Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Tízből ketten műanyag zacskó nélkül élnek

Tízből ketten műanyag zacskó nélkül élnek
Tízből két vásárló szól a piacon, hogy nem kér nejlonzacskót, két év múlva elvileg a többiek sem fognak kapni. Lehet élni eldobható műanyag holmik nélkül - például tartós műanyagokkal.
2021. január elsejétől várhatóan betiltják a műanyag zacskókat Magyarországon. Ezt azért tervezik, mert ebből a csomagolóanyagból egy használat után többnyire szemét lesz, amely nem bomlik le, viszont aprózódik. Mikroszemcséi bejutnak a haszonállatok ételébe, van a Dunában és a Tiszában, találtak már palackozott ásványvízben is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szeptember végén hozza nyilvánosságra a jogszabálytervezetet, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a legszennyezőbb, egyszer használatos műanyag eszközök és csomagolóanyagok kiszoruljanak a mindennapokból.

Pontos adat nincs arról, mennyi ilyet használunk: az MTI forrása szerint Magyarországon egy ember kezén évente 80 műanyag zacskó megy át. A Privátbankár.hu „optimista becsléssel" fejenként 36 darabot ír. Új-Zélandon – ahol a jövő év elejétől lép érvénybe a zacskótilalom – ez a szám 154.
 

Magyarországon a termékdíj bevezetése óta csökkent a zacskóforgalom. Várható, hogy első lépésben ez a díj növekedni fog, a zacskók mellett az egyszer használatos poharakra, ételes edényekre, műanyag késekre, villákra, kanalakra, szívószálakra vonatkozóan.

Az ITM arra számít, emiatt a kereskedők mással fogják helyettesíteni a zacskókat, és „a vásárlók is a hulladékszegényebb csomagolási, tárolási megoldásokat részesítik előnyben".

Most nagyon gyorsan kell szólnia a szegedi Mars téri piacon annak, aki nem kér zacskót. Aki úgy veszi kézbe az almát, hogy nem tépett magának csíkos szatyrot a láda aljáról, annak rendszerint rögtön tépik és adják az asztal túloldaláról. A piaci árusok becslése szerint tízből két vásárló nem kér zacskót. Ők vászonszatyrot, kosarat, másféle táskát hoznak. Az árusoknak a mérlegelés miatt is könnyebb a zacskóba szedett zöldségekkel boldogulni, de ha muszáj lesz, megtalálják a módját annak, hogy kiváltsák.
 
Mikroszemcséi bejutnak a haszonállatok ételébe, van a Dunában és a Tiszában, találtak már palackozott ásványvízben is.

– Semmi gond. Lesz megint papírzacskó, mint régen – mondta Ördög Gyula, aki a Mikszáth Kálmán utcai üzletben tejtermékeket árul. Mivel ő mindent úgy mér ki, ide több környezettudatos vevő jár. Nagyjából a profiljukat is megrajzolta.

– Ők jellemzően harminc körüli vagy harmincas éveikben járó emberek. Üveget vagy flakont hoznak a tejnek, de van, aki dunsztosüveggel jár. A sajtnak műanyag dobozt hoznak. Sokféle ötletes csatos edényt látok.

 

Mibe kerüljön a kifli, a kenyér, a zöldség és a hús a boltban? Amit egy szakértő említ a Privátbankár.hu-n, az mifelénk még furcsán hangzik. Függönyhöz hasonló anyagú zsinóros zacskókat és átlátszó műanyag dobozt használ, így a kereskedő is látja, mi került bele.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A macska is harap ebben a szegedi udvarban

A macska is harap ebben a szegedi udvarban
- Harapunk! - szúrta ki fotós kollégánk egy szegedi kertben a táblát, szerencsére nem tilosban járva, ugyanis sérülésmentesen mutatta vidám fényképét. Tovább olvasom