Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Tíz tanár mínusz, két általános iskola plusz

Újszentiván, Tiszasziget - Öt-öt tanárt ugyan vesztettek, de megmaradhatott az iskola Újszentivánon és Tiszaszigeten is. Előbbiben csak nyolc elsős kezdett volna idén, most mégis huszonegyen vannak. A két falu speciális megoldást talált.
A mamut, vagyis a Szegedi Kistérségi Közoktatási Intézmény különleges tagintézménye az újszentiváni és a tiszaszigeti iskola. Szeptembertől az előbbibe járnak a két település alsósai, utóbbiba a felsősök. Júniusban megírtuk: a gyerekek nem bánják a változást, a tanárok sorsa azonban akkor még bizonytalan volt.

– Két felsős tanár átment a tiszaszigeti iskolába, egy pedig Dócon tanít szeptembertől. Öt tanárunk elment, ők nem éltek a kistérség felajánlotta lehetőséggel, vagyis nem akartak más településen dolgozni. A tanári kar így hétfős, 88 diákunk van – mondta Nacsa Tamás, az újszentiváni iskola igazgatója. A tiszaszigeti intézmény szintén öt tanárt vesztett, köztük volt, aki nyugdíjba ment. Ez a tanári kar nyolcfős, 95 diák jut rájuk. 25-30 gyerek jár egy osztályba, az újszentiváni iskolában ezért két kisebb termet egybe kellett építeni, különben nem tudták volna hová tenni a harmadikosokat.

– Huszonegy elsősünk van, egyébként csak nyolc lett volna, amire nem jár normatíva – illusztrálta Nacsa Tamás, miért nem maradhatott minden a régiben. A két önkormányzat körülbelül 60 millió forintot spórolt azzal, hogy „félbevágta" az iskolákat.

A gyerekeket – már akiket kell – iskolabusz szállítja. A járat háromszor fordul: tanítás előtt, után és a napközi végén. Mi a tiszaszigeti alsósokat kísértük el a reggeli fordulóval.

– Jó az új hely, de egy gyereknek össze van karcolva az arca – értékelt egy kislány, amíg az iskola előtt a buszra vártunk. Volt, akit anyukája kísért ki, Dió kutya – kóbor vagy a környéken lakik, nem sikerült tisztázni – pedig minden gyerekért ott volt. Akinek már hazamentek a szülei, azok megsimogatták, akivel még ott volt anya, az csak szerette volna.

– A tanárunk szokott zongorázni, azt nagyon szeretem. Tetszik az épület is – sorolta az alsó tagozatos, tiszaszigeti Dalma, mi mindent kedvel az új, szentiváni iskolában.

Az ötödikes Andrea Tiszaszigeten maradt, őt arról kérdeztük, milyenek az új iskolatársak.
– Nekem nagyon sok barátnőm van az újak közül is. Csak azt sajnálom, hogy délután elmennek – beszélt a kislány a tanévkezdés óta tartó, mély barátságok megpróbáltatásairól.

A két iskola között busszal öt-tíz perc a menetidő, amit sok szegedi tanuló is megirigyelhet. Ottjártunkkor kicsit ugyan tovább tartott az út, az új sofőrnek kisebb logisztikai problémái adódtak – a buszmegállóban vagy az iskola előtt parkoljon-e – de végül senki nem késett el. A diákokkal mindig utazik tanár, ezúttal Gyulai Gyöngyi kísérte a kicsiket Újszentivánra, a nagyokat Tiszaszigetre.

Nacsa Tamás szerint a fele itt-fele ott iskola sikeressége jövő szeptemberben lesz mérhető. Ha a két falu gyerekeit akkor is ide íratják be, akkor megérte a változtatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupernyolcas erotika a 60-as, 70-es évekből

Szeged - Erotikus témájú, szupernyolcas technológiával készült filmeket vetítettek csütörtökön a… Tovább olvasom