Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Tíz embert mentettek ki az égő panelházból

Szeged - Pénteken a kora délutáni órákban tűz ütött ki egy szegedi tízemeletes panelház nyolcadik emeletén.
Tűz ütött ki egy szegedi tízemeletes panelház nyolcadik emeletén pénteken a kora délutáni órákban. A baleset a Csongrádi sugárút és a Rózsa utca sarkánál történt. A tűz átterjedt a kilencedik és a tizedik emeletre is, a tűzesetben egy szoba teljesen kiégett.

A Csongrád megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta: három tűzoltóautó ment a helyszínre, és a kosaras jármű is ott van. Tátrai János közölte:  tíz embert mentettek ki a házból, hármat a mentők füstmérgezés gyanújával vizsgáltak meg, de csak egyiküket kellett kórházba szállítani megfigyelésre.

Lakástűz a Csongrádi sugárúton

A delmagyar.hu helyszínen tartózkodó tudósítója a tűzoltóktól  megtudta: az anyagi kár jelentős. Az előzetes szakértői vélemények szerint elektromos tűz okozta a balesetet, a rendőrség közigazgatási szemlét folytat az ügyben.

A szegedi pokoli torony - ahogy egyik olvasónk látta. Fotó: Kovács Viktor
A szegedi pokoli torony - ahogy az egyik olvasónk, Kovács Viktor látta

– A nyolcadik emeleti lakásban a szoba teljesen kiégett. A mellette lévő helyiségekbe is átterjedt valamelyest a tűz, de valójában csak egyetlen szobát érintett – mondta Dudás Miklós tűzoltóparancsnok. Hozzátette: a tűz nem, csak a füst terjedt fel a kilencedik és tizedik emelet felé. Az alsó lakás pedig feltehetőleg elázott: ilyenkor vízzel oltanak, ráadásul a tűzben a radiátorok is szétolvadnak. Az oltás után azokból folyik a víz, ezért áznak el gyakran a földszintig a lakások.

Botka László szegedi polgármester közleményt adott ki. Ebben úgy fogalmazott: intézkedett és természetesnek tartja, hogy az a család, esetleg családok, akiknek az otthona a lakástűzben lakhatatlanná vált, átmeneti időre az önkormányzattól cserelakást kapnak.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. szattila 2009. szeptember 21. 13:55
  „@Szahmet!

  Jajó, gondolom eléggé eláztatok. Nálam van már áram azóta.”
 • 73. Szahmet 2009. szeptember 21. 11:05
  „Mellékesen jegyezném meg:

  Mikor a másodikon gyulladt ki a lakás..akkor is egész nap nem volt áram a lakásban a miénkben sem.Pedig ráadásul az a másik oldalt érintette.
  Nem a miénket..most a mi oldalunkat érintette,ráadásul pont aki fölöttünk lakik annak a lakása égett ki.”
 • 72. Szahmet 2009. szeptember 21. 11:02
  „Persze,hogy ott lakom.. már 13-éve!
  A mi lakásunkban egyáltalán nincs áram az egészen biztos,hogy a többiben van az más kérdés.Nekünk azt mondták miénkben ezen a héten nem lesz.
  N”
 • 71. szattila 2009. szeptember 21. 10:44
  „@Szahmet!

  "Előre láthatólag ezen a héten áram sem lesz otthon." Te hol laksz, biztos ebben a házban?
  A lakásokban már péntek este 10 óta van áram, csak a lépcsőházban nincs még mindig.”
 • 70. Szahmet 2009. szeptember 21. 10:16
  „Flex: a házbat nem kell általánosítani vannak ott becsületes rendes emberek is.Akik dolgoznak nap mint nap és megtesznek mindent az otthonaik érdekében”
 • 69. Szahmet 2009. szeptember 21. 10:14
  „Amikor a barátommal indultunk volna a nagymamámhoz,akkor hallottam a lépcsőházban,hogy tűz van.
  Azt kiabálták "Tűz van,tűz van",gondoltam szólok az anyukámnak,hogy valószínüleg jobb,ha rövid időn belül elhagyja a lakást ,meg persze fontosnak tartottam,hogy tudjon róla.Mikor leértünk az akkor még működő képes lifttel,akkor mondtam,hogy gyorsan nézzük már meg hol van ez a bizonyos tűz.
  Láttam,hogy pont a mi felettünk lévő lakás ég,már a redőnyt szaggata a nagy tűz.
  Aztán sikerült édesanyámnak megmenekítenie a tengerimalacunkat is,aki füstmérgezést kapott volna a lakásban.
  A tűzoltó viszonylag hamar kiérkezett,de nekünk ezek óráknak tűntek.Mikor láttuk,hogy oltják ezt a tűzet,arra gondoltunk rögtön,hogy ki tudja egyáltalán nekünk is mi fog épségben maradni.
  Állítólag a tűzet egy elektromos rövid zárlat okozta,de én már ezt is kissé kérdőre vonom.Amikor egy szomszéd azon nevetgél,hogy a saját kutyája megégett a lakásban és természetesen az otthona is lakhatatlanná vált.
  Nagy sokára felengedtek minket a hetedik emeletre is ahol az összes helységet festenünk kell,a szőnyegeket és az ágyakat ki kell dobni.Nem tudjuk,hogy vajon egyáltalán az abalk valamint az ajtóknak is nem esett-e baja.Mert az ajtókeretnél hatalmas rés keletkezett és nem lenne túl jó,ha kiesne a tokból az egész.Sajnos a biztosító nem fizet túl jól sem.
  Annak idején mikor a másodikon kiégett a házunkban egy lakás már akkor mindenki azt mondogatta ,hogy nem a panelprogramra van szükség hanem az elektromos vezetékek cseréje.Ez a ház is már 30-éves nem bírja igazán ezeket a túl terheléseket.Nem számítógépnek,mikrohullámunak meg ilyeneknek tervezték őket.
  Az első dolgunk nekünk is többek között az lesz ,hogy egy villanyszerelő átvizsgálja a lakást.
  Előre láthatólag ezen a héten áram sem lesz otthon.Tegnap a lépcsőházban sem volt még egyáltalán.
  Egyszer talán erre a rémálomra csak úgy emlékszünk vissza..mintha csak egy rossz álom lett volna.

  Én még egyet nem értettem,miért volt az,hogy sokan csak telefonra felvenni tudták ezeket amik történtek,valamint faggatozni pletykálkodni és ne4vetni a másik kárán.Hol van itt az emberekben a jó szándék és segítőkészség?
  Sajnos azt kell mondanom már nagyon sehol”
 • 68. exluzer 2009. szeptember 20. 19:05
  „Pedig bekapcsolhatnád!
  Nálam azt írta ki: Minden Roma Rómeó nyert 1.000.000 Ft-ot !”
 • 67. KolompárRómeó 2009. szeptember 20. 16:06
  „Örülök, hogy az égő lakást oltó tűzoltók felett a "Nyugodtan nyaraljon!" hirdetés látható (nem mint ha bármilyen hirdetés megjelenne nálam, blokkolva van minden ugráló, vibráló sallang).”
 • 66. flexsnake 2009. szeptember 20. 15:57
  „ebben a házban egyszer már kiégett egy lakás. Alól a cigányok valami hivatala van az egész ház tele van <moderálva> :D”
 • 65. SP 2009. szeptember 20. 13:42
  „65. hozzászólás Hibiszkusz 2009.09.20. 09:19
  1 véleményen vagyunk.
  Ha költik a pénzed,
  a közös költség megtakarítást, a hitelből származót is, de a közpénzre is igaz, a forgalomból, ügyintézésből, szervezésből, egyéb felárakból valakiknek tele lesz a zsebe.
  A költekezésről nem lebeszélnek, hanem rábeszélnek, nem véletlen, felelőtlenül a kontódra, azaz a pénzt el kell költeni.”
 • 64. f_ck 2009. szeptember 20. 12:38
  „mindig sírni kell? ja de hangos! de nosza szereltessük le a szirénát meg a kürtöt a többség úgyis süket vagy sz@rik rá. majd kiérnek amikor kiérnek, és nem lesz több hangzavar lehet pihenni!”
 • 63. Hibiszkusz 2009. szeptember 20. 09:19
  „64.-milyen pénzről beszélsz amit kotelező elkolteni. Ami nincs azt nem lehet, hitelt meg a mai világban nem ésszerű kolteni.Majd ha vége lesz a válságnak és rendeződnek a dolgaink akkor talán majd érdemes lesz róla beszélni, de akkor sem lehet idős nyugdijas kispénzű embereket kényszeriteni.Ez embertelen magatartás.”
 • 62. SP 2009. szeptember 19. 21:34
  „57. hozzászólás Hibiszkusz 2009.09.19. 08:23
  A panel program és a házkezelés nem a tulaj érdekében motivált. A pénzt el kell költeni.”
 • 61. Kritikus 2009. szeptember 19. 21:19
  „44. hozzászólás lelketlen 2009.09.18. 20:16

  [...] vízágyút ez esetben a tűzoltóság nem alkalmazott.
  1.-kölcsön kellett volna kérni a zsaruktól,mert nekik nincs.
  2.-ritka körülményes lett volna a 8.magasságába feljuttatni.
  javaslom jelentkezz tűzoltónak,igaz,hogy ez ideig SÍKMARHÁKAT nem alkalmaztak,de lehet,hogy veled kivételt tesznek.[...]

  Látom neked sem esett le, még a 19-es után sem. Varadipal azóta is hallgat. Elhiheted, hogy MOST kár velem vitatkozni. Vízágyú nem csak az emelőkosarakon és létrákon van, de még a gépjárműfecskendők tetején is. A 8. emeletre meg simán fel lehet juttatni a vizet. Én minek jelentkezzek tűzoltónak ... ?

  Számomra egyvalami jött le a hozzászólásodból! Az, hogy nem olvasod el a további hozzászólásokat (19) és nem gondolkodsz.”
 • 60. Szerkesztő 2009. szeptember 19. 11:35
  „Mostanában ez a stílusunk ezért fizetnek.”
 • 59. szegedivagyok 2009. szeptember 19. 09:24
  „A DM újságírói mikor szoknak már le végre arról,hogy az írásaikkal fokozzák az indulatokat?Hatásvadász szövegeket írnak le,aminek semmi köze a valósághoz. Ebben a cikkben az elején azt írják: átterjedt a tűz a 9. és a 10. emeletre is, később meg írják a tűzoltó nyilatkozatát amely szerint tűz nem,csak füst terjedt át a fenti lakásokra. De említhetném az egyik kép aláírását: pokoli torony. Mi szükség van erre? Az újságíróknak tanítják hogyan kell baromságokat írni?Meg kell mondjam,hogy túl sokra nem is tartom ezt a "szakmát".”
 • 58. miniszterelnok 2009. szeptember 19. 09:02
  „Hat szia Vimvikem!!:)

  Hogyan vagyol mostansag?:)”
 • 57. miniszterelnok 2009. szeptember 19. 09:00
  „moderálva off”
 • 56. Hibiszkusz 2009. szeptember 19. 08:23
  „48.-légyszives ha kérhetem ezt a BLCK Bt.-nek megirni, mert ugy látszik ők ezt nem tudják/nem akarják tudni/ belevittek és visznek idős, nyugdijas embereket a hitelbe nem torodve a kovetkezményekkel.Szégyen, hogy az üzlet mindenek felett az ember már csak másodlagos lehet.”
 • 55. hajosinas 2009. szeptember 19. 06:39
  „Babagia 52.
  A halon gáz mint oltóanyag évek óta nem használható uniós norma alapján.
  Nem kell azt hinni,hogy a por mint oltóanyag, nem okoz másodlagos károkat, mert bizony okoz nem is keveset.
  A vizet pedig évtizedek /de ha azt állítom évszázadok, akkor sem estem a másik végletbe/ óta azért alkalmazzák tűzoltásra,mert :
  - általában mindenhol hozzáférhető
  -porlasztott állapotban kiválló hűtő és fojtóhatást fejt ki
  -a másodlagos károk" viszonylag" könnyen és olcsón helyreállíthatók
  -NÁLUNK még mindíg a legolcsóbb oltóanyag
  -nagy mennyiségben viszonylag egyszerűen eljuttatható technikailag az oltandó területre
  Persze mindettől függetlenűl alkalmazható egyéb oltóanyag is és rendelkezésre is áll, de az alkalmazandó oltóanyag tipusát a helyszinen a kivonullt egység parancsnoka /tűzoltás vezető/ határozza meg minden esetben a pillanatnyi helyi sajátosságok és sok egyéb szempont néhány másodperces értékelését követően.
  Nem egyszerű feladat állítom,hisz emberéletekről és anyagi javakról van szó.”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két holttestet találtak a Tiszában Szegednél

Egy 30 éves férfi és egy 46 éves nő holttestét emelték ki a Tiszából a folyó szegedi szakaszán pénteken. Tovább olvasom