Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Tíz év fegyházat kapott a megafonos Ahmed, örökre kitiltották az országból

Tíz év fegyházat kapott a megafonos Ahmed, örökre kitiltották az országbólFotó: MTI/Kelemen Zoltán GergelyA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Nem terrorista Ahmed H., de az állami szerv ellen irányuló erőszak - amely kimeríti a terrorcselekmény tényállását - megáll az ügyész szerint. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a védő felmentésért vagy enyhítésért fellebbezett.
Tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék szerdán első fokon a röszkei közúti határátkelőnél tavaly ősszel történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt, Cipruson élő szír férfit.
 Ahmed H. elsírta magát, amikor felfogta az ítéletet. Néhány perc kellett ahhoz, hogy megértse a szír férfi, hogy tíz év fegyház jár, és Magyarországról is örökre kitiltják azért, amit tavaly ősszel a röszkei határátkelőnél elkövetett.

Az ítélet kihirdetése előtt Szanka Ferenc ügyész ismertette a vád érveit, majd a terrorcselekmény bűntettéért és a határ tiltott átlépéséért járó büntetés kiszabását kérte. A vád tizenhét és fél év kiszabását indítványozta. Szanka Ferenc azt hangsúlyozta, hogy a sajtóban elterjedtekkel szemben Ahmed H.-t nem vádolják terrorizmussal, de a terrorcselekmény tényállását kimeríti a férfi magatartása, amelyet az állami szervvel szemben tanúsított.

– Védencemből a röszkei balhé reklámarcát építették fel – Sebők Balázs védő szerint azért Ahmed áll a bíróság előtt, mert egyedül őt kapták el. A vádlott kirendelt védője kifejtette, hogy álláspontja szerint egyoldalúan folytatták le az eljárást, ezért még korábban indítványozta a rendőrtanúk mellett mások meghallgatását is, amit Nagy Andrea bírónő elutasított. Sebők szerint a videófelvételekből az derült ki, hogy védencénél aktívabban lépett fel a röszkei tömegzavargásban két másik férfi – ez szerinte a tanúvallomásokban is szerepel. Az ügyvéd azt is próbálta alátámasztani, hogy Ahmed nem támadta az állami szerveket, hanem a vízágyú és gázspray bevetése után reagált így.

Az utolsó szó jogán a vádlott arról beszélt, hogy ő csupán szülei segítségére sietett Törökországba, kísérte őket, hogy eljussanak Németországba. A férfi, mivel ciprusi felesége révén az Unió tagállamában élt, itt kiállított útlevelével legálisan léphetett volna be bármely tagállamba.

A bizonyítási eljárásban nem tudta a vád alátámasztani, hogy a tömegzavargás egyedüli vádlottja egyértelműen kővel dobált, és azt sem, hogy eltalált volna egyetlen rendőrt is, csak azt, hogy dobált, és azt, hogy szemmel láthatóan azzal a céllal, hogy a rendőröket eltalálja. Mindezt csoportosan követte el. A bírónő a tanács döntésének kihirdetésekor hangsúlyozta, hogy enyhítő körülményként vették figyelembe azt, hogy a férfi kiskorúakat tart el.

Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős, a másodfokú eljárás tavasszal indulhat.

Korábban írtuk:

Tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék szerdán, első fokon a röszkei közúti átkelőnél tavaly ősszel történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt, Cipruson élő szír férfit. (A bíróság előtt ismét tüntettek a külföldi jogvédők>>).
Megint Ahmedért tüntettek. Fotó: Török János - GALÉRIA


A bíróság a vádlottat a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek.  

A szabadságvesztés mellett a törvényszék a férfit végleges hatállyal kiutasította Magyarország területéről, és döntött arról, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitörték a balesetveszélyt jelző fakarókat

Kitörték a balesetveszélyt jelző fakarókat
Öt korlátot döntöttek ki ismeretlenek a Makkosházi körúton lévő Coop parkolója és a zöld terület… Tovább olvasom