Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Tíz év alatt négyszer húzták le a rolót

Tíz éve nyílt meg az első szórakozóhely a szegedi kendergyár épületében, ami nem sokkal később bezárt. Azóta többféle profillal, felújításokkal másik három cég próbálkozott ugyanott, de már mindegyik lehúzta a rolót. A hely a főbérlőnek csak adósságot hozott, az üzemeltetők csődbe mentek; egyesek szerint elátkozott a hely.
Fotó: Segesvári Csaba
Közel egy évtizede nyílt meg az első zenés-táncos szórakozóhely a Londoni körút és a Bakay Nándor utca sarkán álló szegedi kendergyár épületében, Publo Café néven. A névtábla két éven belül Tűzvarázsra cserélődött, amit idővel a Soho felirat követett.

A legutóbb Miu Miu étterem és varieté néven működő szórakozóhely elődeihez képest teljesen megújult és profilt váltott. Egyik szintjén igényesen kialakított, teraszos elrendezésű bokszokból lehetett nézni a színvonalas színházi és zenés produkciókat, a másikon étterem nyílt, a kicsinosított pincében pedig dj-k játszottak a hét több napján. A hely az árai, az enteriőrje és a programkínálata alapján akár a szegedi elit fölkapott szórakozóhelye is lehetett volna – nagyjából másfél éve mégis lehúzta a rolót. Az ok a főbérlő szerint egyszerű: nem volt kellő forgalom.

Máshol sem megy

A Kálvária sugárút 9–11.-ben működő szórakozóhelyek sorsa hasonló a Londoni körútiakéhoz. Az 1998-ban G Pont néven nyílt bulihely egy év múlva már Cocktail felirat alatt, népszerű diszkóként működött, majd egy 2002-es felújítás ellenére 2003-ban bezárt. Tavaly novemberben, jelentős átalakítások után, színvonalas diszkóként nyitott újra Club 911 néven. Az üzemeltetést a SZOTE-klubot is irányító Benke Csaba és csapata vállalta, majd fél éven belül Deák András vette át –, de a zenei profilváltásra adott negyedév alatt ő sem tudta sikerre vinni a helyet. Jelenleg csak alkalmi, főként külföldi diákok szervezte rendezvényekre nyit ki.

– Vastagra hízott az évek alatt az a dosszié, ami a szórakozóhely ügyével foglalkozik. Az elején minden bérlővel szépen indult a kapcsolatunk, később azonban mindegyiküknek gondja akadt a bérleti díj, majd a rezsi kifizetésével is. Haladékokat kértek, aztán már egyáltalán nem tudtak fizetni – mondta el a helyet bérbeadó Első Magyar Kenderfonó Rt. vezérigazgatója, Keresztesi Margit. Hozzátette: az elmúlt évtized tapasztalatait elemezve egyelőre nem tartja valószínűnek, hogy valaha is újra bérbe adják az épületrészt. Érdeklődő ugyan lenne, de számukra a nagyjából négyszázötven négyzetméteres hely inkább bosszúságot és ráfizetést hozott, mint hasznot. A legutóbbi bérlők felhalmozott adósságai miatt jogi útra terelték az ügyet, de a vezető nemigen bízik benne, hogy járandóságukat valaha is behajthatják.

Legutolsó bérlőjüket például, aki egy fővárosi címet és telefonszámot adott meg, azóta is lehetetlen elérni. A cégbíróságtól kapott információink szerint a Tűzvarázst üzemeltető bt. 2003-ban végelszámolással szűnt meg, a Miu Miut működtető kft.-t pedig idén számolták fel. Az egykori működtető cég utolsó, képviseletre jogosult tagját, Tóth Gábort többször kerestük tegnap, hogy elmondja, szerinte miért bukik meg minden kendergyári szórakozóhely, de nem tudtuk őt elérni.


Elátkozott helyek

Deák András szerint, aki több szegedi klub vezetésében – közte a Tűzvarázséban is – vállalt már szerepet, vannak kifejezetten elátkozott helyek: ilyen a kendergyári és a Kálvárián lévő is. A tájolásuk sem jó, a belső elrendezésükkel is probléma van és túl nagyok, „elveszik" bennük akár több száz ember is. Ha pedig kevésnek tűnik a vendég, az elriasztó hatású. Szegeden nagyjából háromezren járnak esténként szórakozni – Debrecenben tízezren. Deák szerint ma Szegeden csak kocsmát vagy teljesen új helyen lévő kis klubot érdemes nyitni, ami egy évig biztosan fut. Utána – bizonytalan a forgalom. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kála és pálma tisztítja a vizet

A most épülő szegedi hulladéklerakó minden szennyvizét házilag tisztítják. Megépült és már… Tovább olvasom