Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Tizennégy évfolyam az iskolában

Mórahalom: mintatelepülés. Nemcsak Csongrád megyében, országosan is példa arra, hogy a rendszerváltás óta igenis meg lehetett változtatni a helyi „kisvilágot". Hogyan? Lapunkban azért szentelünk tízrészes sorozatot a kisvárosnak, hogy ezt bemutathassuk.
Még az iskolát is az Erzsébet fürdőre építették rá Mórahalmon, mivel idegenforgalmi szakközépiskolai képzést indítottak el. Az első évfolyam jövőre érettségizik. A már érettségivel rendelkezők pedig fizikoterápiás asszisztensnek és gyógymasszőrnek tanulhatnak érettségi után a 13-14. évfolyamon. Olyan OKJ-s végzettséget szerezhetnek, amellyel az Erzsébet fürdőben, vagy annak holdudvarában felnövő szolgáltatásokban helyezkedhetnek el – fejtette ki Gyuris Péterné, a Móra Ferenc Általános Művelődési Központ igazgatója.

A mórahalmi iskola 2000-ben átadott épület, amelyben az utóbbi másfél évben 800 felnőttet is oktattak Fotó: Frank Yvette
Az iskolát tehát már nem egyszerűen iskolának, hanem tizennégy évfolyamon oktató, felnőttképzéssel is foglalkozó központnak hívják Mórahalmon, ahol még ezüst- és aranykalászos mesterek, vállalkozók, szociális munkások, gyerekfelügyelők is végeztek. Egyszerre több mint hatszázan tanulhatnak az épületben, közülük ötszáz az általános iskolás gyerek. Az utolsó másfél évben összesen 800 felnőttet oktattak. A modern épületet 2000-ben adták át, addig külön helyen tanultak az alsósok és a felsősök. Ezt követően tetőtér-beépítéssel alakították ki a szakképzéshez szükséges termeket és infotékát.

Az oktatást három meghatározó irányban fejlesztették: ellátnak térségi feladatokat, szakmai szolgáltatásokat nyújtanak a környező hét településnek; a gazdaságot úgy „élesztik", hogy felnőtt- és átképzési programok sorozatát valósítják meg; integráltan oktatnak, a hátrányos helyzetű tanulókat felzárkóztatják a többiekhez – foglalta össze a jelenlegi helyzetet Nógrádi Zoltán polgármester.

A térségi központi szerephez tartozik, hogy tíz évvel ezelőtt magalakult Mórahalmon az a Homokháti Iskolaszövetség, amelyhez 22 intézmény csatlakozott. 2005 óta pedig Mórahalom a MIASZÖSZ, vagyis a Magyarországi IskolASZÖvetségek Szövetségének központja – mondta Porkoláb Mihály, aki a homokháti, valamint az országos szövetségnek is egyaránt titkára. A tizenkilenc tagszövetség munkáját Mórahalomról irányítják. A központi szerep sok munkával jár, ugyanakkor mindenképpen presztízst jelent – tette hozzá a titkár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapozható divatkiállítás

Szeged - Az idei év végéig mindenki megnézheti a Fekete Házban, hogyan öltöztek a régi szegediek. A… Tovább olvasom