Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Titkos akcióban foglaltak le heroin-alapanyagot

Szeged - Ismeretlen eredetű vegyszert foglaltak le a rendőrök Szegeden még június végén, egy 10 ország összefogásával zajló titkos akcióban. Sajtóinformációk szerint ecetsavanhidridet találtak, amely a heroin alapanyaga, az ópium finomítására használják. A lefoglalt mennyiségből 30 millió adag kábítószer készülhetett volna – ennek értéke 130 milliárd forint.
Ismeretlen eredetű szállítmányt – sajtóinformációk szerint 10 tonna heroin előállítására is alkalmas folyékony vegyszert – foglaltak le a rendőrök egy cseh teherautóban Szegeden, még június 26-án éjszaka. – A Szegedi Rendőrkapitányság a Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján a csongrádi megyeszékhely belterületén ellenőrzött egy cseh forgalmi rendszámú tehergépjárművet. A vizsgálat során megállapították, a fuvarokmányok hamisak, fiktív személy nevére állították ki azokat, így a két cseh és két magyar állampolgárt előállították, majd kihallgatták – tájékoztatott a titkos akcióról szombaton Pál János alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A két cseh és a két magyar férfival szemben magánokirat-hamisítás bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A mind ez ideig ismeretlen eredetű szállítmányt a rendőrség lefoglalta, szakértői vizsgálata folyamatban van, addig nem nyilatkoznak arról, mi is pontosan a lefoglalt anyag. Sajtóinformációk szerint a lefoglalt vegyület ecetsavanhidrid, amelyet a heroin alapanyaga, az ópium finomítására használják. Ekkora mennyiségből ugyanis 10 tonna, azaz 30 millió adag kábítószert lehetett volna gyártani. Ennek értéke a piacon több mint 130 milliárd forint.

Európai összefogás

Az akció egy éve tartó, titkos nemzetközi nyomozás eredménye. Európa 10 országának rendőrsége fogott össze, Németországtól Ukrajnáig és Törökországig, hogy megfosszák egyik legfontosabb alapanyaguktól az ázsiai drogtermelőket. A múlt hónapban Szlovéniában is volt hasonló akció: ott világrekordnak számító mennyiséget, 98 tonnát foglaltak le az ecetsavanhidridből – ennyi vegyszerből 6,5 milliárd euró értékű heroin készülhetett volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tudatos vásárló váltogatja a hiper- és szupermarketeket

Szeged - Ugyanannyit vásárolni kevesebb pénzből? E talányra olcsóbb árakat, árengedményes akciókat… Tovább olvasom