Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Titokban maradt az utolsó év gyarapodása

Nem kell záró vagyonnyilatkozatot benyújtaniuk a volt önkormányzati képviselőknek, a volt országgyűlési képviselőknek viszont kell(ett).
Az önkormányzati választások után hét korábbi képviselő nem lett tagja az új szegedi testületnek. Az öt ellenzéki (Dobó László, Drégelyi Zoltán, Makrai László, Molnár Zoltán, Szőllősi Béla) és két kormánypárti (Kozma József, Pászti Ágnes) politikusnak nem kell záró vagyonnyilatkozatot tennie.

– Ezt törvény szabályozza. A szegedi testülettől elbúcsúzott politikusok 2002-es megválasztásuk után évente adtak be vagyonnyilatkozatot, azonban zárónyilatkozatot nem kell tenniük – nyilatkozta lapunknak Pintér Ferenc. A szegedi közgyűlés jogi és ügyrendi bizottságának szocialista elnöke megjegyezte, az érintetteknek is jobb lenne, ha a közvélemény megismerhetné, mekkora vagyonnal „búcsúztak" a közvetlen városi politikától.

A volt parlamenti képviselőket viszont törvény kötelezi a záró vagyonnyilatkozat benyújtására. Géczi József szegedi MSZP-s képviselő, az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke azt mondta, szerinte a polgármesterek és az alpolgármesterek mellett a helyi képviselőkre felesleges volt kiterjeszteni a parlamenti képviselőkre vonatkozó, Európában azon a szinten ismeretlen törvényt.

– A hirtelen „megvagyonosodásra", annak ellenőrzésére, kivizsgálására megvannak a megfelelő jogszabályok, intézmények, eszközök – hangsúlyozta Géczi József.


Hétből kettőé mégis nyilvános

A hét volt szegedi önkormányzati képviselő közül kettő az elmúlt négy évben tagja volt, illetve egyikük jelenleg is tagja az országgyűlésnek. Az előbbi, az aktív politizálástól gyakorlatilag már az év elején visszavonult Dobó László a Parlamentben leadta záró, az utóbbi, Kozma József pedig az aktuális vagyonnyilatkozatát. Mindkettőjük vagyoni helyzete nyilvános, az országgyűlés honlapján megtekinthető. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozma József azt mondja, nem a pénzért politizál

Kozma József (képünkön) a helyhatósági választások egyik legnagyobb vesztese. A volt szegedi… Tovább olvasom