Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Tizenhétezer adható adómentesen

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 2005. január 1-jétől hatályos módosítása szerint 15 ezerről 17 ezer forintra nőtt a munkáltató, a bér kifizetője által adómentesen adható iskolakezdési támogatás összeghatára és 30 nappal meghosszabbodott az az időszak is, amely alatt ez a juttatás nyújtható – tette közzé az APEH.
Illusztráció: Tésik Attila
A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében a munkáltató a tanévkezdéssel járó terhek enyhítésére természetbeni juttatásként adómentes iskolakezdési támogatást nyújthat dolgozóinak a törvényben rögzített feltételek megvalósulása esetén. Más kifizető – például szakszervezet – csak adófizetési kötelezettség mellett nyújthat ilyen célra támogatást a juttatás formájától függetlenül.

A támogatásban a gyermek, tanuló részesülhet családi pótlékra jogosult szülője vagy a vele közös háztartásban élő házastársa útján. Az iskolakezdési támogatás adómentességének ugyanakkor nem feltétele, hogy a családi pótlékot ténylegesen is a munkavállaló részére folyósítsák, elegendő, ha arra a törvényi szabályok szerint egyébként jogosult lenne. Élettársi kapcsolatban élő magánszemély számára a juttatás csak akkor adható adómentesen, ha a vonatkozó szabályok szerint ő maga is jogosult a családi pótlékra, azaz a gyermek közös.

A támogatás adómentesen a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül adható. 2005-ben ez a július 2–október 31. közötti időszakot jelenti, beleértve az időszak első és utolsó napját is. A munkáltató a támogatást három formában nyújthatja: tárgyi formában tankönyv, taneszköz, ruházat juttatásával; ezen termékek vásárlásáról a munkáltató, illetve a bér kifizetője nevére szóló számla ellenértékének megtérítése formájában; kizárólag az említett javak vásárlására jogosító utalvány formájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva: SZIN

Egy hét múlva megnyitja kapuit a zenei és művészeti zarándokhellyé átlényegülő Partfürdő. A Szegedi… Tovább olvasom