény, nem ártana, ha tiszta lenne előtte a Tisza partja. Hiszen ha vendéget hívunk, otthon is takarítgatunk, pakolászunk előtte.
  3. A fesztivál utáni takarításra elvileg vannak hivatalos források.
  4. Hétköznap is szemét a szemét.
  5. A szegedi utcák gyalogos forgalmát nézve, sok-sok hétköznap is ráérő ember van.
  6. Ne beszéljünk a dologról, csináljuk meg. Utána ráérünk beszélgetni az eredményről vagy épp az eredményességről.
  7. Jöhet munkanélküli is segíteni, itt nem kell sorbanállni, csak a sorba beállni.
  8. A part további tisztán tartása elsősorban rajtunk, lakókon múlik. Azaz az el nem dobott szemetet, össze nem tört sörösüveget, ide nem hordott törmeléket, autógumit NEM kell összetakarítani.
  9. Valóban nem ártana néhány szemeteskuka a partra is, pl. a kikötőbakokhoz.
  10. Remélem, azok el fognak jönni, akik a témában itt hozzászóltak.

  Tiszta Tisza-part”
 • 26. blueshark 2009. augusztus 28. 06:22
  „Magánakcíóként háron felnőtt és két gyermek 40 zsák szemetett szedett ösze két hete a laposon!”
 • 25. SZEMOKA 2009. augusztus 27. 19:46
  „Remélem 24-es nem rám gondolt.
  Családomban senki nem szemetel, csak úgy gondolom a nevelés így még hatásosabb + az emberekről kialakított véleménye nem lesz könnyelmű.”
 • 24. Csillagvirág01 2009. augusztus 27. 16:19
  „Próbáltatok már "szabályosan" elhelyezni szemetet Szegeden? A hidakon pl. egy darab szemetes sincsen. A Kárász-utca-Széchenyi tér körön túl (plusz-minusz 100m) nem nagyon találsz kukát az utcákon.
  A gyerekek meg azt csinálják, amilyen példát mutatunk nekik. Ha ők"trógerek", nagyon mélyen kell magunkba néznünk, mi neveljük őket, nem?”
 • 23. IVY 2009. augusztus 27. 10:07
  „Vannak, de csak a rakparton. Sárga és kék színben. :)”
 • 22. vogyo 2009. augusztus 27. 05:22
  „Lehetne a Tisza parton szemeteseket is elhelyezni?”
 • 21. öregvegyész 2009. augusztus 26. 21:55
  „Nem tudom,hogy az én eszem hord-e félre, de régen voltak pl. utcaseprők ( ma is elmehetnének oda a nagyok) de olyan nem volt,hogy adja már ide a seprőt hadd seperjek. Mindenki tette a maga dolgát! Igen,Frank-nak ne takaritsanak,mert utána kezdhetik előről.”
 • 20. SZEMOKA 2009. augusztus 26. 21:19
  „Miért nem lehet az előtte lévő szombat-vasárnapra átteni?
  Suli már lesz akkor, nyáron kivettük a szabink nagy részét.
  Én mennék a családommal, hogy a gyerek is megtanulja, mi az, ha szemetelünk.
  Még nem késő időpontot módosítani.”
 • 19. emberke13 2009. augusztus 26. 19:42
  „én is nagyon szívesen mennék, de akkor van tanévnyitóm, és hát első évben csak nem kellene ellógni=S remélem máskor is kitalálnak ilyet, csak nem hétköznap, és nem fesztivál előtt...”
 • 18. daveedbrown 2009. augusztus 26. 18:33
  „8!

  Pl: A mi sulinkban az októberi "Zöld hét" egyik fő programja, hogy a felsősök az iskola területén(, és még egy kicsit kiljebb) össze takarítanak... nos? és még élünk...

  Amúgy szerintem úgy kellett volna MINIMUM, hogy halfeszt végén indítják el az egész tiszapartot feltakarítani. minimum...”
 • 17. TrombiFrédi 2009. augusztus 26. 18:17
  „A halászlé fesztivál után pedig minden marad a régiben???:(”
 • 16. .suhym. 2009. augusztus 26. 17:55
  „8. hozzászólás IVY 2009.08.26. 15:32

  Ugye nem pedagógus vagy?

  Miért lennének trógerek?
  A te gyereked is az?

  Egyébként a középiskolákban évente vannak takarítási napok, ahol be van osztva , melyik osztály, mit takarít.”
 • 15. CID 2009. augusztus 26. 17:25
  „Fesztivál előtt társadalmi munkában takarítsuk ki a Tisza partot ? Ezt Frank "úr" találta ki ? Takarítsa ki aki szervezi és nem keveset profitál. Normál esetben mi is ott lennénk, de fesztivál előtt, munkanap ?????”
 • 14. ovis 2009. augusztus 26. 17:17
  „Miért nem lehet átrakni a fesztivál utáni hétvégére? Mi is mennénk, de már alig van szabim(((. Amúgy meg sosem értettem a szemetelő embereket: amiben elvitte a colát, sört, chipset stb... oda, ahol megeszi-megissza, abban vissza is tudja vinni az első kukáig.”
 • 13. prester 2009. augusztus 26. 16:50
  „Igazán szívesen részt vennék az akcióban, csakúgy mint néhány barátom, de hétköznap csak délután 5-6 körül tudnék odaérkezni, szabadságot pedig nincs módomban kivenni...”
 • 12. Zseboroszlán 2009. augusztus 26. 16:38
  „IVY
  Ez a szöveg a tróger diákokról eléggé elfogult. Én gimibe járok,ami elég színvonalas, és nálunk évente egyszer van takarítónap. Minden osztály megkapja a teljesen minimális eszközöket (pl.: egy szivacsot 4-be vágva, mosogatószert és kb. ennyi) és kijelölik hogy melyik osztály hol takarít. 2 szünetünk és 1 óránk megy rá, de igazából szórakozás az egész, mert mi is tapasztaljuk, hogy egy takarítónő mennyit dolgozik utánunk és mióta az első ilyen napot megrendezték, sokkal kevésbé szemetes az iskola. Ráadásul nálunk egyetlen szülő sem hadakozik vagy tiltakozik, pedig gumikesztyűt meg lapos kést a rágók leszedéséhez nekünk kell vinni. És nem, nem azért vagyunk lelkesek, mert egy óránk elmarad, hanem mert jó úgy végigmenni az iskolán a 8. óra után is, hogy nem csordulnak ki a kukák a szeméttől.”
 • 11. Cat 2009. augusztus 26. 16:29
  „Nagyon jó kezdeményezés. De nem lenne jobb olyan időpontra tenni, amikor már itt vannak az egyetemisták? Szerintem közülük sokan kaphatóak lennének ilyesmire, sokkal inkább, mint az átlagpolgár, aki ugye munkába megy aznap. Csillagvirág01-nak is igaza van.”
 • 10. igazságkereső 2009. augusztus 26. 16:28
  „Mi lenne akkor, ha nem is szemetelnénk.Nem feltétlen fontos ott eldobni a szemetet ahol éppen vagyunk, legyen az a Tisza-part, vagy bármelyik más hely Szegeden.Több ellenőrzést a közterület-felügyelet részéről, nem sűrűn lehet Őket látnia város különböző pontjain. A másik lényeges: nincs még egy másik olyan ország, ahol annak lakói ennyit szemetelnének az utcán és bárhol, ahol járnak.Ennyire fegyelmezetlen polgárokat, mint a magyarok e tekintetben is, kevés helyen lehet látni.Lehetne-e tenni valamit ez ellen, hogy városunk tisztasága megőrizhető legyen?”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendületes ősz előtt a Rádió Plusz

Szeged - Sikeres nyáron van túl a Rádió Plusz. Több rendezvénye is tömegeket vonzott, az utóbbi… Tovább olvasom