Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Tíz-tizenöt százalékkal olcsóbb a fehér-tavi, mint tavaly

Egyre több halat szállít a szegedi Fehér-tavon gazdálkodó Szegedfish Kft. és egyre olcsóbban. Az idén 10-15 százalékkal olcsóbb a fehér-tavi hal, mint tavaly. Az éves halfogyasztás növekszik – többek között az évről évre népszerűbb szegedi halfesztivál hatására is.
A szegedi Fehér-tón egyre több halat tenyésztenek. Fotó: Gyenes Kálmán
Hétféle halat szaporítanak mesterségesen a Fehér-tavon – mondja Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója, a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa elnöke. Az éves haltermés 1200 tonna lesz. A pontyszaporítás a napokban kezdődött: 36 millió darab pontyivadékot keltetnek a Fehér-tavon kitenyésztett szegedi tükrös fajtából, mely országos nagydíjat kapott tavaly, illetve négy és fél millió darabot a tatai aranysárga pikkelyesből. Ezt követi a harcsa, az amur és a fehér busa szaporítása. Ezután a compókeltetés jön, egymillió darabot szállítanak szintén horgászvizek népesítésére. Még február végén csaknem kétmillió darab apró csukát is előállított a gazdaság. A csuka- s a compóivadék jelentős része és a pontyivadék egy hányada külföldre – Németországba, Belgiumba – kerül. A belföldi halfogyasztás is növekszik az egyre népszerűbb halas népünnepélyek, halfesztiválok, halászléfőző versenyek hatására.

Ellenőrzött minőségű belvíz

A Fehér-tónak komoly belvízgyűjtő szerepe is van: szükség esetén több, mint 10 millió köbmétert tud befogadni. Idén a mai napig töltik belvízzel az ősszel leeresztett tavakat. Ezért – a Tisza-vízzel ellentétben – nem kell fizetni, csak a szivattyúzás kerül pénzbe. De a cseh konkurencia még így is előnyben van, hiszen az ottani, völgyzárógátas halastavakba minden szivattyúzás nélkül, magától folyik a víz. Ráadásul a belvíz minőségét folyamatosan ellenőrizni is kell.

– A szegedi halfesztivál mérhetően növeli a halfogyasztás népszerűségét. Aki egy-egy rendezvényen megkóstolja, otthon is megpróbálja elkészíteni. A nagy hagyományokkal rendelkező halászlé mellett egyre népszerűbb a rácponty, és ugyanez vonatkozik a marinírozott halételekre is – mondja az ügyvezető igazgató.

A horgászok szintén egyre több hal előállítását igénylik: a már említett csuka és a compó, illetve az aranysárga tatai pikkelyes ponty horgászvizek népesítését segíti elő.

A nagy szupermarketek is hozzájárulnak a halfogyasztás növekedéséhez. A Szegedfish a kínálati piac hatására, a versenyképesség megőrzése érdekében csökkentette az árakat. A legkomolyabb versenytárs a völgyzárógátas cseh tógazdaságokban olcsón előállított ponty. De ízben a cseh hal sokkal a fehér-tavi mögött van. A Fehér-tó ugyanis megőrzött annyit az eredeti szikestó-jellegből, amennyi a hal ízét észrevehetően javítja. Ahol ugyanis szik van, ott nincs szervesanyag-bomlás – nem alakul ki „iszapíz".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy játékosok csapatban kombinálják a lottószámokat

Mennyi? Egymilliárd-negyvenmillió forint! Ennyit vihet most haza a szerencsés nyertes az ötöslottón.… Tovább olvasom