Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Tizenöt éves a Hansági

Ételkülönlegességeket és ízlésesen díszített asztalokat mutattak be a szegedi Hansági Ferenc vendéglátó-ipari középiskolában rendezett jubileumi versenyen: az alapítványi iskolát tizenöt éve szervezték meg – akkor még csak bérelt termekben oktatták a diákokat.
Dolgozni csak pontosan, szépen... érdemes – a vendéglátásban is. Fotó: Schmidt Andrea
Szakács, cukrász és pincérversenyt rendeztek a tizenöt éves szegedi Hansági Ferenc Vendéglátó-ipari, Idegenforgalmi Szakiskolában és Szakközépiskolában. A nemzetközi megmérettetésre a Vajdaságból is érkeztek tanulók. A vendéglátós növendékek többek között díszterítésekkel kápráztatták el a zsűrit, melyet Suján Pál, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke vezetett. A hanságisok halloween-napi vacsora kompozíciójáról mindenki elismeréssel szólt.

A torta kiállításon megformáztak egy jubileumi emlékkönyvet, őszi csendéletet és egy tóban úszó hattyút is. A hidegkonyhai készítmények remekeit különböző fantázia nevekkel látták el a csapatok. A baromfi udvari találkozó elnevezésű dísztálon volt májpástétom mandarin ágyon, gyümölccsel bélelt pulykamell borban párolt almával. Farönkön tálalták az erdők-mezők javait, mely többek között vadnyúl és vaddisznó pástétomot tartalmazott. De volt rajta vörös áfonya, birsalmasajt kosárban, muflonsonka tormával. A szilvásváradi pisztráng tenger gyümölcseivel és a zöldségrolád algába burkolva hidegtálként elkészítve szintén kiemelkedő étele volt a versenynek és a kiállításnak.

Külföldön is gyakorolhatnak

Az évek során kiterjedt nemzetközi kapcsolatokat alakított ki az intézmény a diákok szakmai versenyképességének elősegítésére. A diákok szakmai gyakorlatokon vehetnek részt Európa számos országában. Ez is hozzájárult, hogy az iskola megkapta a Közoktatási Minőségi Díj bronz fokozatát, a Kiváló Iskola elismerést és az Európai Minőségi Díjat.

– Ez a verseny is bizonyította, hogy nagyon sok a tehetséges vendéglátós. Szándékunk, hogy a vendéglős dinasztiákat fenntartsuk – mondta Keveiné Mészáros Erika igazgató. Hozzátette: az intézményt az egyik első alapítványi iskola. Az alapítók, akik maguk is jeles vendéglős szakemberek, a kiváló szakács- és cukrászmester, Hansági Ferenc munkálkodását tartották szem előtt. Az egyik legfontosabb cél az volt, hogy többirányú szakképesítéssel, idegen nyelv ismerettel rendelkező, a korszerű gazdasági igényeknek megfelelő munkaerőt képezzenek.

Megjegyezte: 1991- ben huszonegy fős osztállyal kezdődött a tanítás, az iskolának egyetlen főállású alkalmazottja az igazgató volt. Az elméleti órákat és a gyakorlatokat bérelt tantermekben óraadó pedagógusok tartották. Három évvel később már 15 osztállyal és 28 munkatárssal dolgoztak. Tíz esztendeje a Hansági Ferenc Oktatási Alapítvány megvásárolt egy három szárnyból álló épületegyüttest, amely 2001-ben bővült a negyedik épülettel. Kialakították többek között a tanéttermet, a szakács–cukrász oktatókabinetet és a számítástechnikai szaktantermeket. Kezdetben szakiskolai képzés zajlott szakács, cukrász, pincér szakmákban, később vendéglátás–idegenforgalom szakmacsoportban szakközépiskola kezdett működni. Néhány éve érettségire épülő felsőfokú szakmenedzseri képzés indulhatott el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnő járatok az új vasúti menetrendben

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntésétől függ, megmarad-e a Vásárhely–Makó… Tovább olvasom