Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Tíz óriásharcsát fogtak

Nagyon jót tesz a Tisza halállományának a rendkívülinek számító, szeptemberi áradás: megszámlálhatatlan ivadékhal jut a kubikgödrökből a folyóba. Kilencvenkilós harcsákat is fogtak az idén a tiszai halászok.
– Rengeteg ivadékhal maradt kinn az idén a hullámtéri kubikgödrökben az eredményes, tavaszi-nyári ívás után. Ezt csak nagyon nehéz munkával, ivadékmentés keretében lehetett volna bejuttatni a Tiszába. A mostani áradással viszont, mikor a kubikgödrök ismét összeköttetésbe kerülnek a folyóval, minden ivadék akadálymentesen a Tiszába juthat. Ugyanez vonatkozik a kinn rekedt nagyobb halakra is – hívja föl a figyelmet Újhelyi Dezső, a szegedi központú Tisza Halászati Szövetkezet elnöke. Különösen csuka- és süllőivadékból maradt kinn a kubikgödrökben számtalan, s a keszegfélékéből. Kell-e attól tartani, hogy az áradással újabb halak jönnek ki a hullámtérbe? Egyáltalán nem: ilyenkor, ősszel, akár jön kifelé a víz, akár nem, a halak mindenképpen be, a mederbe tartanak.

És milyennek ítélhető a Tisza mostani halállománya? Meglehetősen jónak, bár – fűzi hozzá a szövetkezeti elnök – ennek a Tisza-szakasznak a tapasztalatok szerint nem túl nagy a haleltartó képessége, így nagy az elvándorlás. Mehetnek a halak a Tisza óriási vízrendszerében bárhová, például fel, a Körösökbe, de akár le, az Al-Dunára is. Azonban marad itt is, nem kevés; az idén eddig tíz óriási, 40–90 kiló fölötti harcsát zsákmányoltak a szövetkezet tagjai, az elnök tudomása szerint – és még nincs itt a szezonvég. Az utánpótlás jó: harcsából is rengeteg az ivadék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nap még megcukrozhatja a szőlőt

Két hetet késik minden szőlőfajta beérése a megyében, a termés pedig csak harmada a tavalyinak. A… Tovább olvasom