Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Tíz éve nem lőttek elítéltekre a hazai börtönökben

Nem lenne kötelező az éleslőszer használata a hazai börtönökben. Az elítéltek ártalmatlanná tételére megfelelő, de az élet kioltására alkalmatlan eszközökkel azonban még nem rendelkezik a Büntetés-végrehajtási Szervezet. Az elmúlt 10 évben nem kellett használni lőfegyvert fogvatartottak ellen.
Szolgálati lőfegyverével követett el öngyilkosságot egy biztonsági felügyelő múlt szerdán esti szolgálatba lépése után a Szegedi Fegyház és Börtönben – számoltunk be a hírről. V. Tamás mindössze 38 éves volt. Az ország fegyintézeteiben időről időre történik öngyilkosság, ám azokat főleg a hosszú időre rács mögé kerülő elítéltek követik el. Börtönőr a szegedi esetet megelőzően tavaly októberben vetett véget életének munkahelyén: a férfi reggeli szolgálatba lépését megelőzően lett öngyilkos a tiszalöki börtönben.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) sajtóosztálya közölte: hogy mikor milyen beosztottak látnak el lőfegyverrel szolgálatot, azt mindig az illetékes elöljáró határozza meg. A börtönökben lőfegyver használható többek között az élet elleni közvetlen fenyegetés vagy támadás elhárítására, a testi épséget súlyosan veszélyeztető közvetlen támadás elhárítására, az intézmény ellen elkövetett fegyveres támadás elhárítására és a fogvatartott erőszakos kiszabadításának a megakadályozására. A hivatásos állomány tagjai csak az intézményben rendszeresített lőfegyvert és lőszert használhatják. A lőfegyverek felvételének, leadásának és ellenőrzésének rendjét a biztonsági szabályzat és a fegyverzeti szabályzat határozza meg. – Az elmúlt tíz évben nem kellett használni lőfegyvert a hazai börtönökben – tudatta a sajtóosztály.

A gumibot és a bilics elegendő a rend fenntartásához.
A gumibot és a bilics elegendő a rend fenntartásához.

A szolgálati lőfegyverek alkalmazásáról is szóló törvényt 2014 végén módosították, ma már lehetőség van speciális, az élet kioltására alkalmatlan lőszerek alkalmazására is: a traumatikus lőszerrel, valamint irritáló töltetű lőszerrel leadott lövés alkalmazható az életet, a testi épséget közvetlenül veszélyeztető támadás elhárítására, illetve a fogvatartott szökésének megakadályozására vagy elfogására. Ezek is ártalmatlanná tudják tenni az elítélteket, viszont a fegyvert maga ellen fordító börtönőr nem tudná saját életét kioltani velük.

– Mivel ezeknek a lőszereknek a használata csak 2015. január 1-jétől szabályos, ilyen eszközökkel jelenleg még nem rendelkezik a Büntetés-végrehajtási Szervezet – közölte a sajtóosztály. Hogy az éleslőszereket a jövőben élet kioltására alkalmatlan lőszerekre cseréljék, egyelőre nem tervezik. A börtönökben dolgozó hivatásos állomány tagjainak évente legalább egyszer lőgyakorlaton kell részt venniük, valamint rendszeresen fizikai és pszichológiai felmérésen megfelelniük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak a mentőszolgálat biztosíthat nagy rendezvényeket

Kétszer annyi rendezvény biztosítására kérték fel a mentőket a dél-alföldi régióban májusban, mint egy évvel korábban. Tovább olvasom