Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Tizenegy évesen nyelvvizsgáztak

Tizenegy évesen középfokú nyelvvizsgával büszkélkedhet két szegedi diák. A Madách Imre Általános Iskola tanulói közül négy ötödikes is bejutott egy országos angol verseny tízfős döntőjébe, ahol a legjobbak államilag elismert bizonyítványt kaptak. A két tannyelvű iskolából tavaly két hetedikes szerezte meg a középfokú nyelvvizsgát.
A két tannyelvű iskola diákjai és tanítónőjük. Fotó: Gyenes Kálmán
A Madách-iskola hat diákjának is sikerült, ami csak nagyon keveseknek: 14 éves koruk előtt sikeres nyelvvizsgát tettek. Ketten még tavaly, hetedikes korukban, három ötödikes pedig nemrégiben. Mindannyian egy országos verseny döntőjében elért eredményüknek köszönhetik az akkreditált bizonyítványt.

A Litteratum nevű versenyre felső tagozatosok nevezhetnek, a legjobb tíz kerül országos döntőbe. Ez tulajdonképpen maga a nyelvvizsga: az írásbeli és a szóbeli eredményétől függően alap-, illetve középfokú tudásukat elismerő dokumentumot kapnak.

A szegedi két tannyelvű általános iskola diákjai már tavaly is szép eredményeket értek el: az akkor 13 éves Balla Esztella és Rengei Boglárka középfokú nyelvvizsgával zárták a versenyt. Idén négy ötödikes kisdiák is bekerült a tíz legjobb közé, mindannyian ugyanabból az osztályból. Sojnóczky Anna megnyerte a döntőt, rajta kívül Tanaka Kendzsi is megkapta a középfokú, Jakus Petra pedig az alapfokú nyelvvizsgát. Pintér Dalma a nyolcadik helyen végzett, ez az eredmény már nem volt elég a szigorú vizsgakövetelményekhez.

Lengyelné Fenyvesi Mária angoltanár nagyon büszke a gyerekekre. – Rengeteget készültünk, a téli szünet óta mindennap tanultunk, úgyhogy a nyelvérzék mellett nagy szorgalom is kellett ehhez az eredményhez – mondta. – Szerencsére a gyerekek sokkal fogékonyabbak ebben a korban, mint például gimnáziumi éveikben, ezért könnyen lehetett velük haladni.

Bizonyítvány, 14 év fölött

Az, hogy a szegedi diákok tizenegy évesen nyelvvizsgáztak, annyira különleges eredmény, hogy a hivatalos, keménykötésű oklevelet nem is vehették még át. Jogszabály rögzíti, hogy államilag elismert bizonyítványt 14 év alattiaknak nem állíthatnak ki. Ezért a verseny után csupán egy igazolást kaptak eredményükről, ezzel válthatják ki néhány év múlva az „igazi" nyelvvizsga-bizonyítványt.

Anna három évig élt Amerikában, majd újabb hármat Angliában töltött, Kendzsi hat évig Amerikában nevelkedett, Esztella pedig már óvodában is tanult angolul. Petra, Dalma és Boglárka azonban – ahogy ők hívják – „Fenyőnél" kezdtek el ismerkedni az angollal. A tanárnőnek ráadásul az a módszere, hogy az első évben írásban nem, csak szóban oktat, és kazettákat hallgattat a gyerekekkel. Hogy mennyire célravezető a módszer, Petra esete mutatja. A kislány még csak másodikos volt, amikor egy vonatozás alkalmával szóba elegyedett egy amerikaival, és egész úton fesztelenül cseverészett vele.

A gyerekek szeretnek versenyezni: Petra tavaly országos, két tannyelvű versmondó versenyt nyert, Boglárka a jövő héten indul el ugyanezen. Anna pedig az angol nyelvű Ki tud többet Szegedről? versenyen lett csapatával második. – Ezeken is mindig lehet tanulni valamit – magyarázta Petra, miért nevez be különféle megmérettetésekre. – Jó nyerni – tette hozzá Anna. – És az év végi jegyünket is befolyásolja – toldotta Dalma. Erre a tanárnő csendesen megjegyezte: nem mintha lenne félnivalójuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizonytalanok nyomában

A pártok óriási harcot folytatnak a bizonytalan szavazók voksaiért, mert tudják, rajtuk múlik, ki… Tovább olvasom