Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Tisztítók szezonja a télelő

A legtöbben csak kabátjaikat, kosztümjeiket viszik tisztítóba, de akad, aki egyéb szennyesét is szakértő kezekre bízza. Teljes ruhatárunk tisztítása több tízezer forintot emésztene fel.
Nagyüzem a gyors mosodában. Fotó: Frank Yvette
Ahogy hűvösödik az idő, sorra kerülnek elő a szekrényből a télikabátok. Sokszor bizony nem is emlékszünk, milyen koszosan tettük el azokat tavasszal. Ilyenkor aztán hiába áll a fürdőszobában a drága pénzen vett automata mosógép: a legtöbb kabát csak vegyileg tisztítható, és ez fajtától és sürgősségtől függően akár 1200-2300 forintunkba is kerülhet.
Rádóczi Attila, a szegedi Tisza Lajos körúti tisztítószalon vezetője szerint jobb volna, ha már tavasszal elhoznák az emberek a mosnivalójukat, és az nyárra tisztán kerülne a szekrénybe, az „elöregedett" kosszal ugyanis nehéz megbirkózni. – Úgy látszik, a magyar ember szeret mindent az utolsó pillanatra hagyni – mondta az üzletvezető.

A tisztítószalonok forgalma a hőmérő higanyszálának állásától függ. Az október végi lehűlés egyik napról a másikra megtriplázta a vendégek számát, de amint egy kicsit melegebbre fordult az idő, hirtelen eltűntek a megrendelők. Nem csoda, tisztíttatni még mindig majdhogynem „úri passzió", jó árat kell érte fizetni. A legköltségesebb a lakástextíliák, köztük is a függönyök tisztítása: legalább másfél ezer forintot kell érte kifizetnünk. – Sokszor olyan darabokat is behoznak, amelyeket otthon is egyszerűen ki lehetne mosni. Úgy látszik, elkényelmesedtek az emberek – merengett az üzletvezető.

Tisztítás után vasalnak is a Tisza Lajos körúti szalonban. Fotó: Frank Yvette
Főként a diákok közül veszik sokan igénybe a „kilós mosás" lehetőségét: egy fordulóért – ami maximum 3 kiló mosatlant jelent – 800 forintot kell fizetni, amelyben benne van a szárítás is, a vasalás viszont már nincs. A darabáras mosásnál a minél kisebb, annál olcsóbb elve működik, így egy zoknit, atlétát vagy alsónadrágot akár 85 forintért is kitisztíttathatunk, de ha hat óra múlva fel szeretnénk venni, akkor rá kell fizetnünk még 35-öt. Ha a nyakkendőnket esszük le, azt legalább 350 forintjuk bánja. Az alkalmi ruhák mosatása ennél jóval költségesebb, egy menyasszonyi ruhát 3000 forint alatt nem lehet kitisztíttatni.

– Édesanyámék '86-ban kezdték az ipart, akkor öt emberrel többen dolgoztak itt, és legalább háromszor ennyi munka volt – mondta el az üzletvezető. Pedig Szeged méretéhez képest nincs túlkínálat tisztítószalonokból, a Tisza Lajos körúti és a Budapesti körúti üzleten kívül mindössze két bevásárlóközpontban működik ilyen szolgáltatás.


A folyamat

Sokak számára misztikusnak tűnik a vegytisztítás intézménye, pedig egyszerű folyamat, csak speciális eszközöket igényel. A vegytisztító gép működése nagyon hasonlít az automata mosógépéhez, azzal a különbséggel, hogy nem vízzel, hanem egy kis fajsúlyú vegyszerrel mossa át a ruhákat, amely az előre kezelt foltokat képes föloldani. A vegyszer a mosás után egy desztilláló berendezésben megtisztul, újra felhasználhatóvá válik, és nem szennyezi a környezetet. Egy húsz kiló ruhát megmozgató géphez 3-400 literes vegyszertartály tartozik. A vegytisztítás nem a hatékonysága, hanem a kíméletessége miatt szükséges.


Fazekas Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napszámosa gyújtotta fel az idős asszony tanyáját

Akkor is a tanyáján akar élni az a hetvenéves bordányi asszony, ha agyonüti a napszámosa, aki a múlt… Tovább olvasom