Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Tizennégymillió kátyúkra

Az elmúlt egy hónapban a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. tízmillió-hatszázezer forintot költött kátyúzásra. Összesen ötszáz burkolathibát javítottak ki a fenntartásukban lévő utakon. Ennek több mint a kétszeresével birkózott meg Csongrád megyében a Magyar Közút Kht. – sokkal olcsóbban.
Ötszáz burkolathibát javítottak ki Szegeden. Jutott is, maradt is Fotó: Karnok Csaba
A téli kátyúzás nem sokat ér – vallják a szakemberek. Csak ideig-óráig marad a lyukban a tömítőanyag: a gépkocsik rövid időn belül kiverik az aszfaltot a javított gödrökből. Azt is mondhatjuk: télvíz idején az erre fordított összeg kidobott pénz az ablakon. Az is igaz, ha Szeged útjait karbantartó Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. és a Magyar Közút Kht. Csongrád megyei területi igazgatósága nem végzi el a feladatokat, akkor az autósok háborognak, mert tönkremegy a járművük.

A környezetgazdálkodási kht. megrendelésére egy hónappal ezelőtt a Szegedi Mély- és Magasépítő Rt. megkezdte a balesetveszélyes burkolathibák kijavítását, hiszen a városban az útellenőrzések után mintegy 470 kátyú kijavítását kezdeményezték.

– Ez idő alatt társaságunk az országosan meghirdetett kátyúvonalon harminchárom esetben kapott étesítést burkolathibáról, melyek hetven százalékát a megbízott kivitelező időjárástól függően, soron kívül, három-négy nap alatt kijavította – mondta Serege János, a kht. városüzemeltetési részlegvezetője. Megtudtuk: a további bejelentések a szennyvízcsatorna-beruházás során keletkezett hibákra vonatkoznak. Ezeket a munkák befejezése után állítják helyre, illetve az önkormányzat által finanszírozott nagy felületű útjavítások programjában szerepelnek. Az eltelt egy hónap alatt a kht. az 500 burkolathiba megszüntetésére tízmillió-hatszázezer forintot költött. – Csak a halaszthatatlan burkolathibák kijavítását szorgalmazzuk. A kedvezőtlen időjárás miatt elsősorban öntött aszfalt gyártása folyik, mely általában drágább az egyéb hengerelt típusú aszfaltoknál – magyarázta a részlegvezető.


A Magyar Közút Kht. hideg kátyúzással dolgozik, mert a keverőüzemek a drágább téli gázdíj miatt leálltak.

Szőnyi Zsolt kommunikációs vezető elmondta: a kátyúvonal indulásakor – január 14-én – már 1907 kátyúról tudtak a Csongrád megyei úthálózatban. Ebből egy hónap alatt 1084-et elhárítottak illetve kijavították azt a hetvenöt hibát is, amit az állampolgárok jeleztek a zöldvonalon. Összesen negyven tonna anyagot építettek be 3 millió 440 ezer forintért. – Egy kátyú megszüntetése átlagosan 2900 forintba került – tudtuk meg a kommunikációs vezetőtől. A cég az országban nyolcvanhét brigáddal dolgozik és minimum háromezer kátyút javít ki naponta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlóközpont épülhet

Óriás-bevásárlóközpont épülhet a Heavytex egykori újszegedi telephelyén. Lapunk információja szerint… Tovább olvasom