Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Tizedik születésnapját ünnepli a Grand Café

Vetítésekkel, kiállítással, bulival tarkított jubileumi összejövetelt rendez szombaton este a tízéves szegedi Grand Café. Vezetője hiánypótló kulturális műhelynek nevezi, neves művészvendégei inspiratív helynek, a város kulturális ütőerének tartják.
Az októberben tízéves Deák Ferenc utcai Grand Café már nyitásakor is több volt, mint artmozi és vendéglátóhely. Összművészeti helyszínként és kulturális találkozóhelyként kezdett működni, ahol a legfrissebb filmekkel, irodalommal, képzőművészettel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Erdélyi Ágnes, a Grand Café vezetője szerint a művészmoziból kinőtt intézmény olyan hiánypótló kulturális műhelye lett Szegednek, ahol az azonos mentalitású, de akár eltérő gondolkodású, kortárs kultúrára nyitott emberek találkozhatnak, és egymást inspirálhatják. Vendégeik között az elmúlt években megfordult Kraszanhorkai László, Darvasi László író, a vajdasági irodalmár, Tolnai Ottó, Enyedi Ildikó filmrendező, vagy éppen a világhírű cseh filmes, Jiri Menzel. Őt például annyira megragadta a hely otthonos atmoszférája, hogy a maradás érdekében pesti programjainak egy részét is lemondta.

Erdélyi a minőségi kultúra mellett kötelezte el magát, munkatársaival segít a szegedi animációs műhely kialakításában. Fotóművészeti, médiaismereti képzéseket tartanak az egyetemmel közösen. Az elmúlt évtizedből arra a legbüszkébb, hogy olyan gárda nőtt föl itt, akik állandó megújulást, „friss vért" hoznak a továbbra is pályázati pénzekből és saját bevételekből működő Grand Café életébe.

Törzsvendégként, meghívott előadóként és beszélgetőpartnerként is sokat járt ide az egykor Szegeden tanuló író, Grecsó Krisztián, aki szombaton este újra a kávézó vendége lesz. Mint mondta, itt egy sokkal szabadabb intellektuális közegbe érkezett, mint ami az egyetem falai között elképzelhető. A magyar szakos szemináriumok számára itt folytatódtak: a Grand Caféban ismerkedhetett meg a kortárs kultúra jelentős alkotóival, és kapcsolódott be a körülöttük és róluk folyó beszélgetésekbe. A mai napig úgy tartja, ide „hazajöhet", ez a város „kulturális ütőere".

– Csak az irodámnak szoktam hívni, mert ide szervezem a találkozóimat is. Egyből megfogott a varázsa, amikor először beléptem – vallja Kiss Attila Etele, akinek új kiállítása nyílik hamarosan a kávézóban. A szegedi képzőművész öt éve fedezte fel magának a helyet, azóta szinte naponta jön be egy kávéra, sörre vagy csak beszélgetni. Mint mondja, az örökké változó, de mindig érdekes, nyitott közönség inspirálóan hat rá, és közben mások munkáit, a friss irodalmat, sajtót és filmeket is megismerheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalí magyar hangja: Gesztesi Károly

Dalí ürügyén a magánéletéről – Liptai Claudiáról, a két hónapos Pankáról és más élvezetekről… Tovább olvasom