Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Tíz éve vagyunk Barátok közt

Szeged - Ünnepel a Barátok közt. Napra pontosan tíz éve követhetjük nap mint nap figyelemmel Berényi Miklós és Claudia harcát a hatalomért. Több szegedi színész is megfordult a sorozatban. A szappanopera sikerét mutatja, hogy szereplőit még azok is ismerik, akik azt állítják: nem nézik a sorozatot.
Berényi, Kertész, Novák, Hoffer. Nevek, amelyekről mindenkinek ugyanaz jut eszébe Magyarországon: a Barátok közt. Esténként egész családokat ültet a képernyő elé az RTL Klub 10 éves szappanoperája. Az utcán, a boltokban róluk beszélnek: találgatják, vajon mi történik a következő részben Claudiával és Miklóssal, kiderül-e, hogy Bartha Zsolt nemrég előkerült lánya, Linda, és Vanda mit keresett a Rózsa Kávéház raktárában.

– Mindennap megnézem a Barátok köztöt. Közben megcsinálom a házimat, vagy chatelek a barátaimmal – árulta el Faragó Enikő. A szegedi diáklány anyukája miatt szokott rá a sorozatra: még óvodás volt, amikor bekapcsolódott a történetbe.

– Noémi karaktere a kedvencem, talán azért, mert korban ő áll hozzám közel. Az új lány játékához még nem szoktam hozzá. Úgy tűnik, Noémi nem csak külsőre alakult át.

A szappanopera sikerét mutatja, hogy szereplőit még azok is ismerik, akik azt állítják: nem nézik a sorozatot.
A szappanopera sikerét mutatja, hogy szereplőit még azok is ismerik, akik azt állítják:
nem nézik a sorozatot.

Nemcsak Noémi változott meg az évek során színészcsere miatt (Csifó Dorinát Gonda Kata váltotta). Tilda szerepét Szabó Erika vette át a jelenleg Szegeden játszó Erdélyi Tímeától. Több szegedi színész feltűnt hosszabb-rövidebb időre a sorozatban: például Fekete Gizi, Rácz Tibor, Rácz Rita és Dobos Kati. Magdi néni szerepében Fodor Zsóka a mai napig pletykál takarítás közben a Mátyás király téren.

– Miklós, a főgonosz a legjobb. Nélküle nem érne semmit a Barátok közt. De szeretem Gézát, Magdi anyust és Nórát is – sorolta a neveket az asszisztensként dolgozó Katona Marianna. – A kezdetektől nézem a Barátok köztöt. A családom szerint függő vagyok, de ez így nem igaz. Nem tragédia, ha kihagyok egy-két részt. Nem történnek olyan gyorsan az események, hogy ne tudnám követni a történetet.

Több szereplő távozott a Mátyás király térről, mint például a Szilágyi család, Novák Éva, vagy Berényi Kata. De néhány alapkarakter, mint Miklós és Claudia, a 10 év alatt sem változott. ősi ellenségek ők, mint a tűz és a víz, vagy mint a Dallasban Jockey Ewing és Cliff Barnes. A tíz
év alatt szerelmek szövődtek, barátságok szakadtak meg, valaki külföldre költözött, valaki meghalt. Új szereplők léptek be: egy elfelejtett rokon, vagy egy gyerek, akinek a létezéséről addig senki sem tudott. Az alkotók fantáziája kifogyhatatlan.

– Egyszerűen nem tudom megunni a Barátok köztöt. Mindig történik valami, ami miatt a következő héten is megnézem – magyarázta Bozóki Edit. A szegedi bolti eladó szerint az is jó a szappanoperában, hogy nincs benne politika. – Teljesen kikapcsolódhatok a napi hajtás után. Nem beszélnek benne a gazdasági vagy közéleti problémákról. Közben elfelejthetem, miről volt szó a híradóban.

A kezdetek

Egy csapat gyereket bíznak egy állami intézményre. A sorsuk összefonódik és felnőtt fejjel is együtt élik mindennapjaikat a Mátyás király téren. Családjuk, karrierjük van. Majd Berényi Zoltán, a legidősebb fivér halálos balesetet szenvedett. Itt indult a 10 éves szappanopera története: ki legyen a Berényi Építőipari Kft. vezetője? Miklós és Claudia csatája elkezdődött. Berényiék, Novákék és Kertészék életét a mai napig meghatározza a harc a hatalom és a megélhetés miatt.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. cornelia 2008. október 26. 11:09
  „Boldog születésnapot kívánok a Barátok közt-nek.És ha már a 10-dik születésnapját ünnepli akkor biztos hogy sokan szeretik,és sokan nézik.Mégis a legnézettebb sorozatok 1.helyén van,Szerintem meg érdemlik!!!!”
 • 20. Szintus 2008. október 20. 21:04
  „Én szeretem:)Sokakkal együtt ,ezért 10 éves a BK,igenis fenn tudják tartani az érdeklősét már ennyi ideje,bááár tény hogy néha uncsi is.Se la Vie!”
 • 19. theseus 2008. október 19. 23:31
  „Állandóan reklámozzák magukat, minden bulvárlap velük van tele, ez a cikk is a promo része.
  Ezért tényleg azok is felismerhetnek egy-két arcot a sorozatból, akik sose nézik.
  Én a 10 év alatt kb. 10 részt láthattam, de azokat se végig. Nem tűntek túl életszerűnek, de engem amúgy sem érdekelnek a szappanoperák.
  Van még több mint 40 csatorna, ha tévézni akarok. Persze, ha valaki nem beszél idegen nyelvet, annak kisebb a választék. Gondolom, főleg őket célozzák meg, nekik ez is jó.”
 • 18. Lakatos Istvan 2008. október 19. 19:16
  „EZ AZTAN A NAGY HIR! VEGRE VALAMI AMI SZAMIT...”
 • 17. lIMONÁDÉ 2008. október 19. 19:09
  „KÖZÜK SINCS A SZÍNÉSZETHEZ !”
 • 16. hmmm... 2008. október 19. 18:30
  „Sokszor már nem életszerű a film ... Sok minden megtörténik az életben, de ami ebben a sorozatban néha ... :)”
 • 15. Tilda 2008. október 19. 18:16
  „Én nézem a sorozatot, de már nagyon unom, már mindenki volt mindenkivel, mindig előkerülnek bizonyos szituk, má uncsi, de sajnos nincs jobb, meg a szokás is nagy úr”
 • 14. daba 2008. október 19. 17:44
  „Valószínűleg azért megy ennyi ideje, mert érdekli az embereket. Brazíliában minden nap új szappanoperát kezdenek el forgatni. Nem csodálom, hogy megállnak háromszáz résznél, a kutyát sem érdekli hatodszorra ugyanaz a sztori. Bevallom, én szoktam nézni, bár nem rendszeresen, de mindig tudom, hol tart. A színészek nagyon jók, az újak meg gyorsan beletanulnak.”
 • 13. Cat_ 2008. október 19. 16:50
  „suhym
  Kikéred magadnak az általánosítást, holott te magad is élsz vele...
  itt: "vannak emberek, akik nem a tv-t bámulják állandóan, nem szappanoperákon és a hozzájuk hasonló műsorokon "művelődnek""
  Csupán a két végletet tekinted létezőnek, és ebben nincs igazad.
  (Azért is néztem meg a hozzászólásokat, mert volt egy olyan sejtésem, hogy lesz ilyesmi köztük.)”
 • 12. hmmm... 2008. október 19. 16:17
  „Az a röhej ebben a tv-sorozatban, hogy nem akar vége lenni.. :) Csak megy, megy már 10 (!!!) éve! Szerintem a világon ez az egy sorozat van, ami ilyen hosszúra nyúlt, és evvel nem bókolni akarok a szerzőknek! :) Egy frappáns szappanoperának van egy kerek története, max. 300 (!) résszel, s van egy frankó befejezése. De ez? ... :) Vegyenek példát a külföldi szappanoperákról, brazilról akár.”
 • 11. homer 2008. október 19. 15:24
  „Kb. 5 percet láttam eddig belőle..sz@r!”
 • 10. manni 2008. október 19. 14:37
  „suhym, attól még nem kell leértékelni azokat, akik nézik... ettől se leszel jobb, ne aggódj.

  A barátok közt elért valamit ebben az országban, nézik, talán épp ezért érhette meg a 10. szülinapját. ez a tény gratulációt érdemel. ha más nem, csak ez. kevés olyan produkció van manapság, ami erre képes, és teljes mértékben magyar gyártású.
  mondom ezt úgy, hogy nem nézem, csak néha ott felejtődik a tv. nem ciki. tagadni, és mégis ismerni cikibb. szerintem.”
 • 9. suhym 2008. október 19. 13:18
  „Tv néző!

  Nem értem a gúnyolódásodat, de biztos az én hibám.
  Bármily hihetetlen számodra, valóban élnek még olyan emberek, akik nem a tv bámulásával töltik az idejük nagy részét.
  Részemről, semmiféle sorozatot nem nézek és nem néztem.
  Emlékszem, annak idején a Dallas-ból megnéztem az első három részt, és akkor befejeztem.
  A Barátok közt című filmből az első részt, aztán azóta nem, így fogalmam sincs ki, kicsoda, de bevallom egyáltalán nem is érdekel.))

  Nem hinném, hogy ettől én értékesebb vagyok bárkinél, de én így érzem magam jól a bőrömben.)) Többre becsülök egy könyvet, színházi előadást, kiállítást bármiféle tv sorozatnál. Rajtam kívül még nagyon sok ember van ezzel így, hidd el nekem, és éppen ezért roppantul nem szeretem, mikor embereket beskatulyáznak, egy kalap alá vesznek!
  Nem vagyunk egyformák....szerencsére!:)))”
 • 8. cornelia 2008. október 19. 13:13
  „nagyon szeretem a Barátok köztőt,mindig nézem,amikor csak időm van rá.Szerintem jó!!!!:)”
 • 7. akárki 2008. október 19. 13:12
  „Sziasztok!
  Én speciel szeretem a Barátok Közt-et, aki meg nem szereti, az mi a f...-nak van itt?! Férjem sem szerette régen, de mostmár ő kérdezi, hogy mikor lesz, mert addigra elintéz ezt azt, és meg tudja nézni, pedig soha nem eröltettem, hogy nézze, sőt, ha mást akart nézni mondtam neki, hogy kapcsolja csak el nyugodtan. Azon meg igencsak meglepődtem amikor az egyik volt osztálytársam bukkant fel a sorozatban. Előszőr azt gondoltam, hogy nagyon hasonlíthat rá, de nem. Köszi, hogy végigolvastad.”
 • 6. Tv néző 2008. október 19. 13:03
  „suhym!

  Értékességedet megkérdőjelezte ez a szemét újságíró, a pór buta tévénézők közé sorolt be, de te különb vagy náluk.
  Kikérem a 10 hónapos gyerekem nevében is az általánosítást, mert ő sem ismeri fel a képen látható színészeket.”
 • 5. Mike3 2008. október 19. 12:22
  „a 10 éves évfordulóra összeállhatna a nagy csapat:
  Géza, Miklós és Zsolt!”
 • 4. suhym 2008. október 19. 12:15
  „"A szappanopera sikerét mutatja, hogy szereplőit még azok is ismerik, akik azt állítják: nem nézik a sorozatot."

  Akkor valaki árulja el nekem ki ez a két hölgy a fotón?

  "Berényi, Kertész, Novák, Hoffer. Nevek, amelyekről mindenkinek ugyanaz jut eszébe Magyarországon: a Barátok közt."

  A fentiek kik?
  Az én barátaim között nincs ilyen nevű, pedig barátaim vannak!

  Kérem az újságírót, ne általánosítson!
  Bármily hihetetlen a cikk szerzője számára, vannak emberek, akik nem a tv-t bámulják állandóan, nem szappanoperákon és a hozzájuk hasonló műsorokon "művelődnek", hanem sokkal értelmesebb dolgokkal töltik az idejüket.”
 • 3. Piki 2008. október 19. 11:47
  „Én már pár éve ráuntam. Halálosan sz@r magyar szappanizé.....”
 • 2. manci 2008. október 19. 11:36
  „Barátok közt. JÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csemegéért játszanak a színpadon

Szeged - Cirógatással, jutalomfalatokkal érik el a fóka- és papagájshow gondozói, hogy a kékhátú ara… Tovább olvasom